Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2023

Πώς τιμωρείται μια νηπιαγωγός που έσπασε το πόδι της μέσα στο σχολείο


Μετά το λιποθυμικό επεισόδιο νηπιαγωγού σε μονοθέσιο της Ηλείας, νέο περιστατικό, σε νηπιαγωγείο του Ζωγράφου, αναδεικνύει τόσο τις ευθύνες του κράτους για την άθλια κτιριακή κατάσταση των νηπιαγωγείων, όσο και το απαράδεκτο πλαίσιο στέρησης στοιχειωδών δικαιωμάτων από τις/τους αναπληρώτριες/τές εκπαιδευτικούς.

Συγκεκριμένα, όπως μας περιγράφει ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ Α' Αθήνας Δημήτρης Μαριόλης, αναπληρώτρια νηπιαγωγός έσπασε το πόδι της στο χώρο εργασίας της, σε Νηπιαγωγείο με ελαφρού τύπου προκάτ, με πλήθος προβλημάτων τόσο μέσα στα προκάτ, όσο και στον προαύλιο χώρο. Χρειάστηκε μάλιστα να εγχειριστεί για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Το ατύχημα ορίζεται -και βάση της νομοθεσίας- ως εργατικό. Και κάπου εδώ, η νηπιαγωγός, ακριβώς επειδή είναι αναπληρώτρια, έρχεται αντιμέτωπη με το απαράδεκτα διαφοροποιημένο και υποτιμημένο πλαίσιο δικαιωμάτων των αναπληρωτών: δεν δικαιούται πάνω από 15 ημέρες αναρρωτική άδεια, παρά το ότι ο τραυματισμός της δεν επιτρέπει την επιστροφή της στην εργασία τόσο σύντομα, απειλείται από τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης με περικοπή των αποδοχών και της προϋπηρεσίας της αμέσως μετά τη λήξη του δεκαπενθημέρου!

Ντρέπεται και η ντροπή!

Ναι ακούσατε καλά! Η Διεύθυνση Εκπαίδευσης Α' Αθήνας ενημέρωσε την εκπαιδευτικό ότι, μετά τις πρώτες 15 ημέρες αναρρωτικής άδειας, παύει να έχει δικαίωμα σε επιπλέον άδεια (παρόλο που χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη άδεια κατά τους γιατρούς), δεν προσμετράται η προϋπηρεσία της, κόβεται η μισθοδοσία της!!!

«Τι έχει να πει τώρα η κυβέρνηση για την ασφάλεια των παιδιών και των εκπαιδευτικών στα τρισάθλια νηπιαγωγεία του Ζωγράφου, αλλά και άλλων περιοχών», ρωτάει, ρητορικά βεβαίως, ο Πρόεδρος του Α' Συλλόγου Αθηνών ΠΕ; «Μήπως προτίθεται να μεταθέσει κι αυτές τις ευθύνες στους εκπαιδευτικούς όπως έπραξε με τον έλεγχο των στηθαίων, των κεραμιδιών και των καμινάδων;»

Και συμπληρώνει: «Τι έχει να αντιπροτείνει το ΥΠΑΙΘΑ στην νηπιαγωγό πέρα από τις απειλές για περικοπές μισθού και προϋπηρεσίας; Μήπως να επιστρέψει στην εργασία μετά από 15 ημέρες με πατερίτσες; Ή μήπως λόγω υπερβολικής ενασχόλησης με την αξιολόγηση όλα αυτά μοιάζουν με μικροπράγματα και λεπτομέρειες άνευ σημασίας στην ηγεσία του ΥΠΑΙΘΑ;»

Για το ίδιο θέμα η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών (ΑΣΕ) του Α' Συλλόγου Αθηνών ΠΕ συμπληρώνει:

«Να επισημάνουμε ότι το συγκεκριμένο νηπιαγωγείο βρίσκεται σε προαύλιο Γυμνασίου σε ακατάλληλο χώρο, όπου έχουν αναδειχθεί κατά καιρούς πολλά ζητήματα σχετικά με την ασφάλεια των μαθητών... Έρχεται στην επιφάνεια με τον πιο τραγικό τρόπο, για μια ακόμα φορά, η εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στα Νηπιαγωγεία λόγω των απαράδεκτων υποδομών αλλά και των ελλείψεων σε εκπαιδευτικούς. Μια κατάσταση που βάζει σε κίνδυνο εκπαιδευτικούς και μαθητές. Μια κατάσταση που κλιμακώθηκε με την εφαρμογή της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής από το 2018 σε ακατάλληλες αίθουσες, σε κοντέινερ, ακόμη και σε προαύλια Γυμνασίων και Λυκείων, όπως στην παραπάνω περίπτωση.»

https://www.efsyn.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom