Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023

Μεσολόγγι: Εορτασμός της 83ης Επετείου της Απελευθέρωσης της Κορυτσάς (φωτο & βίντεο)


Την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023, πραγματοποιήθηκε επετειακή εκδήλωση για τον εορτασμό της Απελευθέρωσης της Κορυτσάς στην Πλατεία του Στρατηγού Δημητρίου Θεοδωράκη στην συνοικία «Καλλονή» του Μεσολογγίου.

Η εκδήλωση άρχισε με επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αείμνηστου Στρατηγού Δημητρίου Θεοδωράκη από τον εφημέριο του Ιερού Ναού του Αγίου Αθανασίου.

Ακολούθησε χαιρετισμός του Δημάρχου Ι.Π. Μεσολογγίου κ. Κώστα Λύρου, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε: «Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, για να αποδώσουμε την οφειλόμενη τιμή στην μνήμη του Στρατηγού Δημητρίου Π. Θεοδωράκη, του σπουδαίου αυτού ανδρός, που με αυταπάρνηση, πίστη και προσήλωση στο εθνικό συμφέρον, συμμετείχε σε όλους τους αγώνες του έθνους με μακρόχρονη και ηρωική δράση. 

Το Μεσολόγγι, τόπος σύμβολο και γενέτειρα Ηρώων, δεν λησμονεί όσους χάθηκαν υπηρετώντας τα υψηλά ιδανικά της Πατρίδας. Συλλογίζεται, θυμάται και τιμά τους αγωνιστές και όσους θυσιάστηκαν, συντηρώντας και μεταφέροντας τη μνήμη και τα κατορθώματα τους στις νεότερες γενιές!».

Στη συνέχεια, μίλησε ο απόγονος του Ήρωα κ. Κωνσταντίνος Θεοδωράκης, ο οποίος αναφέρθηκε κυρίως στην τολμηρή και θαρραλέα πρωτοβουλία του Ήρωα Στρατηγού κατά τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο 1940-41 για την Κατάληψη και Απελευθέρωση της Κορυτσάς στις 22/11/1940. 

Όπως τόνισε: «Παρά τις ρητές διαταγές της στρατιωτικής ηγεσίας για αμυντική διάταξη του Στρατού και αναμονή στις πλαγιές του Μοράβα, ο έμπειρος, διορατικός και γενναίος Διοικητής του 53ου Συντάγματος Πεζικού της ΙΧ Μεραρχίας Αντισυνταγματάρχης Δημήτριος Θεοδωράκης, συγκρότησε ομάδα καταδιώξεως εναντίον των υποχωρούντων Ιταλών, και ο ίδιος επικεφαλής εισήλθε στην ελληνική μεγαλούπολη της Βορείου Ηπείρου.

Εξέδωσε την ιστορική Προκήρυξη της Απελευθέρωσης της πόλης και υπέγραψε το πρακτικό παράδοσης και παραλαβής της Κορυτσάς. Με κωδωνοκρουσίες και ζητωκραυγές υποδέχθηκαν οι κάτοικοι τους ελευθερωτές. 

Ήταν η πρώτη μεγάλη νίκη των Συμμάχων από την έναρξη του πολέμου. Συντάραξε την παγκόσμια κοινή γνώμη και αναπτέρωσε το ηθικό των ευρωπαϊκών κρατών. Απέδειξε ότι οι δυνάμεις του Άξονα δεν ήταν ανίκητες. 

Καθόρισε την πορεία του ελληνοιταλικού Πολέμου και επηρέασε σημαντικά τις εξελίξεις του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Είναι προνόμιο για την πόλη του Μεσολογγίου που η μεγάλη αυτή προσωπικότητα κοσμεί την Πλατεία και την περιοχή. Αντικρίζοντας την ευγενική μορφή του με το αυστηρό ύφος και το σπινθηροβόλο βλέμμα του επαναλαμβάνει το μήνυμα στις επόμενες γενιές: Απάντων τιμιώτερον Πατρίς».

Ο κ. Αναστάσιος Σκαρλάτος, Αντιπρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Ν. Αιτωλοακαρνανίας, στη σύντομη παρέμβασή του τόνισε: «Η στρατιωτική πορεία και η ένδοξη πολεμική δράση του Στρατηγού Δημητρίου Θεοδωράκη, πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο διδασκαλίας και γνώσης, τόσο στη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών, που πρόσφατα έδωσε το όνομά του στην τάξη του έτους 2026, όσο και στην Σχολή Ευελπίδων. Αποτελεί σύμβολο ανδρείας και φιλοπατρίας, Ήρωας της νεότερης Ιστορίας του Έθνους. Άξιος τιμής και ευγνωμοσύνης από όλους μας».

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τον Δήμαρχο του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου, τον εκπρόσωπο του Ανώτερου Διοικητού Φρουράς Ι.Π. Μεσολογγίου, τον Διευθυντή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αιτωλίας, τον Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μεσολογγίου, τον Πρόεδρο της Ένωσης Εφέδρων Αξιωματικών Αιτωλοακαρνανίας, την Υποδιευθύντρια του 4ου Δημοτικού Σχολείου Μεσολογγίου και τους απογόνους του Ήρωα.

Ακολούθησε απαγγελία ποιημάτων από μαθητές - απόγονους του Ήρωα Στρατηγού.

Τέλος τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και οι παρευρισκόμενοι έψαλλαν τον Εθνικό Ύμνο.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης: Ο πρώην Διοικητής του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων Συνταγματάρχης κ. Ιωάννης Τσαούσης, ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου κ. Νικόλαος Καραπάνος, ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Μεσολογγίου κ. Νικόλαος Χατζής, οι κ. Νικολοβγένη Ιωάννα και Μακρυγιάννη Χαρούλα ως εκπρόσωποι του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού – Παράρτημα Μεσολογγίου, η κ. Όλγα Αλεξανδροπούλου-Παπαχρήστου εκ μέρους του Δικηγορικού Συλλόγου Μεσολογγίου, ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής κ. Γεώργιος Σωτηρακόπουλος, ο Διευθυντής του 6ου Δημοτικού Σχολείου Μεσολογγίου κ. Παπανικολάου, τμήμα μαθητών του 2ου Γυμνασίου Μεσολογγίου, μαθητές του 4ου Δημοτικού Σχολείου Μεσολογγίου, απόγονοι του Ήρωα, καθώς και κάτοικοι της περιοχής.

Επιπροσθέτως, στην τηλεοπτική εκπομπή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας «Με αρετή και τόλμη», που προβλήθηκε από την ΕΡΤ2 την Κυριακή 19/11/2023, παρουσιάστηκε εκτενές αφιέρωμα στην Επέτειο της Απελευθέρωσης της Κορυτσάς και στον πρωταγωνιστή της μεγάλης αυτής νίκης Αντισυνταγματάρχη τότε Δημήτριο Π. Θεοδωράκη. 

Μπορείτε να δείτε το σχετικό απόσπασμα μετά τα 27':30":

Τέλος, o Ευρυτάνας καθηγητής στο Μουσικό Σχολείο Λαμίας κ. Αναστάσιος Ηλιόπουλος, απέδωσε με σεβασμό και τιμή ένα οπτικοακουστικό αφιέρωμα στον Στρατηγό Θεοδωράκη εν όψει της επετείου της Απελευθέρωσης της Κορυτσάς.

Διαβάστε σχετικάΗ απελευθέρωση της Κορυτσάς και η ιστορία του Στρατηγού Δημητρίου Θεοδωράκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom