Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023

Πλημμύρες και ζημιές από το νέο κύμα κακοκαιρίας στην Ελλάδα - Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια (φωτο & βίντεο)


Αρκετά προβλήματα σε περιοχές της δυτικής Ελλάδας έχει προκαλέσει το νέο κύμα κακοκαιρίας με θυελλώδεις ανέμους και ισχυρές καταιγίδες ενώ δεν λείπουν και τα χιόνια στα ορεινά.

Την ίδια ώρα δεμένα παραμένουν τα πλοία στα λιμάνια λόγω των ισχυρών ανέμων.

Δείτε live την εξέλιξη του καιρού

Χιόνια στα ορεινά

Εξαιτίας της χιονόπτωσης, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην διαδημοτική οδό που συνδέει την κοινότητα Περιστέρας της Αιγιάλειας με το χιονοδρομικό κέντρο των Καλαβρύτων.

Στην Αιτωλοακαρνανία, είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες στην επαρχιακή οδό, Καλλιθέας – Προυσσού, από το ύψος του 12ου χιλιομέτρου, έως την περιοχή Αραποκέφαλα, εξαιτίας της χιονόπτωσης και του παγετού.

Ισχυρά μπουρίνια

Στα Βετέικα έχουν σημειωθεί τα σημαντικότερα προβλήματα

Το κύμα κακοκαιρίας πλήττει και πεδινές περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, με εκδήλωση καταιγίδων και χαλαζοπτώσεων, που έχουν ως αποτέλεσμα την συσσώρευση υδάτων σε δρόμους, ενώ, λόγω των ισχυρών ανέμων, καταγράφονται μικρής έκτασης προβλήματα σε περιοχές της Αχαΐας και της Ηλείας.

Στην Πάτρα, το μεσημέρι άνοιξαν οι ουρανοί με δυνατή βροχή και χαλάζι. Δέντρα έπεσαν σε Ρίο και Ακταίο, ο δρόμος στην Ακτή Δυμαίων έγινε «ποτάμι», ενώ προβλήματα παρουσιάστηκαν και σε γειτονιές, όπως το Σαραβάλι.

Κλειστή είναι η πορθμειακή γραμμή Ρίου Αντιρρίου καθώς στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι. Η πορθμειακή γραμμή δεν λειτουργεί από τις τρεις το μεσημέρι.

Φούσκωσε ο ποταμός Χάραδρος

Ολονύχτια θα είναι η μάχη των αρμόδιων συνεργείων για την αποφυγή υπερχείλισης του ποταμού Χάραδρου, εξαιτίας της έντονης βροχόπτωσης που σημειώνεται από νωρίς το πρωί της Τρίτης, στην περιοχή.

Οι εργασίες είναι πυρετώδεις δημιουργώντας αναχώματα έτσι ώστε να μην έχουμε επικίνδυνες συνέπειες.

Όπως δήλωσε στο tempo24 ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος, ο οποίος βρίσκεται επί τόπου στο σημείο, η κατάσταση δείχνει να εξομαλύνεται, αν και τα συνεργεία παραμένουν μαζί με ειδικό μηχάνημα το οποίο στηρίζει τα αναχώματα.

Άνοιξε η Πατρών – Κορίνθου

Νωρίτερα άνοιξε και στα δύο ρεύματα η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εθνική Οδό από Πάτρα προς Αθήνα, όπου είχε γίνει αμφιδρόμηση στο ύψος του Ελαιώνα της Αιγιάλειας.

Η απόφαση για την αμφιδρόμηση είχε ληφθεί για προληπτικούς λόγους, λόγω των μετεωρολογικών προγνώσεων για εκδήλωση βροχών και καταιγίδων στην περιοχή της Αιγιάλειας.

Νέες κατολισθήσεις στο ύψος του Αιγίου

Ζημιές σε Πύργο και Ηλεία

Στην Ηλεία και τον Πύργο, οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή και κυρίως στο παραλιακό μέτωπο προκάλεσαν ζημιές σε σπίτια. 

Σύμφωνα με τα τοπικό σάιτ ανεμοστρόβιλος σάρωσε την περιοχή και έχει προκαλέσει ζημιές σε στέγαστρα. Στο σημείο επιχειρούν συνεργεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Πύργου.

Ισχυρά φαινόμενα στα χωριά της Θεσπωτίας

Ισχυρές καταιγίδες χτύπησαν και τη Θεσπρωτία. Μεγάλος ο   όγκος νερού σε χωριά της Θεσπρωτίας ,με τις εικόνες από τον Άγιο Νικόλαο Φιλιατών να είναι χαρακτηριστικές

Οι δυνατοί άνεμοι  στην Ψάκα έκοψαν το άνω τμήμα κολώνας   της ΔΕΗ μέσης τάσης    με αποτέλεσμα να πέσει   στη μέση αγροτικού δρόμου.Δέντρα έπεσαν από τους δυνατούς ανέμους .

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

Ισχυροί νότιοι άνεμοι πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές φθάνοντας σύμφωνα με την ΕΜΥ κατα τόπους τα 9 μποφόρ, με αποτέλεσμα τα περισσότερα δρομολόγια των πλοίων να παραμένουν ανεκτέλεστα.

Από το λιμάνι του Πειραιά δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των πλοίων για Κυκλάδες, Δωδεκάνησα και Κρήτη ενώ για τα νησιά του Αργοσαρωνικού τα δρομολόγια των πλοίων γίνονται με πλοία κλειστού τύπου.

Σε ισχύ είναι απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια της Ραφήνας και του Λαυρίου. Κλειστά είναι επίσης τα πορθμεία Πειραιάς-Σαλαμίνα, Ελευσίνα-Φανερωμένη, Ραφήνα-Μαρμάρι, Αγ.Μαρίνα-Νέα Στύρα, Αρκίτσα-Αιδηψός, Καβάλα-Πρίνος, Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη, Κυλλήνη-Ζάκυνθος και Κυλλήνη-Κεφαλονιά. Κλειστό είναι και το Ρίο-Αντίρριο.

Οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν τις επόμενες ώρες, καλό είναι να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν αλλαγές ή τροποποιήσεις των δρομολογίων που έχουν προκληθεί εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

https://www.tanea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom