«Εργασιακή κόλαση» καταγγέλλουν οι εμποροϋπάλληλοι που καλούνται κάθε χρόνο να υποστηρίξουν ακόμη μία άτυπη περίοδο μειωμένων τιμών και αυξημένης κίνησης με διευρυμένα ωράρια ● Πρόστιμο και σε πολυεθνική του καφέ ● Για επικοινωνιακά κόλπα της κυβέρνησης κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ.
Τον τελευταίο μήνα η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) έχει διεξαγάγει πάνω από 1.250 ελέγχους, επιβάλλοντας πρόστιμα συνολικού ύψους άνω των 5,5 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα εντός του 2023 έχουν γίνει περισσότεροι από 20.600 έλεγχοι και έχουν επιβληθεί πρόστιμα 10,3 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων έχουν εισπραχθεί ή βεβαιωθεί στις εφορίες περίπου το 70%.
Με αφορμή το νέο πρόστιμο ο υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε άλλη μία φορά ότι «η μάχη προς όφελος των ελληνικών νοικοκυριών συνεχίζεται», υπενθυμίζοντας ότι «κανείς δεν έχει δικαίωμα να κερδοσκοπεί αθέμιτα εις βάρος του Ελληνα πολίτη, ιδίως υπό τις συνθήκες που έχει διαμορφώσει στην αγορά ο εισαγόμενος πληθωρισμός».
Μάλιστα υποστήριξε ότι η ελληνική κυβέρνηση «είναι η μόνη στην Ευρώπη που διαθέτει και εφαρμόζει νόμο κατά της αθέμιτης κερδοφορίας», καταλήγοντας ότι «η διαρκής παρουσία των ελεγκτικών μηχανισμών του υπουργείου Ανάπτυξης στην αγορά εξασφαλίζει την τήρηση της νομιμότητας, τον υγιή ανταγωνισμό και -όπως αποδεικνύεται στην πράξη- μειώνει τις τιμές στα ράφια».
Παράλληλα, ο υπεύθυνος Κοινοβουλευτικού Τομέα Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. και βουλευτής Δωδεκανήσου Γιώργος Νικητιάδης συνεχίζει το «στενό μαρκάρισμα» στον υπουργό δηλώνοντας ότι «η ακρίβεια αντιμετωπίζεται με ουσιαστικά μέτρα και όχι επικοινωνιακά τρικ.
Και ούτε εισαγόμενη είναι, όπως ισχυρίζεται ο κ. Σκρέκας, αφού στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης οι τιμές σε βασικά προϊόντα είναι πολύ χαμηλότερες σε σχέση με τη χώρα μας».
Αλλη μία φορά έθεσε θέμα μείωσης του ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα, λέγοντας ότι μόνο έτσι αντιμετωπίζεται η ακρίβεια, σε συνδυασμό με «ουσιαστικούς ελέγχους στην αγορά και με την ενδυνάμωση του καταναλωτικού κινήματος». Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού μετά τη συνάντηση με την Ενωση Σουπερμάρκετ Ελλάδας ότι «πρέπει να ξεκαθαρίσουμε το τοπίο των παραπλανητικών προσφορών», ο Γ. Νικητιάδης είπε ότι συνιστά «ομολογία ότι η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει ακόμη να ελέγξει το τοπίο αυτό, μαρτυρώντας την ανεπάρκειά της».
Προκάλεσε τον υπουργό να δώσει «ονόματα και διευθύνσεις» των επιχειρήσεων που προβαίνουν σε παραπλανητικές εκπτώσεις, καταλήγοντας ότι «αν αποπειραθεί ξανά με αβάσιμες δηλώσεις να θέσει τέλος στο θολό τοπίο των παραπλανητικών προσφορών, ας επικοινωνήσει πρώτα με όλους τους κυβερνητικούς φορείς για να μην εκτεθεί εκ νέου από το “άδειασμα” του κυβερνητικού εκπροσώπου».
Οσον αφορά τη συνάντηση του υπουργού με την ΕΣΕ, σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζονται παρεμβάσεις τριών ειδών: Πρώτον, η προσφορά να λαμβάνει υπόψη τη χαμηλότερη τιμή των τελευταίων 30 ημερών, δεύτερον, διερευνάται η επιβολή πλαφόν στο ποσοστό της έκπτωσης στα επίπεδα του 10%-15%, ώστε να μειωθεί η απόκλιση μεταξύ της πραγματικής και της πλασματικής τιμής και τρίτον, αγορανομικές διατάξεις για τις προσφορές 1+1.
Οι εργαζόμενοι
Εκτός από τη μετα-πολιτική υπάρχει και η «μετα-Παρασκευή», αφού συνεχίζονται οι καμπάνιες προσφορών στον απόηχο των Black Friday και Cyber Monday.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής Βασίλη Κορκίδη ο τζίρος του τετραημέρου 24-27 Νοέμβρη κυμαίνεται στα περσινά επίπεδα όπου είχε διαμορφωθεί στα 130 εκατ. ευρώ, ενώ σε βάθος δύο εβδομάδων μπορεί να φτάσει τα 300 εκατ. ευρώ.
«Σε εργασιακή “κόλαση” εξελίχθηκε και φέτος, όπως κάθε χρόνο η Black Friday», διαπιστώνει εκ των υστέρων η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας. Οπως σημειώνει, «ο θεσμός της “Black Friday”, η οποία έχει τα τελευταία χρόνια εβδομαδιαία διάρκεια, σε συνδυασμό με την έναρξη του διευρυμένου εορταστικού ωραρίου των καταστημάτων και τη λειτουργία τους, για την τελευταία Κυριακή του Νοεμβρίου και τις 3 Κυριακές στο τέλος του έτους, οδηγεί σε επαγγελματική εξουθένωση τους εργαζόμενους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις συνθήκες υγείας και ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους».
Μεταξύ άλλων η ΟΙΥΕ ζητά «περιορισμό της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων κατά τις εορτές, ειδικά σήμερα όπου η ανεξέλεγκτη ακρίβεια συρρικνώνει συνεχώς τους τζίρους», υποχρεωτικό ρεπό για όσους δουλεύουν Κυριακές και εκτεταμένους προληπτικούς ελέγχους σε όλη την αγορά για την τήρηση του 8ωρου.
Αφροδίτη Τζιαντζή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου