Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014

Ναρκωτικά, τοκογλυφία, εκβιασμοί και... συλλήψεις από την ΕΛ.ΑΣ. στο Ηράκλειο


Δύο εγκληματικές οργανώσεις, που διέπρατταν συστηματικά κακουργηματικές πράξεις, οι οποίες αφορούν στην κατοχή, διακίνηση και εμπορία ναρκωτικών ουσιών, καθώς και στα αδικήματα της τοκογλυφίας και της εκβίασης, εξαρθρώθηκαν από την ΕΛΑΣ μετά από συντονισμένη επιχείρηση στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, μία από τις οργανώσεις εμπλέκεται σε υποθέσεις τοκογλυφίας μέσω της παροχής δανείων με παράνομο και υπερβολικό τοκισμό ή ενεχυροδανεισμό προς οικονομικά ασθενή ή υπερχρεωμένα άτομα, καθώς και στη διακίνηση, προμήθεια και εμπορία ναρκωτικών ουσιών. Η άλλη εγκληματική οργάνωση δραστηριοποιούνταν επίσης στην κατοχή, διακίνηση και εμπορία ναρκωτικών ουσιών.

Οι συλλήψεις μετά την αστυνομική έρευνα


Στο πλαίσιο των επιχειρήσεων συνελήφθηκαν συνολικά επτά μέλη των οργανώσεων, καθώς και τρεις συνεργοί τους, από τους οποίους οι 7 είναι Έλληνες και οι 3 αλλοδαποί.

Προηγήθηκε πολύμηνη εξειδικευμένη αστυνομική έρευνα, ενώ για τις συλλήψεις οργανώθηκε ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση.

Η κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία που σχηματίσθηκε για τη δράση των δύο εγκληματικών οργανώσεων, περιλαμβάνει συνολικά 127 άτομα.

Ποιές είναι οι κατηγορίες που βαραίνουν τους συλληφθέντες


Οι εμπλεκόμενοι βαρύνονται με τις - κατά περίπτωση - κατηγορίες της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, παράβασης των διατάξεων της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά, της εκβίασης, της τοκογλυφίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες όπως ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Η εξάρθρωση είναι αποτέλεσμα πολύμηνης, συστηματικής και εξειδικευμένης - λόγω του αντικειμένου - αστυνομικής έρευνας, που διεξήγαγε το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ηρακλείου, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, πάνω από 25.000 ευρώ, ποσότητες κοκαΐνης και κάνναβης, ζυγαριές ακριβείας και 5 οχήματα

Οι οργανώσεις, όπως διαπιστώθηκε διέθεταν επιπλέον εσωτερική διάρθρωση, σαφή ιεραρχική δομή, καθώς και συγκεκριμένη μεθοδολογία δράσης (την οποία τα μέλη της εφάρμοζαν με την ίδια ή διαφορετική - κατά περίπτωση - σύνθεση σύμφωνα με την ΕΛΑΣ.

Σκοπός τους ήταν να εντοπίζουν οικονομικά υπερχρεωμένα άτομα και εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη τους για άμεση εύρεση χρημάτων, παρείχαν «δάνεια» επιβάλλοντας πολύ υψηλά επιτόκια, τα οποία έφταναν στο 50% επί του αρχικού κεφαλαίου.

Οι απειλές του "εγκεφάλου" της οργάνωσης


Στη συνέχεια, ο 23χρονος, φερόμενος ως «αρχηγός» της οργάνωσης, εκβίαζε του παθόντες με απειλές κατά της σωματικής τους ακεραιότητας, σε περίπτωση μη αποπληρωμής του χρέους, ενώ ταυτόχρονα προέβαινε στην αγορά οχημάτων κ.ά., προκειμένου να νομιμοποιήσει τα χρήματα που προέρχονταν από τις παράνομες δραστηριότητές τους.

Από τη μέχρι τώρα αστυνομική έρευνα προκύπτει, ότι στο πλαίσιο της εγκληματικής τους δράσης, εχουν καταφέρει να αποσπάσουν συνολικά το ποσό των 13.200 ευρώ, παρέχοντας δάνεια που έφθαναν και τις 3.000 ευρώ, ενώ σε περίπτωση αδυναμίας αποπληρωμής δεχόντουσαν, ως ενέχυρο, αντικείμενα μεγάλης αξίας και περιουσιακά στοιχεία όπως ακίνητα, κτήματα κ.λπ.

Ακόμη παράλληλα, με την τοκογλυφία, μέλη της οργάνωσης, υπό την καθοδήγηση του 23χρονου, κατά την ΕΛΑΣ δραστηριοποιούνταν στην εμπορία και διακίνηση ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών τις οποίες διέθεταν σε χρήστες, στην πόλη.

Για την εμπλοκή τους στην πρώτη οργάνωση συνελήφθησαν πέντε Έλληνες ηλικίας 23, 29, 21, 23 και 26 ετών
Για τη συμμετοχή τους ως μέλη στη δεύτερη εγκληματική οργάνωση, συνελήφθησαν τέσσερα άτομα Έλληνες ηλικίας 28 και 26 ετών και δύο Αλβανοί ηλικίας 37 και 26 ετών, ενώ συνελήφθη ως συνεργός τους ακόμη ένας Αλβανός 24 ετών.

Από τους παραπάνω συλληφθέντες, ο 28χρονος κατείχε, κατά την ΕΛΑΣ, ηγετικό ρόλο στην οργάνωση και καθοδηγούσε τον 26χρονο και τους τρεις αλλοδαπούς στην προμήθεια, αποθήκευση και διακίνηση κοκαΐνης και κάνναβης, σε χρήστες στην πόλη του Ηρακλείου.

Επίσης είχαν αναπτύξει σταθερές επαφές με χρήστες ναρκωτικών ουσιών, τους οποίους προμήθευαν με ποσότητες κοκαΐνης και κάνναβης, ενώ όπως προέκυψε το διάστημα του τελευταίου μήνα περίπου, είχαν προβεί στην πώληση τουλάχιστον 130 γραμμαρίων κοκαΐνης, καθώς και 2 κιλά και 100 γραμμάρια κάνναβης.

Οι έρευνες και οι κατασχέσεις από την ΕΛ.ΑΣ.


Στο πλαίσιο των επιχειρήσεων για την εξάρθρωση των εγκληματικών οργανώσεων, πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε οικίες, αποθηκευτικούς χώρους, οχήματα και καταστήματα των εμπλεκομένων και στις δύο εγκληματικές οργανώσεις, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά 25.665 ευρώ, ως προερχόμενο από παράνομες δραστηριότητες, επιταγή, ύψους 4.000 ευρώ, καθώς και πλήθος εγγράφων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, 41, γραμμάρια κοκαΐνη, 27,5 γραμμάρια κάνναβης, 5 οχήματα τα οποία χρησιμοποιήθηκαν ως μέσα μεταφοράς ναρκωτικών ουσιών, κα.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης στον Εισαγγελέα Ηρακλείου, που άσκησε εις βάρος τους διώξεις κατά περίπτωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom