Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2023

Πορτογαλία: Η συνωνυμία που έκαψε τον Πρωθυπουργό - Από λάθος των αρχών η εμπλοκή του σε σκάνδαλο


Η παραίτηση του Σοσιαλιστή πρωθυπουργού της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, που βρέθηκε στη δίνη ενός σκανδάλου διαφθοράς, παίρνει νέα τροπή μετά την παραδοχή της πορτογαλικής Εισαγγελίας ότι έγινε λάθος στην απομαγνητοφώνηση των συνομιλιών που οδήγησαν σε έρευνα στο σπίτι του και την παραίτηση του.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του Κόστα η Eισαγγελία φέρεται να μπέρδεψε το όνομά του με αυτό του υπουργού Οικονομίας, Αντόνιο Κόστα Σίλβα.

«Υπήρχε λάθος»

«Ο Λασέρντα Ματσάδο ήταν αυτός που ειδοποίησε την Εισαγγελία ότι όντως υπήρχε αυτό το λάθος και αυτό αναγνωρίστηκε», ανέφερε ο δικηγόρος του πρώην πρωθυπουργού της Πορτογαλίας, στους δημοσιογράφους, κατά την είσοδό του στην αίθουσα του δικαστηρίου στη Λισαβόνα.

Κατά την πορτογαλική ειδησεογραφική ιστοσελίδα lusa.pt πρόκειται για την επίμαχη υποκλοπή της τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ του πρώην διευθυντή της Start Campus, Αφόνσο Σαλέμα και του Ντιόγο Λασέρντα Ματσάδο, συμβούλου της εταιρείας, στην οποία ο πρώτος ζητά από τον δεύτερο να απευθυνθεί στην κυβέρνηση για να παρέμβει σε μια αλλαγή των κωδικών οικονομικής δραστηριότητας για τα κέντρα δεδομένων.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του πρώην πρωθυπουργού της Πορτογαλίας αυτή ήταν η μόνη μαγνητοφώνηση στο κατηγορητήριο στην οποία ο Ματσάδο έκανε άμεση αναφορά στον Κόστα.

Ο Αντόνιο Κόστα παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα αφού έμαθε ότι το όνομά του εμπλέκεται στην έρευνα της Εισαγγελίας για τις συμφωνίες εξόρυξης λιθίου και παραγωγή υδρογόνου.

Η επιχείρηση της Εισαγγελίας βασίστηκε σε τουλάχιστον 42 έρευνες και οδήγησε στη σύλληψη πέντε ατόμων για ανάκριση. Συνολικά, υπάρχουν εννέα κατηγορούμενοι στην υπόθεση, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Υποδομών, ο πρόεδρος της Πορτογαλικής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος και η εταιρεία Start Campus.

Την ημέρα της παραίτησής του, ο Κόστα αρνήθηκε να αποδεχθεί ότι είχε διαπράξει «οποιαδήποτε παράνομη ή καταδικαστέα πράξη».

Μετά την παραίτηση του Κόστα η Πορτογαλία θα οδεύσει σε εκλογές τον Μάρτιο. Ο πρόεδρος της χώρας δήλωσε ότι θα διαλύσει το κοινοβούλιο μόνο μετά την τελική ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου για τον προϋπολογισμό του 2024, που αναμένεται στις 29 Νοεμβρίου.

https://www.tanea.gr/2023/11/13/world/i-synonymia-pou-ekapse-ton-antonio-kosta-apo-lathos-i-emploki-tou-se-skandalo/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom