Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

Απεργία πείνας ξεκίνησαν απελπισμένοι πρόσφυγες στην Ειδομένη μετά το ατύχημα 13χρονου σε βαγόνι τρένου


Απεργία πείνας ξεκίνησαν πρόσφυγες στην Ειδομένη, μετά το ατύχημα που είχε σήμερα ένας 13χρονος Σύρος που νοσηλεύεται στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης και ο οποίος χτυπήθηκε από ρεύμα στο σιδηροδρομικό σταθμό, δίπλα στον καταυλισμό.

Οι 13.000 πρόσφυγες παραμένουν στην ουδέτερη ζώνη και ζητούν από τους Ευρωπαίους ηγέτες που συμμετέχουν στη Σύνοδο Κορυφής να ανοίξουν τα σύνορα, προκειμένου να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Οι άσχημες καιρικές συνθήκες κάνουν ακόμη πιο δύσκολη την παραμονή τους στην Ειδομένη.

Όπως ενημερώνουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα μέσα από τον επίσημο λογαριασμό τους στο Twitter, το ατύχημα του 13χρονου ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της απελπισίας για τους χιλιάδες πρόσφυγες που παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη και κάποιοι αποφάσισαν να ξεκινήσουν απεργία πείνας.

A hunger strike has begun at #Idomeni after a 13 y/o boy was accidentally electrocuted while playing on a train cart (βλέπε εικόνα πάνω)

— MSF Sea (@MSF_Sea) 7 Μαρτίου 2016

Ο 13χρονος Σύρος νοσηλεύεται στην παιδοχειρουργική κλινική του Ιπποκράτειου νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με την αστυνομία, το άτυχο παιδί έπαιζε μαζί με άλλα δύο σε οροφή βαγονιού όταν χτυπήθηκαν και τα τρία από ρεύμα. Ωστόσο, μόνο ο 13χρονος έφερε εκτεταμένα εγκαύματα στο σώμα του και κρίθηκε αναγκαία η διακομιδή του στο νοσοκομείο.

Νωρίτερα οι πρόσφυγες πραγματοποίησαν ειρηνική διαμαρτυρία, μετά και τους νέους περιορισμούς που έθεσαν οι αρχές της ΠΓΔΜ. Σύμφωνα με αυτούς, θα γίνεται διαχωρισμός ακόμη και μεταξύ των Σύρων προσφύγων, ανάλογα από ποια πόλη προέρχονται! Βέβαια, τα σύνορα παραμένουν κλειστά και από τις 6 τα ξημερώματα δεν έχει επιτραπεί σε κανέναν η διέλευση!

Οι συνθήκες διαβίωσης στον καταυλισμό της Ειδομένης είναι δύσκολες και τις τελευταίες ώρες οι έντονες βροχοπτώσεις έχουν δημιουργήσει ένα απάνθρωπο σκηνικό στον καταυλισμό. Καθημερινά διακομίζονται στα κοντινά νοσοκομεία άρρωστα βρέφη και παιδιά, προκειμένου να τους παραχθεί ιατρική φροντίδα. Σήμερα χρειάστηκε να πάει στο Ιπποκράτειο και ένα νεογνό που παρουσίασε υψηλό ίκτερο.

Επίσης, κλιμάκιο της ΕΕ ενημέρωσε τους πρόσφυγες στην Ειδομένη πού μπορούν να παραμείνουν για τους επόμενους τρεις μήνες (δομές φιλοξενίας), ενώ τους γνωστοποίησαν πως εφόσον ανοίξει ο... ευρωπαϊκός διάδρομος, δεν θα έχουν δικαίωμα επιλογής της χώρας προορισμού τους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom