Σάββατο 26 Μαρτίου 2016

«Πλυντήρια», καταγγελίες, παρεμβάσεις


της Ιωάννας Μάνδρου
Αναβολή μιας εβδομάδας, λόγω των γεγονότων στις Βρυξέλλες, πήρε η συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για θέματα Δικαιοσύνης, που αναμένεται να εξελιχθεί σε οξεία αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, με διευρυμένη ατζέντα για τη διαπλοκή, τη διαφθορά και την κατάσταση που επικρατεί στον χώρο της Δικαιοσύνης.

Η συζήτηση που επρόκειτο να διεξαχθεί την περασμένη Τρίτη αναβλήθηκε λόγω των τρομοκρατικών χτυπημάτων στην καρδιά της Ευρώπης, με τη συναίνεση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Κυρ. Μητσοτάκη, και προσδιορίστηκε για μεθαύριο.

Ανάλογη αναβολή, μιας εβδομάδας, δόθηκε και στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, όπου επρόκειτο να προσέλθουν οι υπουργοί Ν. Παρασκευόπουλος και Δημ. Παπαγγελόπουλος για να δώσουν εξηγήσεις για θέματα Δικαιοσύνης.

Ενόψει της συζήτησης στη Βουλή, την οποία προκάλεσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αντικρούσει τις αιτιάσεις που διατυπώνονται από την αντιπολίτευση για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη και για αντιθεσμικές πρακτικές σε κρίσιμα δικαστικά θέματα.

Με την επίκληση συγκεκριμένων υποθέσεων διαφθοράς, από τις έρευνες των εισαγγελικών αρχών για τις λίστες (Λαγκάρντ, Μπόγιαρνς κ.ά.) αλλά και με αναφορές σε θέματα διαπλοκής, ο πρωθυπουργός αναμένεται να κάνει επίθεση στην αντιπολίτευση, κατηγορώντας τη για συγκάλυψη.

Επίσης, θα υπεραμυνθεί του κυβερνητικού έργου και θα προσφέρει –και μέσα στη Βουλή– κάλυψη στον κ. Παπαγγελόπουλο, ο οποίος υπήρξε αποδέκτης γραπτής καταγγελίας από την εισαγγελέα Εφετών Γεωργία Τσατάνη για παρεμβάσεις στο έργο της.

Η καταγγελία Τσατάνη ήταν το γεγονός που πυροδότησε την πολιτική αντιπαράθεση και έφερε κρίσιμα θέματα δικαιοσύνης στο επίκεντρο, με την κυβέρνηση να δέχεται σκληρή κριτική από την αντιπολίτευση.

Κυρίως για τον τρόπο που χειρίζεται τους θεσμούς και ειδικότερα τη Δικαιοσύνη και μέσω της προέδρου του Αρείου Πάγου, που βάλλεται για πράξεις και παραλείψεις της.

Η συζήτηση στη Βουλή δεν θα περιοριστεί όμως μόνο σε θέματα Δικαιοσύνης, καθώς ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να διευρύνει τα όριά της και σε θέματα διαπλοκής και διαφθοράς, όπου η κυβέρνηση εστιάζει το ενδιαφέρον και τη ρητορική της. Εκεί αναμένονται συγκεκριμένες αναφορές σε υποθέσεις που εκκρεμούν στις εισαγγελικές αρχές και βρίσκονται υπό εκτεταμένη έρευνα.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για αναφορές σε νομοθετικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση Ν.Δ.–ΠΑΣΟΚ, που θα μνημονευθούν από τον πρωθυπουργό ως «διατάξεις-πλυντήρια» για υποθέσεις σκανδάλων.

Από την πλευρά της, η αξιωματική αντιπολίτευση θα ασκήσει κριτική για την ασκούμενη πολιτική στον χώρο της Δικαιοσύνης, κάνοντας λόγο για παρεμβάσεις, ενώ ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να καταδείξει ότι το ηθικό πλεονέκτημα της κυβέρνησης σε θέματα διαφοράς ανήκει στο παρελθόν.

Η αντιπαράθεση αναμένεται να συνεχισθεί την Πέμπτη ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, όπου έχουν κληθεί για εξηγήσεις οι υπουργοί Παρασκευόπουλος και Παπαγγελόπουλος, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, που έθεσε το αίτημα σύγκλησης της Επιτροπής, να εξαπολύει μύδρους για την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική σε θέματα Δικαιοσύνης.

Από την πλευρά του, ο κ. Παπαγγελόπουλος, αποδέκτης της καταγγελίας της εισαγγελέως Τσατάνη για παρεμβάσεις και απειλές εις βάρος της, θα επιχειρήσει να αντικρούσει τις καταγγελίες εναντίον του και θα μεταθέσει το βάρος των ευθυνών στην ίδια την εισαγγελέα, επικαλούμενος και τις αιτιάσεις των κυπριακών αρχών για τους χειρισμούς της στην υπόθεση Βγενόπουλου.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom