Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

Στη Βουλή η δικογραφία κατά του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου μετά την αναφορά της Τσατάνη

Τι προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής

Στην Ολομέλεια της Βουλής ανακοινώθηκε η έλευση της δικογραφίας που σχηματίσθηκε για την υπόθεση του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Δημήτρη Παπαγγελλόπουλου, με βάση την αναφορά που συνέταξε και απέστειλε στον Άρειο Πάγο η εισαγγελέας Εφετών Αθηνών, Γεωργία Τσατάνη, για τη συνάντηση και τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχαν τόσο για την υπόθεση Βγενόπουλου αλλά και τις απειλές και προτροπές που κατήγγειλε ότι δέχθηκε η εισαγγελική λειτουργός.

Η δικογραφία που σχηματίσθηκε κατά του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διαβιβάστηκε στην Βουλή από τον πολιτικό του προϊστάμενο υπουργό Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Νίκο Παρασκευόπουλο, σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος και του νόμου περί ευθύνης υπουργών και μελών της Κυβέρνησης με ημερομηνία 3.3.2106.

Μετά την ανακοίνωση στην Ολομέλεια της έλευσης της δικογραφίας που έκανε η πρεδρεύουσα Αντιπρόεδρος της Βουλής κυρία Τασία Χριστοδουλοπούλου τρείς είναι οι δρόμοι, που σύμφωνα με τον ΚτΒ, μπορεί άμεσα ή έμμεσα η δικογραφία αυτή να αποτελέσει ύλη για κοινοβουλευτική επεξεργασία.

Ο πρώτος άμεσος τρόπος είναι να υποβληθεί απευθείας αίτημα από 30 υπογράφοντες βουλευτές για σύσταση Προκαταρτικής Επιτροπής της Βουλής προκειμένου να διερευνήσει συγκεκριμένες ποινικές ευθύνες του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλου που διαπιστώνουν ότι προκύπτει.

Με έμμεσο τρόπο, δύο είναι η δυνατότητες. Η μία, με αφορμή την δικογραφία αυτή να υποβληθεί από 60 τουλάχιστον υπογράφοντες βουλευτές αίτημα σύστασης εξεταστικής των πραγμάτων επιτροπής της Βουλής προκειμένου να εξεταστούν θέματα που αφορούν την αυτοτέλεια της Δικαιοσύνης και τυχόν κυβερνητικές παρεμβάσεις.

Στο ίδιο πλαίσιο είναι το θέμα αυτό να ζητηθεί να εξεταστεί από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, που έχει εκτός από θεσμικές και εισαγγελικές αρμοδιότητες που μπορεί να ασκήσει. Αίτημα που επισήμως, άλλωστε έθεσε από την προηγούμενη εβδομάδα με επιστολή του προς την Πρόεδρο της Επιτροπής κυρία Τασία Χριστοδουλοπούλου, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος (και η απόφαση εκκρεμεί… ).

Μετά από την έλευση της δικογραφίας, το αίτημα αυτό για να εξετάσει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας το θέμα του κυβερνητικού «κλονισμού» της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης μπορεί να κατατεθεί τώρα και από άλλους βουλευτές- μέλη της Επιτροπής, είτε και από κόμματα. Για να «ανοίξει» ο φάκελος των εργασιών, βέβαια στην Επιτροπή αυτή θα πρέπει να αποφασιστεί κατά πλειοψηφία από τους βουλευτές – μέλη της.

Εκεί θα μπορεί να ζητηθούν να γίνουν ακροάσεις των εμπλεκόμεων πολιτικών ή μη προσώπων, δηλαδή όχι μόνο του υπουργού Δικαιοσύνης, Νίκου Παρασκευόπουλου, και του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, αλλά και της Προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασιλικής Θάνου, της εισαγγελέως Εφετών, Γεωργίας Τσατάνη, αλλά και άλλων προσώπων όπως ο καθηγητής συνταγματικού δικαίου κατά του οποίου έχει στραφεί η Πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Εάν από τις ακροάσεις αυτές, που μπορεί ένα θέλει η Επιτροπή να είναι και κατ’ αντιπαράσταση, ή τα στοιχεία αποδειχθούν ανίσχυρα, η υπόθεση μπορεί να κλείσει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας όπως άλλωστε είχε γίνει και με την υπόθεση Γιάννη Πανούση, πρίν λίγους μήνες.

Αντίθετα, εάν προκύπτει ότι υπάρχουν στοιχεία μπορεί η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας να συντάξει πόρισμα που θα υποβάλλει στον Πρόεδρο της Βουλής και στην συνέχεια αυτό με ότι προτείνεται να εισαχθεί για συζήτηση και λήψη της σχετικής απόφασης από την Ολομέλεια.

Σε περίπτωση αιτήματος για σύσταση εξεταστικής επιτροπής απαιτείται αυτό να υπογράφεται από 60 τουλάχιστον βουλευτές, ή να υπάρχει ανάλογο αίτημα από κόμματα με μικρότερο αριθμό που όμως να έχει κοινό σκεπτικό και διατάυτα και αρθριζόμενοι οι βουλευτές των κομμάτων αυτών να συγκεντρώνεται ο ελάχιστος αριθμός των 60 βουλευτών.

Στο αίτημα σύστασης εξεταστικής επιτροπής θα πρέπει να περιγράφεται το θέμα του ειδικού ζητήματος δημοσίου συμφέροντος που θα εξεταστεί και «να καθορίζονται οι λόγοι για τους οποίου κρίνεται αυτό αναγκαίο. Το αίτημα θα εισαχθεί σε ειδική συνεδρίαση στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση αυτή θα γίνει σε μια συνεδρίαση και στο τέλος θα διεξαχθεί ονομαστική φανερή ψηφοφορία.

Για την απευθείας σύσταση προκαταρτικής επιτροπής για άσκηση δίωξης σε μέλος της Κυβέρνησης, το αίτημα πρέπει να το υπογράφουν τουλάχιστον 30 βουλευτές. Το αίτημα για την διερεύνηση άσκησης δίωξης κατά μέλους της Κυβέρνησης «θα πρέπει να προσδιορίζει με σαφήνεια τις πράξεις ή τις παραλείψεις που σύμφωνα με το νόμο για την ευθύνη των Υπουργών είναι αξιόποινες και να μνημονεύει τις διατάξεις που παραβιάστηκαν». Η πρόταση εγγράφεται σε ειδική ημερήσια διάταξη της Ολομέλειας. Η συζήτηση θα πρέπει να γίνει σε μια συνεδρίαση. Η δε ψηφοφορία για σύσταση της Επιτροπής διερεύνησης είναι μυστική.

Δείτε εδώ την επιστολή του Παπαγγελόπουλου στον Νίκο Βούτση

Διαβάστε εδώ το δημοσίευμα του Βήματος:Υπουργός εκβιάζει Εισαγγελέα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom