Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Το θησαυροφυλάκειο του πρίγκιπα Παύλου Γερουλάνου



Αν ο στόχος του ήταν να εντυπωσιάσει έναν ξένο δημοσιογράφο, μάλλον τα κατάφερε. Ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος αποφάσισε να παραχωρήσει συνέντευξη στον δημοσιογράφο των Financial Times Deutschland Αντρέι Ρίμπακ, στο σπίτι του και όχι στο γραφείο του στο υπουργείο.

Κανείς δεν γνωρίζει τα βαθύτερα αίτια που ώθησαν τον «πρίγκηπα της Κεφαλλονιάς» να επιδείξει τους θησαυρούς του, αλλά πράγματι φαίνεται ότι έπιασε τόπο.

Η εφημερίδα, του αφιερώνει το σημερινό της editorial με τίτλο «Ενας Ελληνας υπουργός ανοίγει το θησαυροφυλάκιό του».

Η περιγραφή, μάλιστα του δημοσιογράφου, είναι αρκούντως κατατοπιστική. Κάνει λόγο για ένα ασανσέρ του προηγούμενου αιώνα που τον οδήγησε στον τέταρτο όροφο όπου τον υποδέχθηκε μια ασιάτισσα οικιακή βοηθός.


Σύμφωνα με το δημοσίευμα «το διαμέρισμα είναι ένα θησαυροφυλάκιο γεμάτο με ελαιογραφίες, γκραβούρες και αφρικανικές μάσκες. Μπροστά στο τζάκι υπάρχουν στιλέτα κοσμημένα με ημιπολύτιμους λίθους και περίτεχνα ασημένια κουτάκια.» Στο ίδιο κείμενο καταγράφεται η παρατήρηση ότι «αυτά δεν θα μπορούσαν να πληρωθούν με έναν υπουργικό μισθό», και επισημαίνεται ότι «ο απόφοιτος του Harvard ήταν επενδυτικός σύμβουλος πριν εισέλθει στην πολιτική».

Ο γιός του Αυλάρχη

Πράγματι, ο 45χρονος πλέον Παύλος Γερουλάνος γεννήθηκε στην Αθήνα και ο πατέρας του ήταν Αυλάρχης στα Ανάκτορα. Αρχικά φοίτησε στο Κολέγιο Αθηνών και ολοκλήρωσε τις βασικές του σπουδές στο Λονδίνο στο σχολείο που είχε ιδρύσει ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος για να φοιτούν τα παιδιά του. Στην πορεία σπούδασε Ιστορία στο Williams College και έκανε μεταπτυχιακά στα τμήματα Δημόσιας Διοίκησης του πανεπιστημίου Harvard και Διοίκησης Επιχειρήσεων του MIT.

Πριν και κατά τη διάρκεια των σπουδών του εργάστηκε ως οικονομικός διευθυντής για την Photoelectron Corporation, καθώς και στις τράπεζες Alpha Finance και Barclays και υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Hellenic Resources Institute στις ΗΠΑ. Με την επιστροφή του στην Ελλάδα εργάστηκε ως οικονομικός διευθυντής στην οικογενειακή του επιχείρηση, στα Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς,

Οι κακές γλώσσες λένε ότι δεν τα πολυκατάφερνε στο management και έτσι αποφάσισε να στραφεί στην πολιτική. Σε αυτό συνέβαλε και η σχέση εμπιστοσύνης με τον Γιώργο Παπανδρέου. Αρχικά ανέλαβε ειδικός συνεργάτης του υπουργού Εξωτερικών σε θέματα συντονισμού και γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού. Τον Ιανουάριο του 2006 ο Παύλος Γερουλάνος ανέλαβε διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Γιώργου Παπανδρέου και από τον Μάρτιο του 2008 ήταν γραμματέας του τομέα Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ. Είναι παντρεμένος με την Λάρα Μπαραζί, γόνο εύπορης οικογένειας χριστιανών του Λιβάνου που γνώρισε στην Βοστώνη, και έχει δύο κόρες.

Η περιουσία του ίδιου θεωρείται σημαντική. Σύμφωνα δε με ορισμένες πληροφορίες πριν από περίπου 10 χρόνια εκποίηση ένα μέρος της ακίνητης περιουσίας του στο Καβούρι, έναντι του ποσού των 35 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι πολέμιοι του Παύλου Γερουλάνου τον χαρακτηρίζουν «αλεξιπτωτιστή της πολιτικής» καθώς γράφτηκε στο ΠΑΣΟΚ μόλις το 2001 έπειτα από 10ετή γνωριμία με τον Γιώργο Παπανδρέου. H οικογένεια του είναι μία από τις γνωστότερες της Κεφαλλονιάς και των κοσμικών κύκλων των Αθηνών, ενώ οι «βασιλικές» της σχέσεις οδήγησαν πολλές φορές κάποια στελέχη του ΠΑΣΟΚ σε σχόλια και υπαινιγμούς εναντίον του. Του χρεώνουν επίσης έναν άκρατο «αμερικανισμό» και κάποιοι είχαν ερμηνεύσει ως σαφή αιχμή κατά του Γερουλάνου το σχόλιο του Θόδωρου Πάγκαλου οτι επί Παπανδρέου στους διαδρόμους του ΥΠΕΞ ακούγονταν μόνο αγγλικά με αμερικανική προφορά.

Για την ιστορία, το πλήρες κείμενο του άρθρου

Ο τουρισμός εξελίσσεται σε αποφασιστικής σημασίας ελπιδοφόρο φορέα για την ελληνική οικονομία. «Τους πρώτους έξι μήνες ήλθαν 13% περισσότεροι τουρίστες από πέρσι», δηλώνει ο κ. Γερουλάνος. Οι Γερμανοί και οι Βρετανοί, που τελευταία απέφευγαν την Ελλάδα, επιστρέφουν σιγά-σιγά. Ιδιαίτερα έντονα όμως αυξάνεται ο αριθμός των επισκεπτών από τη Ρωσία, το Ισραήλ, τη Σερβία και την Τουρκία». Ενώ το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2011 κατά 7% περίπου, ο τουριστικός κλάδος κατέγραψε μεγάλα κέρδη.

Πέρσι ο κ. Γερουλάνος είχε οργανώσει συζήτηση στρογγυλής τραπέζης της κυβέρνησης με εκπροσώπους του βιομηχανικού κόσμου και των ΜΜΕ, «για να ξεπεραστούν τα εμπόδια». Όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι ο κλάδος μόνο τότε θα μπορέσει να επιστρέψει στην ανάπτυξη, όταν βελτιωθεί σαφώς η ποιότητα των υπηρεσιών για το σχετικά υψηλό επίπεδο τιμών. Η κυβέρνηση μείωσε τον ΦΠΑ για τις διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία στο 6,5% - τα υπόλοιπα είναι θέμα της βιομηχανίας, που τα τελευταία χρόνια πορεύεται σαφώς επαγγελματικότερα και περισσότερο προσανατολισμένη στο κέρδος. «Στον κλάδο λαμβάνει χώρα μια αλλαγή γενεών, νέοι και καλά εκπαιδευμένοι μάνατζερ αναλαμβάνουν την εξουσία», δηλώνει ο Υπουργός.

Ο κλάδος επλήγη διπλά από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική και από την εγχώρια κρίση χρέους. Ο αριθμός των επισκεπτών από 18,5 εκατομ. το 2007 έπεσε στα 15 εκατομ. το 2009. Πέρσι όμως, η Ελλάδα κατόρθωσε να αναστρέψει την κατάσταση.

«Οι οδομαχίες και οι απεργίες στην Αθήνα, καθώς και ο αποκλεισμός του λιμανιού του Πειραιά οδήγησαν σε πολλά αρνητικά δημοσιεύματα και μας πήγαν πίσω όσον αφορά τις παραδοσιακές αγορές μας. Χάρη στους επισκέπτες από τις νέες αγορές όμως μπορέσαμε να ισοφαρίσουμε αυτές τις απώλειες», δηλώνει ο κ. Γερουλάνος. Επί του παρόντος, η Ελλάδα παράγει το 16% του ΑΕΠ από τον τουρισμό. Σχεδόν κάθε οικογένεια εξαρτάται κατά κάποιον τρόπο από τον τουρισμό – γι' αυτό και όλες οι μορφές απεργιακών κινητοποιήσεων, που πλήττουν τουρίστες, είναι αντιδημοφιλείς.

Τώρα το υπουργείο τουρισμού αναζητεί τρόπους, για να καταστήσει την Ελλάδα τουριστικό προορισμό για όλο τον χρόνο. «Φυσικά, θέλουμε να διατηρήσουμε τους τουρίστες μας που αναζητούν ήλιο και παραλίες, προσπαθούμε όμως να αναπτύξουμε νέα προϊόντα», δηλώνει ο ίδιος. Οι ομάδες-στόχοι είναι όσοι προτιμούν τον ενεργό και τον πολιτιστικό τουρισμό, αλλά και οι συνταξιούχοι. Η μεγάλη αναπτυξιακή δυναμική όμως βρίσκεται κατά τον Γερουλάνο στην Ασία και στην Αμερική. «Σε δέκα χρόνια μεγάλο μέρος των επισκεπτών θα προέρχεται από την Κίνα, την Ινδία, τις Η.Π.Α. και τη Λατινική Αμερική. Αυτοί οι άνθρωποι δεν θα αναζητούν ήλιο και παραλία, θα θέλουν να δουν πράγματα, για τα οποία έχουν διαβάσει σε βιβλία. Όπως την Ακρόπολη, για πολλούς την κοιτίδα του δυτικού πολιτισμού».

Για να κερδίσει αυτούς τους νέους πελάτες, η Ελλάδα ακολουθεί νέους δρόμους.. «Επιδιώκουμε συνεργασίες με άλλες χώρες της περιοχής, για να προσφέρουμε προϊόντα που ξεπερνούν τα σύνορα», δηλώνει ο Γερουλάνος. «Αθήνα και Κάιρο, Αθήνα και Κωνσταντινούπολη - τέτοια πακέτα είναι ελκυστικότερα για την Κίνα ή την Ινδία». Ο υπουργός έχει κερδίσει ήδη ως εταίρο την Τουρκία και τώρα διαπραγματεύεται με την Ιταλία και την Αίγυπτο.

Ταυτόχρονα, η χώρα προσπαθεί να αναπτύξει τις τουριστικές υποδομές της και αναζητεί ξένους επενδυτές. Στο κράτος ανήκουν πολλά οικόπεδα σε ελκυστικές παράκτιες περιοχές. «Μέχρι τώρα οι επενδυτές δίσταζαν φοβούμενοι τη γραφειοκρατία μας», δηλώνει ο κ. Γερουλάνος. «Όποιος ήθελε να χτίσει ένα ξενοδοχείο, έπρεπε να καταθέσει εκατοντάδες αδειών και να περιμένει χρόνια».

Τώρα οι νόμοι αλλάζουν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, οι διαδικασίες απλοποιούνται. Ο στόχος είναι: «Θέλουμε να μειώσουμε στο μισό τις απαραίτητες άδειες», δηλώνει. Ήδη έχει αλλάξει η στάση του κόσμου. Μέχρι πριν από δύο χρόνια πολλοί Έλληνες μιλούσαν για ξεπούλημα της χώρας. Τώρα, τα πράγματα έχουν αλλάξει. «Ο κόσμος κατάλαβε ότι οι ξένοι κατά κανόνα θέλουν μόνο να μισθώσουν τη γη» διαπιστώνει. «Δημιουργώντας έτσι και θέσεις εργασίας».
http://www.iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom