Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

SOS από την αμερικανική πρεσβεία στο Βουκουρέστι για πυρηνική απειλή από τη Ρουμανία


Σήμα κινδύνου για την ετοιμότητα των ρουµανικών υπηρεσιών να αντιµετωπίσουν ενδεχόµενο πυρηνικό ατύχηµα στον σταθμό της Τσερνάβοντα εκπέµπει η αµερικανική πρεσβεία στο Βουκουρέστι. Όπως αποκάλυψε το Wikileaks, Αµερικανοί αξιωµατούχοι εκτιµούν ότι οι αρχές δεν θα καταφέρουν να αντιµετωπίσουν επιτυχώς πιθανό ατύχηµα στον πυρηνικό σταθµό, που βρίσκεται στις όχθες του Δούναβη, 150 χλμ. ανατολικά της πρωτεύουσας.

Στο τηλεγράφηµα, µε ηµεροµηνία 28 Ιανουαρίου 2009 που δηµοσιεύτηκε στην εφηµερίδα «Jurnalul National», αναφέρεται ότι η κυβέρνηση του Βουκουρεστίου δεν θα κατάφερνε να διαχειριστεί πιθανή διαρροή ραδιενέργειας από τον σταθµό, παρά τις επίσηµες διαβεβαιώσεις ότι τα μέτρα ασφαλείας είναι επαρκή.

Αξιωµατούχοι της αµερικανικής πρεσβείας αναφέρουν πως για την αντιµετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης υπάρχει στον σταθµό µια οµάδα µόλις επτά προσώπων, τα οποία εκπαιδεύονται για τον ρόλο τους αυτό µόνο µία φορά τον μήνα.

Σύμφωνα με τα Νέα, την περασµένη Τετάρτη οι υπεύθυνοι του πυρηνικού σταθµού της Τσερναβόντα κάλεσαν δηµοσιογράφους για να συζητήσουν μαζί τους την ασφάλεια του σταθµού μετά τους φόβους που δηµιουργήθηκαν λόγω της πυρηνικής κρίσης στην Ιαπωνία. Ο διευθυντής του σταθµού Ιονέλ Μπουτσούρ υπογράµµισε πως οι δύο πυρηνικοί αντιδραστήρες είναι ασφαλείς και θα μπορούσαν να αντέξουν ένα μεγάλο σεισµό.

Σε ανακοίνωσή της, η εταιρεία Nuclearelectrica National Company, που εκµεταλλεύεται τον σταθµό, διευκρίνισε ότι έχει σχεδιαστεί για να αντέξει σεισµούς άνω των 8 ρίχτερ, τη στιγµή που, όπως τουλάχιστον υποστηρίζει η εταιρεία, «ο ισχυρότερος σεισµός που θα µπορούσε να πλήξει τη Ρουµανία είναι 7 -7,5 ρίχτερ». Σύµφωνα πάντα µε την εταιρεία, ένας σεισµός του µέγιστου µεγέθους για το οποίο έχει σχεδιαστεί ο σταθµός «µπορεί να σηµειωθεί µια φορά στα χίλια χρόνια», ενώ η τοποθεσία στην οποία κατασκευάστηκε επελέγη έπειτα από πολύπλοκες σεισµικές µελέτες.

Επίσης, ο διευθυντής παραγωγής του σταθµού Νταν Μπίγκου εξήγησε ότι ο σταθµός έχει 2.500 τόνους νερού για να εξασφαλίσει ότι οι αντιδραστήρες θα παραµείνουν κρύοι επί 15 ώρες αν κοπεί το ηλεκτρικό, καθώς και δύο γεννήτριες ντίζελ.

Έρευνα για το Άκουγιου



Επίκαιρη όσο ποτέ είναι η έρευνα που πραγματοποίησε πριν 13 χρόνια το Πανεπιστήμιο Αθηνών αναφορικά με τον πυρηνικό σταθμό που σχεδιάζει να κατασκευάσει η Τουρκία στο Άκουγιου, στα νότια παράλια της χώρας.

Το παράδειγμα που αναφέρεται στη μελέτη είναι χαρακτηριστικό: Ένα χαµηλό βαροµετρικό στη διάρκεια του χειμώνα καλύπτει την Κεντρική Μεσόγειο και η Ελλάδα βρίσκεται στη θερµή ζώνη, απολαµβάνοντας υψηλότερες θερµοκρασίες από τους δυτικούς γείτονές της. Ένα ισχυρό νότιο ρεύµα κάνει την εµφάνισή του πάνω από την Κεντρική και Νότια Ελλάδα στα υψηλότερα στρώµατα της ατµόσφαιρας και οι θερµές αέριες μάζες που μεταφέρονται στην περιοχή προκαλούν πυκνές νεφώσεις και ισχυρές βροχοπτώσεις.

Με αυτές ακριβώς τις συνθήκες, το ραδιενεργό νέφος από ένα υποθετικό πυρηνικό ατύχηµα στο Άκουγιου θα έφτανε στα κατεχόµενα της Κύπρου και στο Αιγαίο µέσα σε 24 ώρες. Άλλες 12 ώρες θα περνούσαν µέχρι να εντοπιστεί πάνω από το Κεντρικό Αιγαίο και την ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ στο ίδιο χρονικό διάστηµα µόνο ένα µικρό µέρος του νέφους θα επηρέαζε τη ?υτική Τουρκία.

Στο χειρότερο σενάριο περιλαµβάνονται και οι ισχυρές βροχοπτώσεις πάνω από το Αιγαίο αλλά και στα ηπειρωτικά, που επιταχύνουν την απόθεση των ραδιενεργών σωµατιδίων στην επιφάνεια. Με τις συγκεκριµένες συνθήκες, µετά το πρώτο 24ωρο το ραδιενεργό νέφος δεν περιορίζεται στον ελληνικό χώρο αλλά µεταφέρεται και προς τη Βουλγαρία, την Αλβανία και την Ιταλία.

Ανάλογα µε τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή εξετάστηκαν και άλλα σενάρια, σύµφωνα µε τα οποία το ραδιενεργό νέφος από ένα ατύχηµα εξαπλώνεται κυρίως στη Συρία και ένα µικρό κοµµάτι της Νοτιοανατολικής Τουρκίας, ενώ σε δύο περιπτώσεις πλήττεται σοβαρά η Κύπρος που βρίσκεται σε πολύ µικρή απόσταση από το σηµείο όπου πρόκειται να κατασκευαστεί το πυρηνικό εργοστάσιο. Μάλιστα, λόγω των ρευµάτων αέρα που επικρατούν στην περιοχή αναµένεται και εξάπλωσή του σε µεγάλα ύψη που φτάνουν έως και τα 13 χιλιόµετρα. Έτσι, επισηµαίνεται στη µελέτη, τα ραδιενεργά σωµατίδια µπορεί να επηρεάσουν εκτός από τις προαναφερθείσες χώρες και τον Λίβανο, το Ισραήλ, την Αίγυπτο αλλά και αρκετά πιο μακρινές περιοχές µετά την τρίτη ηµέρα της διαρροής.

Πέρα από τα μετεωρολογικά δεδοµένα, οι ερευνητές εξέτασαν τη σεισµικότητα της ευρύτερης περιοχής από τον κόλπο του Ακουγιου έως την Κύπρο και το Αιγαίο. Όπως αναφέρεται στη μελέτη, η υποβύθιση της Αφρικανικής Πλάκας στη συγκεκριµένη περιοχή μπορεί να προκαλέσει σχετικά ρηχούς σεισµούς μεγέθους έως και 8,3 ρίχτερ, ενώ ο μεγαλύτερος που καταγράφηκε τα τελευταία 100 χρόνια ήταν το 1926 στα ανοιχτά της Ρόδου. Το μέγεθός του ανερχόταν στα 8 ρίχτερ, το βάθος της σεισµικής εστίας υπολογίστηκε στα 100 χιλιόµετρα και προκλήθηκαν σοβαρές ζηµιές στα ?ωδεκάνησα και τα παράλια της Τουρκίας, και μικρότερες στην Αίγυπτο και τις χώρες της Μέσης Ανατολής. Ακόµα πιο κοντά στο Άκουγιου βρίσκεται το ανατολικό σύστηµα ρηγµάτων της Ανατολίας, στη Νοτιοανατολική Τουρκία, που τα τελευταία 200 χρόνια ανά τακτά χρονικά διαστήµατα «παράγει» σεισµούς μεγέθους 6 με 7,2 ρίχτερ.

Την έρευνα επιµελήθηκε ο σηµερινός πρόεδρος της Μόνιµης Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής και αναπληρωτής καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστηµίου Αθηνών Κώστας Καρτάλης.
TA NEA

1 σχόλιο:

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

Εύχομαι σε όλους μας μια ευτυχισμενη και τυχερη εβδομάδα με τα λιγότερα προβλήματα.
Το ακουσα και γω σημερα αυτο.Ο θεος να βαλει το χερι του.

Read more: Go to TOP and Bottom