Σάββατο, 22 Ιουλίου 2017

Κως: 24 ώρες μετά ομαλοποιείται η κατάσταση στο πληγωμένο νησί

ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ

Ομαλά εξελίσσεται η κατάσταση στο νησί της Κω μετά τη φονική σεισμική δόνηση που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής και προκάλεσε το θάνατο δύο ανθρώπων, τον τραυματισμό πολλών άλλων, αλλά και αρκετά προβλήματα.
Η ζωή στο νησί κινείται στους φυσιολογικούς ρυθμούς, τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν αρκετές μετασεισμικές δονήσεις κάποιες εκ των οποίων γίνονται ακόμη αισθητές.
Μάλιστα, το περασμένο βράδυ δεν ήταν λίγοι εκείνοι που επέλεξαν να κοιμηθούν στο δρόμο, αρνούμενοι να επιστρέψουν στα σπίτια τους, από το φόβο των μετασεισμών.
Έτσι, πολλοί δρόμοι μετατράπηκαν σε… δημόσια υπνωτήρια, με ράντζα ή και απλές κουβέρτες και στρώματα στα πεζοδρόμια!
b70897a8-83d9-4ac1-a098-a7ab7b4df1d8 Κως 24 ώρες μετά ομαλοποιείται η κατάσταση στο πληγωμένο νησί
Σε γενικές γραμμές δεν υπάρχουν προβλήματα στις υποδομές του νησιού, εκτός από μικρές περιπτώσεις που χρειάστηκε να υπάρξουν επεμβάσεις από συνεργεία του Δήμου και της Περιφέρειας.
Το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται όμως στο λιμάνι του νησιού, λόγω ζημιών που έχουν προκληθεί και που το έχουν κάνει μη λειτουργικό. Έτσι, στο λιμάνι της Κεφάλου προσεγγίζουν πλέον και μέχρι την αποκατάσταση των ζημιών τα επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία Blue Star Paros, Blue Star 2 και Superfast XII.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας των πλοίων του ομίλου Attica Group λεωφορεία του ΚΤΕΛ Κω θα εξυπηρετούν τη μετάβαση των επιβατών μεταξύ των λιμανιών Κω και Κεφάλου.
4fa5c21b-5970-48fa-9a6e-3eb2a0de73fd Κως 24 ώρες μετά ομαλοποιείται η κατάσταση στο πληγωμένο νησί
Οι μηχανισμοί τόσο του κράτους, όσο και της τοπικής αυτοδιοίκησης εξακολουθούν να βρίσκονται επί ποδός, για να συνδράμουν όπου χρειαστεί, ενώ βεβαίως αρκετός κόσμος εξακολουθεί να είναι σοκαρισμένος από αυτό που έζησε τις προηγούμενες ώρες, αφού ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία.
Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι δεν έχει προκληθεί σχεδόν κανένα πρόβλημα σε ξενοδοχειακές μονάδες του νησιού, γεγονός που έχει προκαλέσει ικανοποίηση στους αρμόδιους τοπικούς παράγοντες.
Θέμα συζήτησης βέβαια εξακολουθεί να παραμένει ο θάνατος των δύο τουριστών και ο τραυματισμός άλλων πέντε, οι οποίοι καταπλακώθηκαν από την κατάρρευση μέρους του κτιρίου στο club που διασκέδαζαν.
9e01bdc9-86b8-4cbe-8f27-f596470b6921 Κως 24 ώρες μετά ομαλοποιείται η κατάσταση στο πληγωμένο νησί

Η κατάσταση στον τομέα του τουρισμού

Το υπουργείο Τουρισμού είναι σε διαρκή επικοινωνία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τους τοπικούς φορείς και τον ιδιωτικό τομέα, καθώς και με τους πανελλαδικούς φορείς, το Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και την Ομοσπονδία των Συνδέσμων των Εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (FEDHATTA) για την προώθηση των ενεργειών με στόχο την διευκόλυνση των επισκεπτών και την απρόσκοπτη εξέλιξη της τουριστικής κίνησης.
Οι ξενοδοχειακές και τουριστικές υποδομές λειτουργούν κανονικά και δεν επηρεάστηκαν λόγω της ισχυρής αντισεισμικής θωράκισής τους. Σημειώνεται ότι μετά και τις απαιτούμενες ενέργειες των συναρμόδιων Υπουργείων διασφαλίστηκε η ομαλή πρόσβαση στο νησί:
Το αεροδρόμιο λειτουργεί κανονικά και οι πτήσεις εξυπηρετούνται από και προς όλους τους διεθνείς προορισμούς, ενώ όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, αποκαταστάθηκε η ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού με τον Πειραιά.

Αποκαταστάθηκε η ενδοδωδεκανησιακή ακτοπλοϊκή συγκοινωνία μέσω εναλλακτικής προβλήτας πλησίον του κεντρικού λιμένα της Κω. Αποκαταστάθηκε η ακτοπλοϊκή σύνδεση των ημεροπλοίων από και προς τα τουρκικά παράλια, όπως και το σημείο ελέγχου ζώνης Σένγκεν, το οποίο έχει μεταφερθεί πλησίον του κεντρικού λιμένα της Κω.
1ffee6c1-cda1-4e8b-b0dd-e4368f52dd43 Κως 24 ώρες μετά ομαλοποιείται η κατάσταση στο πληγωμένο νησί
Τα προγράμματα των tour operators πραγματοποιούνται κανονικά. Διασφαλίστηκε επίσης η ομαλή εναλλαγή των προγραμμάτων στις αφίξεις και αναχωρήσεις επισκεπτών. Η φιλοξενία των τουριστών πραγματοποιείται κανονικά στα δωμάτια των ξενοδοχείων που είχαν αρχικά επιλέξει. Σε μεμονωμένες περιπτώσεις έως και την ολοκλήρωση των ελέγχων των τεχνικών κλιμακίων με πρωταρχικό γνώμονα την ασφάλεια, διασφαλίστηκε η μεταφορά και προσωρινή διαμονή και φιλοξενία που αφορούσε ελάχιστο αριθμό τουριστών.
Οι ξενοδόχοι και οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία αμέσως ακολούθησαν τις απαιτούμενες διαδικασίες και διασφάλισαν την καλύτερη δυνατή φροντίδα και φιλοξενία των επισκεπτών.
231a4c1e-d012-4e78-a502-37a4c1a66a11 Κως 24 ώρες μετά ομαλοποιείται η κατάσταση στο πληγωμένο νησί
Ο μηχανισμός του Υπουργείου και του ΕΟΤ είναι σε πλήρη ετοιμότητα και οι προσπάθειες συνεχίζονται έως την πλήρη αποκατάσταση και επαναφορά στους κανονικούς ρυθμούς, ώστε οι τουρίστες να μπορούν να απολαύσουν απρόσκοπτα τις διακοπές τους.

http://www.eleftherostypos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: