Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2023

Βύρωνας: «Οι γονείς της 16χρονης θέλουν να φτάσει το μαχαίρι στο κόκαλο» (βίντεο)


Η δικηγόρος της οικογένειας της άτυχης 16χρονης επεσήμανε πως «με όση δύναμη απομένει στους γονείς, που θα τη βρουν για να σταθούν στα πόδια τους και για το άλλο τους παιδί το οποίο οφείλουν να προστατεύσουν, ο στόχος τους είναι να φτάσει το μαχαίρι στο κόκαλο».

Θέλουν, όπως είπε, να «εξαντλήσουν τα περιθώρια του νόμου προκειμένου να δικαιωθεί η μνήμη της ανήλικης».

Ερωτώμενη εάν η οικογένεια γνώριζε ότι η ανήλικη ήταν χρήστης ουσιών και εάν είχαν προβεί σε κινήσεις για να τη βοηθήσουν, η ίδια επεσήμανε πως δεν πρόκειται για μία οικογένεια που δεν είχε τον έλεγχο του παιδιού της.

«Είναι πάρα, πάρα πολύ εύκολο, μέσα σε ένα περιβάλλον φιλικό, να ξεφύγει η κατάσταση» επεσήμανε και συμπλήρωσε: «Όταν αντιλήφθηκαν τι συνέβη, έκαναν όλες τις ενέργειες προς τους φορείς, τους κρατικούς, για να προστατευθεί, αλλά δεν υπήρχε ανταπόκριση».

Σημειώνεται πως η 16χρονη, που είχε εντοπιστεί σε σπίτι στον Βύρωνα, άφησε την τελευταία της πνοή προ ημερών, μετά από μέρες νοσηλείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανήλικη, που είναι κόρη γνωστού δημοσιογράφου, είχε κατανάλωση κάνναβη, ecstasy, σίσα, έκανε ενδοφλέβια χρήση ηρωίνης και πήρε χάπι για την επιληψία.

Για την υπόθεση προφυλακίστηκαν δύο άτομα που θα κληθούν να απολογηθούν για την κατηγορία της ανθρωποκτονίας.

Βύρωνας: Ποιος είναι ο φονικός συνδυασμός των ναρκωτικών που σκότωσε την 16χρονη

Μόνιμες βλάβες, πολλαπλάσιες των ήδη γνωστών ναρκωτικών ουσιών, προκαλεί η χρήση σίσα, που είναι γνωστή ως η «κοκαΐνη των φτωχών» μια διεγερτική ουσία η βάση της είναι η κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη.

Αυτή την ουσία μαζί με κάνναβη, ηρωίνη και ένα χάπι που χρησιμοποιούν τα άτομα που παθαίνουν επιληπτική κρίση πήρε η 16χρονη στον Βύρωνα, που πέθανε.

Ο Γιώργος Παπαζήσης, καθηγητής Ιατρικής Φαρμακολογίας στο ΑΠΘ και Ψυχίατρος μίλησε για την συγκεκριμένη ουσία και τις βλάβες που προκαλεί.

«Η «σίσα», που είναι γνωστή ως η «κοκαΐνη των φτωχών» είναι μια διεγερτική ουσία, η βάση της είναι κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη. Τα τελευταία χρόνια είναι διαδεδομένα τα νέα συνθετικά χημικά ναρκωτικά, όπως αυτό, που περιέχουν προσμείξεις και άλλες χημικές ουσίες, που δεν γνωρίζουμε» είπε στην ΕΡΤ.

Και συνέχισε: «Το πρόβλημα με αυτά τα συνθετικά ναρκωτικά, που είναι διεγερτικά, είναι ότι είναι πολύ φθηνά και εύκολα στην παραγωγή και έχουν χαμηλό κόστος, δηλαδή μια δόση μπορεί να κάνει λίγα ευρώ. Οι βλάβες και η τοξικότητα είναι πολλαπλάσια των ήδη γνωστών ναρκωτικών ουσιών. Σκεφτείτε ότι έξι μήνες χρήσης σίσα προκαλεί βλάβες στον εγκέφαλο ισοδύναμες με 20 χρόνια χρήσης ηρωίνης. Μπορεί να καπνιστούν, τελευταία γίνονται και σε ενέσιμη μορφη που την καθιστά ακόμα πιο επικίνδυνη».

Βύρωνας: Πώς αλλάζει η συμπεριφορά των παιδιών με τη χρήση του Σίσα

Πώς μπορούν να καταλάβουν οι γονείς αν τα παιδιά τους κάνουν χρήση; «Αλλαγή συμπεριφοράς παιδιού, πόσο απουσιάζει ή αν αποσύρεται από δραστηριότητες» είπε ο κ. Παπαζήσης. Όπως επισήμανε οι συγκεκριμένες ουσίες είναι ιδιαίτερα διεγερτικές, προκαλούν ευρεθιστότητα και επιθετικότητα, σοβαρή διαταραχή ύπνου, και, όπως είπε, είναι αυτονόητο ότι «η οικογένεια πρέπει να έχει γενικότερο έλεγχο».

Ωστόσο, δεν υπάρχουν φανερά προειδοποιητικά σημάδια, παρά μόνο όταν η χρήση περάσει στο δεύτερο στάδιο δηλαδή στην ενέσιμη μορφή. Όπως τόνισε ο καθηγητής είναι πολύ σημαντικό από το Γυμνάσιο τα παιδιά να είναι ενημερωμένα για τους κινδύνους των συνθετικών ναρκωτικών που «στοιχίζουν λίγα ευρώ αλλά είναι πολλαπλάσια τοξικά και εθιστικά».

Συγκλονίζει γονιός: «Η κόρη μου παίρνει σίσα – Περιμένω να μου πουν πότε να πάω να πάρω το πτώμα»

Στον ΣΚΑΪ μίλησε γονιός, η 22χρονη κόρη του οποίο είναι χρήστης του «σίσα», με τον ίδιο να περιγράφει με δραματικό τρόπο να όσα βιώνει η οικογένειά του.

«Άκουσα για το κορίτσι στον Βύρωνα και πήγε το μυαλό μου στην κόρη μου. Είναι πολύ επιθετική, ζει σε μια άλλη πραγματικότητα. Την βλέπω ότι πεθαίνει και δεν ξέρω τι να κάνω. Περιμένω πότε θα χτυπήσει το τηλέφωνο και θα μου πουν να πάω να μαζέψω το πτώμα. Βλέπω το παιδί μου να πεθαίνει και δεν ξέρω τι να κάνω. Γυρίζει κάπου στην Αθήνα και δεν ξέρουμε που είναι. Πώς να βοηθήσω το παιδί μου; Σε 2-3 μήνες θα έχει πεθάνει», ανέφερε ο πατέρας της 22χρονης.

Σίσα: Το ναρκωτικό των 3 ευρώ που σκότωσε την 16χρονη στο Βύρωνα

Μία δόση του Σίσα κοστίζει τρία ευρώ και μπορεί να αποβεί μοιραία. Διακινείται από άτομα που τα προμηθεύονται από περιοχές της δυτικής Αττικής, όπως το Μενίδι και το Ζεφύρι.

Ονομάζεται «κοκαΐνη των φτωχών», διότι –όπως λένε αστυνομικές πηγές- «όσοι δεν έχουν λεφτά για κοκαΐνη ή ηρωίνη στην Ελλάδα, καταφεύγουν στο σίσα».

Το θανατηφόρο «κοκτέιλ» είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στην Αθήνα. Η παρασκευή του απαιτεί ειδικές γνώσεις, ενώ η χρήση του μπορεί να επιφέρει ακόμα και ακαριαίο θάνατο.

«Κανείς δεν ξέρει τι ήρθε πρώτο: η οικονομική κρίση στην Ελλάδα ή shisha, η ναρκωτική ουσία που είναι γνωστή ως ‘η κοκαΐνη των φτωχών’», ανέφερε το 2013 ο Guardian.

https://eleftherostypos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom