Τρίτη 4 Ιουλίου 2017

O Tσαβούσογλου τινάζει στον αέρα τη διάσκεψη για το Κυπριακό: Απαιτεί και εγγυήσεις και στρατεύματα

Το θέμα του κατοχικού στρατού αναδεικνύεται σε μείζον ζήτημα

«Mηδέν εγγυήσεις μηδέν στρατεύματα, είναι ένα όνειρο» (η κατάργηση και απόσυρσή τους), δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, σε ένα άνευ προηγουμένου εθνικιστικό παραλήρημα.

Αντιδρώντας βασικά στην είδηση που μετέδωσε ο Μιχάλης Ιγνατίου από το Κραν Μοτανά, με βάση το διάλογο του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας με τον Έλληνα υπουργό Νίκο Κοτζιά, ο κ. Τσαβούσογλου τόνισε: «Ήρθαμε με καλή θέληση. Ξέρουμε τι θέλουμε. Έχουμε ανακοινώσει τις κόκκινες γραμμές. Πρέπει να ληφθεί η απόφαση για την τελική λύση αυτή την εβδομάδα. Δείχνουμε ευελιξία. Ωστόσο, δεν είδαμε αντίκρυσμα. Ενδέχεται να υπάρχουν άλλοι λόγοι για αυτό. Υπάρχουν ακόμη διαρροές. Για να επιτευχθεί λύση πρέπει η άλλη πλευρά να ανταποδώσει στα θετικά βήματα μας». Η θέση του για «μηδέν στρατός μηδέν εγγυήσεις είναι ένα όνειρο», στην ουσία τινάζει στον αέρα τις διαπραγματεύσεις και δημιουργεί μέγιστο πρόβλημα για τη συνέχισή τους. Είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας: «Αν θα γίνει ή δεν θα γίνει εδώ να ληφθεί μια απόφαση”.

Ο κ. Τσαβούσογλου απαίτησε την επιστροφή του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ στην Ελβετία, και όπως έγραψε η ιστοσελίδα μας θα μπορούσε να έρθει στο Κραν Μοντάνα την Πέμπτη. Ο Τούρκος υπουργός είπε ότι η άφιξη του κ. Γκουτέρες είναι αναγκαία, ώστε να συζητηθούν όλα τα θέματα σε μορφή πακέτου.

Ακόμη και σε περίπτωση που η διάσκεψη οδηγηθεί σε αδιέξοδο θα ήταν καλό να δηλώσει παρών ο Γ.Γ. ΟΗΕ στην Ελβετία, τόνισε ο κ. Τσαβούσογλου που απάντησε και στις δηλώσεις του κ. Κοτζιά: «Δεν ήρθαμε εδώ για να ικανοποιήσουμε την άλλη πλευρά», είπε.

Ο Τούρκος υπουργός επιτέθηκε και εναντίον του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας: “Όσοι έθεσαν φαιδρές προτάσεις δεν έχουν το δικαίωμα να ζητούν την ευθυγράμμιση της Τουρκίας», είπε στο παραλήρημά του ο κ. Τσαβούσογλου και πρόσθεσε: «Μοιραστήκαμε από την πρώτη ημέρα την συνολική πρόταση μας», είπε τονίζοντας ότι η Τουρκία βρίσκεται σε συμφωνία με παραμέτρους του ΟΗΕ, με το έγγραφο που κατέθεσε.
http://www.protothema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom