Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023

Νέο χτύπημα στους πειρατές της συνδρομητικής τηλεόρασης


Ενα νέο κύκλωμα πειρατικής συνδρομητικής τηλεόρασης εξαρθρώθηκε, με τις οργανωμένες επιχειρήσεις των Αρχών να αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς, σύμφωνα με στελέχη του κλάδου των τηλεπικοινωνιών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, κατάστημα πώλησης ηλεκτρονικών ειδών στον Πειραιά πωλούσε, παράνομα, υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης σε πελάτες με τους οποίους είχε προηγηθεί συνεννόηση.

Τα στελέχη της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής προχώρησαν στη σύλληψη του ιδιοκτήτη και του υπαλλήλου του καταστήματος, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι και με το αδίκημα «περί όπλων». 

Οι Αρχές διερευνούν και την εμπλοκή άλλων ατόμων, με τις έρευνες σε οικίες, οχήματα και επιχειρήσεις υπόπτων να έχουν ξεκινήσει τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης. 

Στο μικροσκόπιο της αστυνομίας βρίσκεται η λίστα των εκατοντάδων πελατών του καταστήματος του Πειραιά, όπου εντοπίστηκαν μετρητά, παράνομοι αποκωδικοποιητές και… πελάτες που αγόραζαν, τη στιγμή της εφόδου, πειρατικά «κουτιά» ή ανανέωναν τη συνδρομή τους.

Κατά πληροφορίες, οι Αρχές γνωρίζουν ότι σε όλη την επικράτεια υπάρχει ένας πολύ μεγάλος αριθμός καταστημάτων «βιτρινών» που πωλούν παράνομες συνδρομές streaming, εξασφαλίζοντας υψηλές προσόδους. 

Εκτιμάται ότι η δραστηριότητα αυτή αποφέρει στα κυκλώματα ετήσια έσοδα της τάξεως των 160 εκατ. ευρώ, με τον αριθμό των χρηστών στην Ελλάδα να κυμαίνεται από μισό εκατομμύριο έως 900.000. 

Ο επικερδής χαρακτήρας της συγκεκριμένης δραστηριότητας γίνεται αντιληπτός ύστερα και από την εξάρθρωση, πριν από μήνες, από την Ελληνική Αστυνομία και την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Πατρών κυκλώματος που δρούσε για οκτώ χρόνια, διέθετε 13.000 πελάτες και είχε αποκομίσει παράνομο περιουσιακό όφελος άνω των 25 εκατ. ευρώ. Ενα ακόμη μικρότερο κύκλωμα, που είχε εξαρθρωθεί τον περασμένο Ιούνιο, είχε έσοδα 1,2 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με στελέχη της τηλεπικοινωνιακής αγοράς, μία παράπλευρη επίπτωση της χρήσης παράνομων ψηφιακών συσκευών σχετίζεται με το γεγονός ότι οι χρήστες είναι ευκολότερα στόχοι κυβερνοεγκληματιών. 

Κι αυτό επειδή τα κυκλώματα του παράνομου streaming αποκτούν πρόσβαση στο δίκτυο νοικοκυριών με πειρατικές συνδρομές με αποτέλεσμα να αποσπούν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, όπως κωδικούς πρόσβασης σε τραπεζικούς λογαριασμούς. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τραπεζικοί λογαριασμοί, εν αγνοία των κατόχων τους, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά «μαύρου» χρήματος («money mules») σε άλλες χώρες.

Το προσεχές διάστημα αναμένεται να αυστηροποιηθεί η νομοθεσία για τα κυκλώματα του παράνομου streaming, με τα συναρμόδια υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Πολιτισμού να φέρονται ότι δρομολογούν τη δημιουργία ολοκληρωμένων ρυθμίσεων για την επιβολή προστίμων και στους χρήστες πειρατικού streaming.

Στην Ελλάδα, υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο (παράγραφος 2 του άρθρου 23 του ν. 3166/2003) που προβλέπει υψηλές χρηματικές ποινές και για όσους καταναλώνουν περιεχόμενο χωρίς να καταβάλλουν αντίτιμο. 

Ωστόσο είναι πρακτικά ανεφάρμοστο, επειδή παραμένει σε μεγάλο βαθμό ασαφές. Είναι ενδεικτικό ότι, όπως αναφέρουν νομικές πηγές στην «Κ», σήμερα ακόμη και συνδρομητές των οποίων τα ονόματα βρέθηκαν σε λίστες πελατών πειρατικών κυκλωμάτων είναι δύσκολο να διωχθούν.

Και αυτό επειδή ο εντοπισμός ονομάτων σε κάποια λίστα είναι ένδειξη και όχι εύρημα που αποδεικνύει τη σύνδεση με μια πειρατική πλατφόρμα ή την πρόσβαση σε περιεχόμενο μέσω ειδικού εξοπλισμού. Προωθούνται ακόμη νέες διατάξεις για τον δυναμικό αποκλεισμό (dynamic blocking), δηλαδή την απενεργοποίηση ιστοσελίδων και κλώνων τους που προβάλλουν πειρατικό περιεχόμενο.

Η διαδικασία αυτή προβλέπεται ήδη σήμερα, αλλά για να υλοποιηθεί, απαιτείται μια «αλυσίδα» αιτήσεων και εγκρίσεων από αρμόδιους φορείς. Ως αποτέλεσμα χρειάζεται να παρέλθει χρονικό διάστημα πολλών ημερών ωσότου μια πειρατική ιστοσελίδα «κατέβει», όταν το ζητούμενο είναι η άμεση απενεργοποίησή της κατά τη διάρκεια, για παράδειγμα, της προβολής ενός αθλητικού αγώνα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΕΛΕΒΕΓΚΟΣ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom