Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

Απογοητευμένοι οι πρόσφυγες εγκαταλείπουν την Ειδομένη - Χαμός στα Διαβατά για... ένα κινητό


- Κάποιοι διέδιδαν ότι τα σύνορα θα ανοίξουν και οι πρόσφυγες έτρεχαν προς την Ειδομένη με την ελπίδα ότι θα περάσουν
- Ένταση δημιουργήθηκε το πρωί με τους αστυνομικούς ενώ οι πρόσφυγες χωρίστηκαν στα δύο
- Οι μεν δήλωναν ότι θα προσπαθήσουν να περάσουν τα σύνορα και οι δε προσπαθούσαν να τους μεταπείσουν
- Το απόγευμα οι απογοητευμένοι πρόσφυγες άρχισαν να εγκαταλείπουν την Ειδομένη με λεωφορεία
- Ένταση και στα Διαβατά για... τη φόρτιση ενός κινητού


Για ακόμα μια φορά επιτήδειοι παγίδευσαν τους ταλαιπωρημένους αυτούς ανθρώπους, πουλώντας τους παραμύθια ότι τάχα θα ανοίξουν τα σύνορα. Φυσικά τα σύνορα δεν άνοιξαν αλλά στον καταυλισμό της Ειδομένης, από το πρωί η ατμόσφαιρα "μύριζε" μπαρούτι!

Από τη μια αστυνομικοί και απέναντι πρόσφυγες που δήλωναν ότι θα προσπαθήσουν να περάσουν τα σύνορα. Την εικόνα συμπλήρωναν οι πρόσφυγες της "άλλης άποψης", εκείνοι δηλαδή που προσπαθούσαν να μεταπείσουν τους συμπατριώτες τους για να μην προσπαθήσουν να περάσουν απέναντι.
Την ίδια ώρα, στον καταυλισμό έφταναν με λεωφορεία και βανάκια, αλληλέγγυοι που επιθυμούσαν να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση των προσφύγων και μεταναστών πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές.
ΦΩΤΟ EUROKINISSIΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSIΦΩΤΟ EUROKINISSI

Μεταξύ αυτών που ήθελαν να περάσουν τα σύνορα, ήταν άνθρωποι σε αναπηρικά καροτσάκια, ενώ σχεδόν όλοι κρατούσαν στα χέρια κι ανέμιζαν λευκές χαρτοπετσέτες και χαρτομάντηλα σε ένδειξη των ειρηνικών τους -όπως τόνιζαν- προθέσεων.

Τα χαρτόνια των προσφύγων έγραφαν: «Μην μας χτυπήσετε», «Η ελεύθερη μετακίνηση είναι δικαίωμα όλων», «Καμιά βία, θέλουμε μόνο να περάσουμε» και «Ανοίξτε τα σύνορα», ενώ νωρίτερα τραγουδούσαν και σκοπούς της πατρίδας τους.
ΦΩΤΟ EUROKINISSIΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSIΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSIΦΩΤΟ EUROKINISSI
Η αστυνομική παρουσία είναι ενισχυμένη, σήμερα, στην Ειδομένη, ενώ από νωρίς παρατάχθηκαν ισχυρές δυνάμεις και πίσω από τον φράχτη, από την πλευρά της ΠΓΔΜ. Στο μεταξύ, αποστάσεις από τις φήμες που τους ήθελαν να είναι μεταξύ αυτών που φέρονται να παρακίνησαν τους πρόσφυγες να επιχειρήσουν να περάσουν τα σύνορα πήραν οι Ιταλοί ακτιβιστές, που έφτασαν χθες στην Ειδομένη, μέσω Ηγουμενίτσας.
ΦΩΤΟ EUROKINISSIΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSIΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSIΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSIΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSIΦΩΤΟ EUROKINISSI
Φεύγουν με λεωφορεία για την Πιερία
Αργά το απόγευμα και αφού ηρέμησαν τα πνεύματα, άρχισαν να αναχωρούν από την Ειδομένη, λεωφορεία με απογοητευμένους πρόσφυγες. Τα λεωφορεία έχουν προορισμό την Πιερία, ενώ και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να συνεχιστεί η μετακίνηση όσων το επιθυμούν.

Μεταξύ αυτών που έφυγαν σήμερα ήταν και η οικογένεια της 9χρονης που είχε νοσήσει από ηπατίτιδα Α' καθώς, όπως εξήγησε η μητέρα της, η κατάσταση στην Ειδομένη είναι πλέον ανυπόφορη."Θέλω καλύτερες συνθήκες για τα παιδιά μου και να μπορέσω να δω πώς θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε το ταξίδι μας για τη Γερμανία" ανέφερε χαρακτηριστικά.

Χαμός στα Διαβατά για τη φόρτιση ενός κινητού - Δύο τραυματίες
Σε αφορμή για συμπλοκή μεταξύ δύο ομάδων προσφύγων εξελίχθηκε η διαφωνία δύο ατόμων, σε σχέση με το ποιος θα φορτίσει πρώτος το κινητό του στην ίδια πρίζα, στο Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας και Αιτούντων Μετεγκατάστασης στα Διαβατά Θεσσαλονίκης. 

Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, στο επεισόδιο - που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό δύο προσφύγων - ενεπλάκησαν συνολικά 30 άτομα.

Οι τραυματίες, που σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες φέρουν ελαφρά τραύματα, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, ενώ στο αστυνομικό τμήμα Διαβατών προσήχθησαν οκτώ από τους συμμετέχοντες στις συμπλοκές. Το βράδυ του Σαββάτου η ένταση είχε εκτονωθεί και η κατάσταση αναφερόταν ως ήρεμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom