Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

Χάος! Ξεπέρασαν τους 51.000 οι εγκλωβισμένοι στη χώρα - Αυξάνονται και πάλι οι ροές στα νησιά - Πετροπόλεμος στην Ειδομένη, μαχαιρώματα στη Χίο

Το απόγευμα η πορεία διαμαρτυρίας των μεταναστών σε Αθήνα - Πειραιά

Συνολικά στα νησιά του βορείου Αιγαίου τις τελευταίες ώρες αποβιβάσθηκαν 729 άτομα

Αριθμό από τα παλιά θυμίζουν οι 569 αφίξεις μεταναστών και προσφύγων, χθες Τρίτη και μέχρι σήμερα το πρωί στη Λέσβο, εξακοντίζοντας σε πάνω από 2.000 τον αριθμό των όσων κρατούνται υπό περιορισμό στο χοτ σποτ της Μόριας και περιμένοντας την ενεργοποίηση των όσων προβλέπει η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, ώστε να υποβάλλουν αίτηση ασύλου ή να επαναπροωθηθούν στην Τουρκία.

Συνολικά στα νησιά του βορείου Αιγαίου και μέχρι σήμερα τα χαράματα αποβιβάσθηκαν 729 άτομα. Στη Λέσβο χθες 569 άτομα, στη Χίο 83 και στη Σάμο 77.
   
Εναπομείναντες με το παλιό καθεστώς καταγραφής, οι οποίοι σταδιακά αναχωρούν για την υπόλοιπη Ελλάδα ή απελαύνονται εφόσον είναι βορειοαφρικανοί ή Πακιστανοί είναι 648 στη Μυτιλήνη, 29 στη Χίο και 212 στη Σάμο.


Στα χοτ σποτς   
Υπό περιορισμό στα χοτ σποτς των τριών νησιών παραμένουν: Στο χοτ σποτ της Μόριας στη Λέσβο 2260. Στη Χίο 1449. Και στη Σάμο 218.
   
Πρωινές αφίξεις   
Εν τω μεταξύ περισσότεροι από 200 νέοι μετανάστες και πρόσφυγες έχουν αποβιβασθεί από το πρωί στη Λέσβο. Οι περισσότεροι από αυτούς περισυνελέχθησαν μέσα τα ελληνικά χορικά ύδατα από σκάφη του Λιμενικού σώματος και της Frontex αφού διαπιστώθηκε ότι βρισκόταν σε δυσχερή θέση. Διαπιστώθηκε δηλαδή ότι είτε είχε σβήσει η εξωλέμβιος μηχανή τους είτε είχαν τελειώσει τα καύσιμα. Οι περισσότεροι από αυτούς, όπως και ο περισσότεροι από όσους αποβιβάσθηκαν χθες, είναι Πακιστανοί και σχεδόν όλοι είναι σε κατάσταση εξαθλίωσης.

Μαρτυρίες αναφέρουν ότι έχουν επιχειρήσει τρεις, τέσσερις ή και πέντε φορές να περάσουν στην Ελλάδα. Πολλοί δε έχουν εμποδιστεί από σκάφη του ΝΑΤΟ, αναφέρουν την τουρκική φρεγάτα «Μπαρμπαρός» από την οποία μεταφέρθηκαν πίσω στην Τουρκία όπου όμως και πάλι αφέθηκαν ελέυθεροι, προκειμένου να επιστρέψουν στους διακινητές που πλέον τους περνάν έναντι 200 το πολύ 300 δολαρίων. Στο σύνολό τους δε αγνοούν τις νέες συνθήκες που επικρατούν μετά τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας και όπως λένε «θα επιχειρούν όσο ζουν, αφού δεν έχουν άλλη ελπίδα ζωής από αυτή που μπορούν να ζήσουν στην Ευρώπη».
   
Αντιδράσεις   
Σημειώνεται ότι όπως μεταδίδει ο σταθμός Αιγαίου της ΕΡΤ, στον τραυματισμό ενός Ιρακινού κατέληξε η ένταση μεταξύ ομάδων Αφγανών και Ιρακινών χθες βράδυ στο χοτ σποτ της Χίου

Ο Ιρακινός, τραυματισμένος στο πίσω μέρος του κεφαλιού και με τραύμα στην πλάτη, πιθανόν από μαχαίρι, μεταφέρθηκε και νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο της Χίου.
   
Τονίζεται ότι εδώ και μέρες στη Χίο και με δεδομένη την πληροφορία ότι θα υπάρξουν επαναπροωθήσεις αυτών που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για άσυλο, οι ομάδες των Αφγανών είναι από τις πρώτες που διαμαρτύρονται κατά τη διάρκεια του βραδινού συσσιτίου, ζητώντας να μην εφαρμοστεί η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας. Σε αντίθεση με τους Σύρους, κυρίως, οι οποίοι έχοντας οικογένειες επιθυμούν να διανέμεται κανονικά το συσσίτιο. Αυτές ο αντιθέσεις έχουν σαν αποτέλεσμα συχνά να δημιουργούνται εντάσεις και συγκρούσεις όπως η χθεσινοβραδυνή.
   
Στο χοτ σποτ της Χίου και ενώ σήμερα Τετάρτη δεν έχει διαπιστωθεί ακόμα καμία άφιξη διαμένουν υπό περιορισμό 1.449 μετανάστες και πρόσφυγες. Με τη χωρητικότητά του να μην ξεπερνά τα 1.100 άτομα.

Πετροπόλεμος στην Ειδομένη, μαχαιρώματα στη Χίο

Έκτακτη σύσκεψη για την αποσυμφόρηση του λιμανιού του Πειραιά - Το απόγευμα η πορεία διαμαρτυρίας των μεταναστών σε Αθήνα - Πειραιά -Νέο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων-μεταναστών στην περιοχή του Σκαραμαγκά

Ανεξέλεγκτη είναι πλέον η κατάσταση απ' άκρη σ' άκρη στην Ελλάδα όσον αφορά στους πρόσφυγες. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που βλέπουν τα όνειρά τους για μια καλύτερη ζωή να γίνονται θρύψαλα, αρχίζουν να αντιδρούν ολοένα και πιο έντονα στον εγκλωβισμό τους στους καταυλισμούς και την συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία.

Η απόγνωση και τα νεύρα κυριαρχούν πλέον με αποτέλεσμα να υπάρχουν και συγκρούσεις μεταξύ εθνικοτήτων. Αυτό έγινε την Τρίτη το απόγευμα στο hotspot της ΒΙ.ΑΛ. στο Χαλκειός Χίου, όταν ομάδες Ιρανών και Αφγανών διαπληκτίστηκαν, ενώ τα πράγματα αγρίεψαν το βράδυ, με αποτέλεσμα να υπάρξουν τραυματισμοί με μαχαιρώματα.

Οι αστυνομικοί, οι λιμενικοί και στελέχη της Frontex που έχουν επιφορτιστεί με τη βραδινή φύλαξη του Κέντρου διατυπώνουν τους φόβους τους για την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί μέσα σε αυτό.

Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί είναι το γεγονός ότι έχει δοθεί εντολή στα στελέχη των σωμάτων ασφαλείας να αποφεύγουν τη χρήση στολής εντός του Κέντρου, ώστε να μην αποτελούν στόχο των συγκεκριμένων ομάδων.

Να σημειωθεί ότι για την παροχή πρώτων βοηθειών έσπευσαν στελέχη της οργάνωσης Waha που εδρεύει μέσα στο hot spot.

Την ίδια ώρα, νέα επεισόδια ξέσπασαν την Τρίτη στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ όπου το κλίμα παραμένει εκρηκτικό και πάνω από 11.000 χιλιάδες εγκλωβισμένοι πρόσφυγες ζητούν να ανοίξουν τα σύνορα για να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης.



Η ένταση ξεκίνησε όταν δυνάμεις των ΜΑΤ που βρίσκονται στην περιοχή επιχείρησαν να ανοίξουν τη σιδηροδρομική που έχουν κλείσει πρόσφυγες και να ξηλώσουν τα αντίσκηνα. Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το Mega, μια ακτιβίστρια έπεσε στο έδαφος, οι αστυνομικοί την προσήγαγαν και οι πρόσφυγες εξαγριώθηκαν.

Τότε τα πνεύματα οξύνθηκαν και οι πρόσφυγες άρχισαν να πετούν πέτρες κατά των ΜΑΤ, ενώ έσπασαν το παρμπρίζ του αυτοκινήτου της αστυνομίας όπου βρισκόταν η ακτιβίστρια για να την βγάλουν έξω από αυτό.

Παράλληλα οι πρόσφυγες άρχισαν να τοποθετούν κάδους για να στήσουν οδοφράγματα φωνάζοντας συνθήματα για να εισακουστούν τα αιτήματά τους.

Ξεπέρασαν τους 51.000 οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες στη χώρα

Στους 51.430 υπολογίζονται οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης.

Από αυτούς, οι 5.023 παραμένουν στα νησιά, ενώ οι νέες αφίξεις ανέρχονται σε μόλις 766. Στις δομές της Αττικής φιλοξενούνται 15.081 άτομα με τους 5.815 να βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ στην κεντρική Ελλάδα βρίσκονται 2.753.

Οι περισσότεροι πρόσφυγες βρίσκονται στη βόρεια Ελλάδα 28.573. Από αυτούς, οι 11.324 διαμένουν στο camp της Ειδομένης. Οι υπόλοιποι φιλοξενούνται σε χώρους στη Θεσσαλονίκη, το Κιλκίς, την Καβάλα, τη Δράμα, την Κοζάνη, την Κατερίνη, την Κόνιτσα, την Πρέβεζα, τα Γιάννενα, τα Γιαννιτσά και τη Βέροια.

Έκτακτη σύσκεψη για την αποσυμφόρηση του λιμανιού του Πειραιά

Εκτακτη σύσκεψη, προκειμένου να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις που θα οδηγήσουν στην αποσυμφόρηση του λιμανιού του Πειραιά, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με τη συμμετοχή εμπλεκόμενων στελεχών υπουργείων φορέων και της ηγεσίας του λιμενικού σώματος. Aυτή τη στιγμή στο λιμάνι φιλοξενούνται 5724 μετανάστες και πρόσφυγες, πολλοί εκ των οποίων διαμένουν σε 1100 σκηνές στους προαύλιους χώρους.

Η σύσκεψη διήρκεσε τουλάχιστον δύο ώρες, και σ' αυτήν αποφασίστηκε από σήμερα το πρωί με τη βοήθεια της Παμπειραϊκής Πρωτοβουλίας της Περιφέρειας Πειραιά και του δήμου, να διανεμηθούν από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ενημερωτικά φυλλάδια προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, που θα τους εξηγούν γιατί θα πρέπει να μετακινηθούν από το λιμάνι, αλλά και τις διαδικασίες που θα πρέπει οι ίδιοι να ακολουθήσουν καθώς τα σύνορα πλέον είναι κλειστά. Στην όλη διαδικασία αναμένεται να υπάρξει η συνδρομή και μεταφραστών που θα διαθέσει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Σε πρώτη φάση σύμφωνα, με πληροφορίες, αναμένεται η μετακίνηση ορισμένων προσφύγων και μεταναστών σε νέο χώρο που έχει διαμορφωθεί στον Ελαιώνα, αλλά και σε τουριστικό κέντρο με οικίσκους στην Κυλλήνη που έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας περίπου 1300 ατόμων. Μετανάστες και πρόσφυγες αναμένεται να μεταφερθούν επίσης και σε κέντρο φιλοξενίας που αναμένεται να δημιουργηθεί στον Σκαραμαγκά και θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει περισσότερα άτομα.

Νέο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων-μεταναστών στην περιοχή του Σκαραμαγκά

Νέο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων-μεταναστών δημιουργείται στην περιοχή του Σκαραμαγκά, όπως προκύπτει από τη διακήρυξη διαδικασίας διαπραγμάτευσης που θα διενεργήσει στις 8 Απριλίου το υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας διά του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, το οποίο θα διαχειρίζεται το εν λόγω κέντρο.

Στο τοπικό συντονιστικό κέντρο διαχείρισης προσφυγικής κρίσης (ΤΟΣΚΕΔΠ) Σκαραμαγκά - όπως ονομάζεται - εκτιμάται σύμφωνα με τη διακήρυξη, ότι θα φιλοξενούνται 6.296 άτομα.

Η διαπραγμάτευση θα διενεργηθεί στις 8 Απριλίου μέσω της Ανωτάτης Επιτροπής Προμηθειών (ΑΕΠ) του Κέντρου Εφοδιασμού Ναυτικού (ΚΕΦΝ) για την ανάδειξη μειοδότη αναδόχου για την κάλυψη αναγκών σίτισης στους πρόσφυγες που θα φιλοξενούνται στο κέντρο, με κριτήριο την χαμηλότερη τιμή (εκφρασμένη ως ποσοστό έκπτωσης επί του ημερήσιου χρηματικού αντιτίμου των 5,87 ευρώ ανά άτομο την ημέρα), εκτιμώμενου προϋπολογιζόμενου ποσού ύψους 997.853,04 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α..

Η παροχή σίτισης αφορά το χρονικό διάστημα, ή μέχρι αναλώσεως του προϋπολογιζομένου ποσού ή μέχρι ευοδώσεως ανοικτού ηλεκτρονικού μειοδοτικού διαγωνισμού, όπως αναφέρει το κείμενο της διακήρυξης.

Σημειώνεται ότι στις 9 Μαΐου 2016, θα διενεργηθεί ανοικτός ηλεκτρονικός μειοδοτικός διαγωνισμός, με έγγραφες ενσφράγιστες προσφορές - με χρήση της πλατφόρμας του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών (Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗ ΔΗΣ) μέσω της διαδικτυακής πύλης www.promitheus.gov.gr - και κριτήριο κατακύρωσης τη χαμηλότερη τιμή.

Σκοπός του διαγωνισμού, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του ΓΕΝ, είναι η «Σύναψη Συμφωνίας - Πλαίσιο για Ανάδειξη Αναδόχων Παροχής Σίτισης σε Πρόσφυγες της Ανοικτής Δομής Προσωρινής Φιλοξενίας Σχιστού Περάματος Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά, Λαυρίου Ανατολικής Αττικής και Τυχόν Έτερων Ανάλογων δομών από Φορείς του ΥΠΕΘΑ, Συνολικού Προϋπολογιζόμενου Κόστους 9.979.000,00 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ και κρατήσεων, ενδεικτικά αντιστοιχούντος σε 1.700.000 ημερήσιες ατομικές μερίδες τροφής (1 μερίδα = 3 γεύματα)».

Η διαδικασία με διαπραγμάτευση, χωρίς δημοσίευση προκήρυξης διαγωνισμού περιγράφεται στο άρθρο 39 σε συμμόρφωση της χώρας στο άρθρο 31 οδηγίας 2004/18/ΕΚ, για τη διαμόρφωση ενός ενιαίου κανονιστικού και θεσμικού πλαισίου σύναψης δημοσίων συμβάσεων έργων, προμηθειών και υπηρεσιών.

Η δημόσια διαβούλευση ξεκίνησε 31 Δεκεμβρίου 2013 και ολοκληρώθηκε 30 Ιανουαρίου 2014.

Σύμφωνα με το άρθρο 39, «οι αναθέτουσες αρχές μπορούν να συνάπτουν τις δημόσιες συμβάσεις τους προσφεύγοντας σε διαδικασία με διαπραγμάτευση, χωρίς να προηγείται δημοσίευση σχετικής προκήρυξης σε περιπτώσεις μεταξύ άλλων, στο μέτρο που είναι απολύτως απαραίτητο, εάν λόγω κατεπείγουσας ανάγκης, οφειλόμενης σε γεγονότα απρόβλεπτα για τις ενδιαφερόμενες αναθέτουσες αρχές, δεν είναι δυνατή η τήρηση των προθεσμιών που προβλέπονται για τις ανοικτές, κλειστές ή με διαπραγμάτευση διαδικασίες με δημοσίευση προκήρυξης διαγωνισμού που αναφέρονται στο άρθρο 38 του παρόντος νόμου. Οι περιστάσεις που επικαλούνται οι αναθέτουσες αρχές για την αιτιολόγηση της κατεπείγουσας ανάγκης δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να απορρέουν από δική τους ευθύνη», αναφέρεται σχετικά.

Αυξάνεται ο αριθμός των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων στα ελληνικά νησιά

Τις τραγικές εικόνες που αντικρίζουν σε πολλά συμβάντα διασώσεων μεταναστών και προσφύγων στο Αιγαίο, περιέγραψαν σε συνέντευξη Τύπου, στελέχη του λιμενικού σώματος που υπηρετούν στα νησιά, ενώ σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν, ο αριθμός των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων που φτάνουν προς τα ελληνικά νησιά από τα τουρκικά παράλια το πρώτο τρίμηνο του 2016, παρουσιάζει αύξηση.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος (ΠΟΕΠΛΣ) Θάνος Τσατσουλής, στη Λέσβο το 2015 εισήλθαν 500.000 πρόσφυγες, εκ των οποίων τα ασυνόδευτα παιδιά (έως 13 ετών) ήταν 750, ενώ από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα έχουν φτάσει 537.

Επίσης στη Κω πέρυσι εισήλθαν 50.000 πρόσφυγες, εκ των οποίων τα ασυνόδευτα παιδιά (έως 13 ετών) ήταν 93 ενώ στη Λέρο από τους 127.000 πρόσφυγες τα 210 ήταν ασυνόδευτα παιδιά (έως 13 ετών).

Ο ανθυποπλοίαρχος Κυριάκος Παπαδόπουλος που υπηρετεί στη Μυτιλήνη, επιχειρώντας να απαντήσει γιατί παρατηρείται η αύξηση αυτή στα ασυνόδευτα παιδιά, είπε ότι από μαρτυρίες κάποιων που μιλούν αγγλικά, τους έχει αναφερθεί ότι ήρθαν μόνα τους καθώς οι γονείς τους δεν είχαν χρήματα - και ότι τα περισσότερα επικοινωνούν με την οικογένειά τους μέσω facebook. Μάλιστα, τους ανέφεραν ότι όταν θα πάνε σε κάποιο ίδρυμα, είτε στην Ελλάδα είτε στην υπόλοιπη Ευρώπη, θα δώσουν το «στίγμα» τους μέσω Facebook, λέγοντας σε ποιο μέρος βρίσκονται, προκειμένου να μπορέσουν οι γονείς τους ή συγγενείς τους να τα συναντήσουν.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΠΛΣ, είπε ότι οι συνάδελφοι του είναι πιεσμένοι ψυχολογικά με τις εικόνες που αντικρίζουν από πέρυσι, κυρίως από τότε που αυξήθηκαν σημαντικά οι προσφυγικές ροές μέχρι σήμερα, λέγοντας ότι αυτοί που υπηρετούν στα πλωτά στο Αιγαίο είναι κοντά στα όρια της ψυχολογικής κατάρρευσης και ζητούν να υπάρξει μέριμνα από την Πολιτεία και για την υλική ανταμοιβή για το σημαντικό έργο που επιτελούν καθημερινά.

http://www.protothema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom