Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017

"Χτύπησαν" τη μαφία του λαθραίου τσιγάρου

ΕΞΑΡΘΡΩΘΗΚΕ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕ ΔΙΚΤΥΟ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΚΑΙ ΠΕΛΑΤΕΣ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ

Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

Μία πλήρως οργανωμένη επιχείρηση εισαγωγής και πώλησης παράνομου καπνού και τσιγάρων είχε στήσει μια πολυπληθής εγκληματική οργάνωση που είχε απλώσει πλοκάμια σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες όπως την Ιταλία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. 


Το κύκλωμα εξαρθρώθηκε από τους άνδρες της Υπ. Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος Θεσσαλονίκης, ενώ τα ευρήματα προκαλούν ίλιγγο καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες από το διαβιβαστικό που εστάλη στην εισαγγελία, οι διαφυγόντες δασμοί του Δημοσίου από τις δραστηριότητες της συμμορίας ξεπερνούν τα 30.000.000 ευρώ! 
Το κύκλωμα εξαρθρώθηκε από τους άνδρες της Υπ. Δίωξης Οργανωμένου
Η οργάνωση φέρεται να δρούσε τουλάχιστον τα τελευταία πέντε χρόνια, ενώ μετά την γιγαντιαία επιχείρηση της αστυνομίας που έγινε σε Ασπρόπυργο, Μαγούλα, Ελευσίνα και Ωρωπό, σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 40 κατηγορουμένων.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή...

Οι συναντήσεις σε Βουλγαρία, Ρουμανία και Αθήνα
Όπως προκύπτει από το ρεποτάζ, η έρευνα των ανδρών της ΕΛ.ΑΣ. ξεκίνησε από τα μέσα Ιουλίου του 2016 όταν στη διεύθυνση οργανωμένου εγκλήματος έφτασαν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες αρχηγικό μέλος της οργάνωσης εφέροντο να μεταβαίνει συχνά πυκνά στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία και να πραγματοποιεί συναντήσεις με ηγετικά μέλη οργάνωσης -κυρίως Βούλγαρους- που δραστηριοποιούνταν στο λαθρεμπόριο τσιγάρων στη γειτονική χώρα. 

Παράλληλα, οι πληροφορίες ανέφεραν ότι το ίδιο πρόσωπο πραγματοποιεί ομοειδείς συναντήσεις στην Αθήνα και με Ιταλούς.

Τα εργοστάσια, τα φορτηγά και οι αχυράνθρωποι
Κάπως έτσι το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται και το modus operandi της συμμορίας να γίνεται διακριτό. 

Πιο συγκεκριμένα, μετά από παρακολουθήσεις διαπιστώθηκε πως η οργάνωση είχε ιδρύσει στο εξωτερικό -κυρίως στην Βουλγαρία- εταιρείες εισαγωγής και εξαγωγής εμπορευμάτων με ιδιοκτήτες είτε «αχυρανθρώπους» είτε ανύπαρκτα πρόσωπα, τις οποίες «εξόπλισε» με πλήθος οχημάτων όπως φορτηγά και ημιφορτηγά τα χαρτιά των οποίων δεν παρέπεμπαν σε υπαρκτά πρόσωπα, αλλά σε ανύπαρκτους Κύπριους πολίτες με ενεργό ΑΦΜ στη χώρα μας. 

Οι διαδρομές του καπνού 
Όσον αφορά στο modus operandi, διακριβώθηκε πως η εισαγωγή του καπνού γινόταν από την Ιταλία,
 ενώ των υλικών παρασκευής και συσκευασίας των τσιγάρων από την Βουλγαρία. Η μεταφορά πραγματοποιούνταν με τα φορτηγά της οργάνωσης και το εμπόρευμα κατέληγε συνήθως στον Ασπρόπυργο όπου και αποθηκεύονταν προσωρινά.

Εν συνεχεία, σειρά είχε η παρασκευή των προϊόντων η οποία γινόταν σε δύο εργοστάσια τα οποία μάλιστα διέθεταν και όλον τον απαραίτητο εξοπλισμό όπως σιγαροποιητικές και πακεταριστικές μηχανές. 

Τα παράνομα τσιγάρα έμπαιναν σε χαρτοκιβώτια που έφεραν τις επωνυμίες νόμιμων εταιρειών, φορτώνονταν και μεταφέρονταν σε αποθήκες της ομάδας όπου και παρέμεναν μέχρι τα μέλη της συμμορίας να κατασκευάσουν τα υλικά που θα χρησιμοποιούνταν για την απόκρυψή τους. 

Τέτοιου είδους υλικά ήταν μονωτικά πάνελ ή μεταλλικοί κύλινδροι και κατασκευάζονταν σε τρία εργαστήρια της οργάνωσης που διέθεταν μηχανολογικό εξοπλισμό. Όταν όλα ήταν έτοιμα, το παράνομο προϊόν φορτωνόταν και έπαιρνε τον δρόμο για τις αγορές της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Ρουμανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και άλλων ευρωπαϊκών κρατών.


(φωτό αρχείου)Τα ευρήματα

Πληροφορίες αναφέρουν ότι από την αστυνομία ελέγχθηκαν 12  χώροι οι οποίοι διέθεταν περίφραξη και κύκλωμα παρακολούθησης, ενώ φυλάγονταν επί 24ώρου βάσεως από φύλακες. 
Από την έρευνα των Αρχών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν περισσότερα αα πό 8 εκατομμύρια πακέτα λαθραίων τσιγάρων(!), περίπου 18.000 συσκευασίες καπνού, γύρω στους 70 τόνους (!) επεξεργασμένου και μη καπνού και εκατοντάδες παλέτες με διάφορα υλικά (φίλτρα, εντυπώματα πακέτων τσιγάρων διαφόρων εταιρειών, ταινίες πακέτων κα), πάνω από 30 φορτηγά, 15 αυτοκίνητα, καρότσες, κλαρκ και χιλιάδες πινακίδες κυκλοφορίας. 

Η ζημιά δε που υπέστη το Δημόσιο από τη δράστη του κυκλώματος ξεπερνά τα 30 εκατομμύρια ευρώ!

Τέλος να σημειωθεί πως στα εργοστάσια της ομάδας υπήρχαν και ειδικά διαμορφωμένοι χώροι με κουζίνες, υπνοδωμάτια, πλυντήρια και μπάνια, ικανοί να φιλοξενήσουν τους δεκάδες εργάτες του κυκλώματος, ενώ τα αποθέματα καπνού που εντοπίστηκαν έφταναν για την παρασκευή επιπλέον 25.000.000 πακέτων τσιγάρων.

http://www.zougla.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom