Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις... αν μαζευτούν οι 120 υπογραφές για δημοψήφισμα!


- Μέσα στο επόμενο Σαββατοκύριακο μπορεί να συγκλιθεί η Ολομέλεια της Βουλής
- Χρειάζονται 180 βουλευτές για να υπερψηφίσουν την όποια πρόταση για δημοψήφισμα
- "Θα κινηθώ με βάση τον κανονισμό και το Σύνταγμα" τονίζει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης
- Είμαστε κοντά στις 120 υπογραφές, λένε από τον ΣΥΡΙΖΑ
- Δική της διακριτή πρόταση διεξαγωγής δημοψήφισματος, αποφάσισε να καταθέσει η ΔΗΜΑΡ
- Συνέντευξη Κουβέλη στις 18.00

Η άποψη ότι μπορεί να συναθροιστούν οι υπογραφές βουλευτών σε αίτημα για δημοψήφισμα, ακόμη και αν υποβληθούν με χωριστά κείμενα, επικρατεί στο προεδρείο της Βουλής.

Έτσι, εφόσον υποβληθούν μια ή περισσότερες ομοειδείς προτάσεις, που υπογράφονται από 120 βουλευτές, για να διεξαχθεί δημοψήφισμα για τη «μικρή ΔΕΗ», όπως έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, τότε πιθανότατα μέσα στο επόμενο Σαββατοκύριακο να γίνει έκτακτη σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι για την υποβολή πρότασης δημοψηφίσματος απαιτούνται 120 βουλευτές, αλλά για να ψηφιστεί αυτή, στη συνέχεια απαιτούνται 180 βουλευτές στην Ολομέλεια.
Ο πρόεδρος της Βουλής, όπως διαμήνυσε σήμερα, είναι αποφασισμένος να κινηθεί με βάση τον Κανονισμό και το Σύνταγμα. Όπως ανέφεραν συνεργάτες του, όταν υποβληθούν τα αιτήματα θα ζητηθεί γνωμοδότηση από το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής.

ΣΥΡΙΖΑ: Θα μαζέψουμε τις 120 υπογραφές

Κλίμα αισιοδοξίας, ότι η πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκέντρωση 120 υπογραφών με στόχο την έναρξη των διαδικασιών για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη «μικρή ΔΕΗ», εκφράζουν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έπειτα από έναν γύρο επαφών που έχουν τις τελευταίες ώρες με ανεξάρτητους βουλευτές, τους ΑΝΕΛ, ενώ θεωρούν ως θετική τη στάση της ΔΗΜΑΡ και του ΚΚΕ, παρά τις διαφορετικές θέσεις του Περισσού.

Κομματικές πηγές σημειώνουν ότι, σε μεγάλο βαθμό, οι ανεξάρτητοι βουλευτές θα στηρίξουν το αίτημα για δημοψήφισμα, ενώ οι περισσότεροι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, επίσης, θα έχουν θετική στάση, ωστόσο αναμένουν την συνολική τοποθέτηση του Φώτη Κουβέλη το απόγευμα σήμερα.

Αν και οι διαδικασίες και η συγκέντρωση των 120 υπογραφών, παρά την αισιοδοξία, ούτε δεδομένη θεωρείται, αλλά ούτε και αδύνατη, το νέο στοιχείο που προκαλεί περαιτέρω ικανοποίηση στην αξιωματική αντιπολίτευση είναι ότι σε πολιτικό επίπεδο, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταφέρει να κινητοποιήσει ευρύτερες δυνάμεις, και -όπως αναφέρουν στελέχη του- «να πάρει και την κοινωνία με το μέρος του», κάτι που θεωρείται επένδυση για τις επόμενες κινήσεις.

Οι ίδιοι παράγοντες εκτιμούν ότι η κυβέρνηση «αιφνιδιάστηκε πλήρως και από την επιτυχία του πολιτικού σχεδιασμού και από την ανταπόκριση που είχε η πρωτοβουλία του κόμματος στην κοινωνία» και επιμένουν ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ θα βρεθούν σε οριακή πολιτική κατάσταση το επόμενο διάστημα, καθώς «χάνουν και τα τελευταία ερείσματά τους στην κοινωνία», ενώ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξει ρήγμα στην κυβερνητική συνοχή.

Στο ίδιο πνεύμα ανάλυσης, κομματικά στελέχη δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο πολιτικές εξελίξεις να σημειωθούν και πριν την έναρξη των διαδικασιών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Αυτό, σε γενικές γραμμές, θα είναι και το πλαίσιο της τοποθέτησης που αναμένεται να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας παρεμβαίνοντας στην Βουλή μεθαύριο Τετάρτη κατά τη συζήτηση για την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ».

Δική της πρόταση θα καταθέσει η ΔΗΜΑΡ

Αναβλήθηκε προς το παρόν η διάσπαση της ΔΗΜΑΡ καθώς ο Φώτης Κουβέλης στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος αναγκάστηκε για λόγους τακτικής να αναδιπλωθεί όσον αφορά το θέμα της ΔΕΗ καθώς δεσμεύτηκε μπροστά στην άτεγκτη στάση του Σπύρου Λυκούδη το κόμμα να καταθέσει δική του πρόταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο βουλευτής Επικρατείας της ΔΗΜΑΡ προειδοποίησε τον Φώτη Κουβέλη πως αν το κόμμα του στηρίξει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και συνυπογράψει την πρόταση, «θα υπογράψει τον πολιτικό του θάνατο».κατηγορώντας παράλληλα τον ΣΥΡΙΖΑ πως χρησιμοποιεί ως πρόσχημα την πρόταση δημοψηφίσματος, ώστε να δημιουργήσει μπλοκ εξουσίας και να βρει τους 120 βουλευτές που θα μπλοκάρουν την προεδρική εκλογή.

Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος, ωστόσο τελικά θα καταθέσει ως ΔΗΜΑΡ ξεχωριστή πρόταση, όπως το ΚΚΕ, και δε θα συνυπογράψει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντως από τους 13 βουλευτές της ΔΗΜΑΡ την πρόταση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος θα στηρίξουν οι: Νίκος Τσούκαλης, Μαρία Ρεπούση, Γιάννης Πανούσης, Γιώργος Κυρίτσης, Μαρία Γιαννακάκη, Δημήτρης Αναγνωστάκης, Μίνα Ξηροτύρη και Θωμάς Ψύρρας

Ο Σπύρος Λυκούδης και ο Γρηγόρης Ψαριανός είναι αρνητικοί στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ενώ η Κατερίνα Μάρκου και η Νίκη Φούντα φαίνεται να στηρίζουν με επιφυλάξεις το δημοψήφισμα, όχι όμως στην "λογική" ΣΥΡΙΖΑ και ίσως τελικά να υπερψηφίσουν την ξεχωριστή πρόταση Κουβέλη.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΡΑΘΙΑΣ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΕΡΕΤΗ
http://www.newsit.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom