Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2023

Η ΕΡΤ στα καζάνια του τσίπουρου στον Τύρναβο - Η παράδοση που χάνεται στους αιώνες (βίντεο)


Σε αποστακτήριο τσίπουρου στον Τύρναβο βρέθηκε η κάμερα της ΕΡΤ. Παράδοση, ιστορία αλλά και μουσική συνδέουν την πόλη με τα καζάνια και την παραγωγή τσίπουρου για πολλά χρόνια.

Οι αμβυκούχοι ή «καζανιάρηδες» κάνουν κάθε χρόνο την διαδικασία της απόσταξης, μια μεγάλη τοπική γιορτή.

Η απόσταξη θέλει και ξενύχτι, οπότε οι παραγωγοί επιστρατεύουν τους τοπικούς καλλιτέχνες και μαζί, σαν μια παρέα, ανάβουν τα καζάνια και περιμένουν την απόσταξη.

Ο πρόεδρος των αμβυκούχων κ. Δημήτρης Παπαφίγκος και ο νυν πρόεδρος Αντώνης Τσικριτσής, μιλούν στην κάμετρα της ΕΡΤ.

«Η απόσταξη είναι παράδοση, η ιστορία του τσίπουρου χάνεται στα βάθη των αιώνων. Παλιά αποστάζανε με πήλινους άμβυκες, μετά με χάλκινους. Περιμένουμε πως και πως από τις 15 Οκτωβρίου, το δίμηνο αυτό, να αποστάξουμε, να γλεντήσουμε, να περνάνε ευχάριστα οι ώρες στο καζάνι…

Φέτος πάθαμε ζημιά λόγω των βροχοπτώσεων του Μαΐου και του Ιουνίου… τα αμπέλια πάθανε περονόσπορο και το 80% των παραγωγών πήραν πολύ μειωμένη παραγωγή… θα αυξηθεί η τιμή του τσίπουρου».

Ο κ. Τσικριτσής μιλά για τα μυστικά του τσίπουρου: «Τα μυστικά για το τσίπουρο του Τυρνάβου είναι το καθαρό σταφύλι που είναι από Μοσχάτο Αμβούργου. Είναι φημισμένο στα αρώματά του και είναι και η διπλόβραση. Μαζεύουμε την πρώτη απόσταξη και την διπλο – βράζουμε. Ρίχνουμε σκέτο τσίπουρο στο καζάνι που αυτό διαρκεί 4,5 ώρες… 

Όσο πάει πιο σιγά το καζάνι τόσο βγαίνει ποιοτικά. Δηλαδή πάμε σιγά σιγά, μαλακά… Δεν το δίνουμε πολύ φωτιά το καζάνι και χρειάζονται ώρες για να βγει Καθαρή απόσταξη και ποιοτικό το τσίπουρο από μοσχάτο σταφύλι πάντα».

«Το καζάνι σημαίνει το καλό τσίπουρο βγάζουμε πάντα, αλλά η καλή παρέα που ξενυχτάμε κάνουμε παρέα στους καζανιάρηδες, γιατί χρειάζονται την παρέα. Υπάρχει ξενύχτι…Για εμάς τα καζάνια είναι γιορτή. 

Είναι μια γιορτή που κάθε χρόνο την περιμένουμε πως και πως να έρθουμε με τη δικιά μας τη μουσική, να συνοδεύσουμε όμορφο τον κόσμο που βράζει εδώ πέρα το τσίπουρο τους για να βγάλουν τη χρονιά τους…» λένε οι μουσικοί που συντροφεύουν την απόσταξη.

https://www.ertnews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom