Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2023

Νοσοκομείο Αγρινίου: Διώξεις σε γιατρούς και διοικητές για τη μη ηλεκτρονική συνταγογράφηση στα ΤΕΠ

Αναβρασμός στον ιατρικό κόσμο

Θα απασχολήσει για αρκετό καιρό τον ιατρικό κόσμο του Αγρινίου η υπόθεση της μη ηλεκτρονικής συνταγογράφησης των παραπεμπτικών για εξετάσεις των ασθενών που προσέρχονταν στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του Νοσοκομείου Αγρινίου από το 2018 έως το 2021.

Δεκάδες γιατροί έχουν κληθεί για εξηγήσεις και σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες του agrinionews.gr σε 33 έχουν ήδη ασκηθεί διώξεις για την πλημμεληματικού χαρακτήρα κατηγορία της παράβασης καθήκοντος με την δικάσιμο να ορίζεται για την 11η Ιναουαρίου 2024. Φέρεται μάλιστα να ασκήθηκαν διώξεις κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος διοικητών του Νοσοκομείου αυτής της περιόδου.

Για το ζήτημα θυμίζουμε πως ο Ιατρικός Σύλλογος Αγρινίου διαμαρτύρεται έντονα «για την ταλαιπωρία την οποία υφίστανται οι γιατροί χωρίς να ευθύνονται» επισημαίνοντας πως «δυστυχώς οι αρμόδιοι δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων με αποτέλεσμα τη σημερινή άδικη ταλαιπωρία των γιατρών που υπηρέτησαν και υπηρετούν στο νοσοκομείο του Αγρινίου».

Επισήμανε εξάλλου ότι «εδώ δεν μιλάμε για κάποιο ανθρώπινο λάθος ή για κάποια αμέλεια του προσωπικού. Μιλάμε για υποστελέχωση και μη σωστή επάνδρωση του πληροφοριακού συστήματος, ώστε να είναι δυνατή η ηλεκτρονική συνταγογράφηση των παραπεμπτικών».

Για το ζήτημα αναμένεται να ενταθούν οι αντιδράσεις του ιατρικού κόσμου του Αγρινίου και δεν αποκλείονται κινητοποιήσεις.

Κατηγορούνται γιατροί «οι οποίοι πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους σε μια πάρα πολύ δύσκολη περίοδο, υπερβάλλοντας πολλές φορές εαυτόν, για να στηρίξουν τη λειτουργία του νοσοκομείου, που πολλές φορές μετακινούνταν από τα Κέντρα Υγείας με «εντέλλεσθε» προκειμένου να στελεχώσουν το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) που διατελούσαν σε διαρκή υπερεφημεύρεση», ανέφερε ο Ιατρικός Σύλλογος.

Ανέφερε εξάλλου πως το συγκεκριμένο διάστημα η ηλεκτρονική συνταγογράφηση των παραπεμπτικών ήταν αδύνατη από τους γιατρούς των επειγόντων περιστατικών:
1. Ο εξοπλισμός που υπήρχε στη νοσηλευτική μονάδα Αγρινίου ήταν απαρχαιωμένος αντιμετωπίζοντας σημαντικά προβλήματα λειτουργίας καθώς και προβλήματα συντήρησης. Υπήρχαν υπολογιστές που παρουσίαζαν συνεχείς βλάβες με αποτέλεσμα να τίθενται συχνά εκτός λειτουργίας.
2. Το τμήμα πληροφορικής ήταν υποστελεχωμένο και υπηρετούσε μόνο ένα άτομο με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανταποκριθεί επαρκώς και να υποστηρίξει βασικές λειτουργίες που ήταν της αρμοδιότητάς του.
3. Δεν υπήρχε διασύνδεση των συστημάτων, όπως η μη διασύνδεση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) με τα εργαστήρια.
4. Δεν υπήρχε καμία διαδικασία εκπαίδευσης του προσωπικού του νοσοκομείου από τους υπαλλήλους του τμήματος πληροφορικής.
5. Υπήρχε αδυναμία στο τμήμα πληροφορικής να ανταπεξέλθει σε θέματα επισκευών είτε λόγω έλλειψης του απαραίτητου εξοπλισμού είτε λόγω έλλειψης περαιτέρω εξειδικευμένης γνώσης.
6. Χαρακτηριστικό είναι το πρόβλημα με την ταχύτητα του δικτύου και το νοσοκομείο είχε προβεί σε αίτηση στο Δήμο Αγρινίου προκειμένου να γίνει σύνδεση στο ΜΑΝ ώστε να αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία.
7. Δεν υπήρχε γραμματειακή υποστήριξη και μηχανοργάνωση και έτσι ήταν αδύνατη η έκδοση από τους γιατρούς του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) ηλεκτρονικών παραπεμπτικών των εξετάσεων.
8. Η παθολογική κλινική που είναι ο στυλοβάτης του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) καθώς και όλες οι υπόλοιπες κλινικές/τμήματα ήταν υποστελεχωμένες/α με έλλειψη τόσο ειδικευμένων όσο και ειδικευομένων γιατρών.
9. Το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) δεν λειτουργούσε αυτόνομα παρόλο που προβλέπονταν από τη σχετική νομοθεσία.

https://www.agrinionews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom