Τρίτη, 29 Μαρτίου 2016

Πρώην οικονομικός επιθεωρητής διώκεται για «φακελάκια» - Πάνω από 40 τα θύματά του

Κατά το παρελθόν προΐστατο του Περιφερειακού Ελεγκτικού Κέντρου (ΠΕΚ) Θεσσαλονίκης

Δίωξη εναντίον πρώην επιθεωρητή του υπουργείου Οικονομικών, με την κατηγορία ότι έπαιρνε «φακελάκια» κατά σύστημα, άσκησε ο εισαγγελέας, μετά από στοιχεία που συγκέντρωσε εις βάρος του. 

Ο εν λόγω επιθεωρητής κατηγορείται ότι χρηματιζόταν
προκειμένου να καλύπτει παραβάσεις επιχειρηματιών και να προχωρεί σε γενναίο «κούρεμα» των προστίμων που επιβάλλονταν. Σε βάρος του ασκήθηκε ποινική δίωξη για βαρύτατα κακουργήματα και το επόμενο διάστημα θα κληθεί να λογοδοτήσει ενώπιον ειδικού ανακριτή.

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, πρόκειται για επιθεωρητή που κατά το παρελθόν προΐστατο του Περιφερειακού Ελεγκτικού Κέντρου (ΠΕΚ) Θεσσαλονίκης, υπηρεσία της οποίας η αρμοδιότητα εκτείνονταν γεωγραφικά σε όλη τη Μακεδονία και τη Θράκη.

Μπορεί ο ίδιος να είναι πια συνταξιούχος και ο θεσμός των ΠΕΚ να έχει ανασταλεί τα τελευταία χρόνια, με τις αρμοδιότητές του να έχουν επιστρέψει στις κατά τόπους Εφορίες, εντούτοις, έρευνα της υποδιεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων του υπουργείου Οικονομικών φαίνεται ότι έβγαλε «λαβράκι» αναφορικά με τα έργα και τις ημέρες του.

Κατά τις παραπάνω πηγές, φέρεται ότι για μία περίπου 10ετία, αρχής γενομένης από το 2003, εκβίαζε βορειοελλαδίτες επιχειρηματίες, ζητώντας διάφορα χρηματικά ποσά, προκειμένου να τύχουν ευνοϊκών φορολογικών ελέγχων, ή στην περίπτωση που είχε προηγηθεί η επιβολή προστίμων, να μεσολαβήσει για τη μείωσή τους. Η «ταρίφα» του ξεκινούσε από 10.000 ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι ανάλογα με την περίπτωση ξεπερνούσε και τις 20.000 ευρώ.

Στο πλαίσιο της έρευνας των «αδιάφθορων» του υπουργείου Οικονομικών, η οποία προκλήθηκε ύστερα από σχετική καταγγελία, κατέθεσαν τουλάχιστον 20 επιχειρηματίες, ισχυριζόμενοι ότι έπεσαν θύματά του, ενώ υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι ο αριθμός των θυμάτων κυμαίνεται μεταξύ 40-50.

Παράλληλα, έγινε άρση του τραπεζικού του απορρήτου και βρέθηκαν καταθέσεις μεγαλύτερες του μισού εκατομμυρίου ευρώ, που δεν δικαιολογούνται με βάση τις νόμιμες αποδοχές του, ενώ προέκυψε ότι ο ίδιος είναι ιδιοκτήτης ακινήτων τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο. Η έρευνα «έδειξε» ακόμη, ότι εμπλέκεται σε εταιρία με έδρα τη Μεγαλόνησο, νόμιμος ιδιοκτήτης της οποίας φαίνεται συγγενικό του πρόσωπο.
http://www.protothema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: