Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2023

Εύβοια: Τρόμος από τα 5,2 Ρίχτερ - Μαθητές στους δρόμους, λουκέτο στα σχολεία - Τι λέει ο Ευθ. Λέκκας για τον σεισμό


Μεγάλη αναστάτωση έχει προκαλέσει στην Εύβοια ο σεισμός των 5,2 Ρίχτερ που σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής (03.11.2023) κοντά στο Μαντούδι.

Ο σεισμός είχε επίκεντρο την Βόρεια Εύβοια, και συγκεκριμένα το Προκόπι, στο Δήμο Μαντουδίου. Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Γιάννη Καντζούρα, κάτοικοι αλλά και μαθητές έχουν βγει στου δρόμους.

Μιλώντας νωρίτερα στην ΕΡΤ είπε ακόμα δεν έχουν δηλωθεί ζημιές, αλλά θεωρεί πως θα υπάρχουν πολλές.

«Δεν μας έχουν δηλωθεί ζημιές αλλά ήταν τόσο μεγάλος ο σεισμός που πραγματικά εγώ προμηνύω ότι θα έχουμε πολλές. Με βάση αυτά που είδαμε και πόσο κουνηθήκαμε πρέπει να έχουμε ζημιές. Τα σχολεία είναι έξω όλα και σε λίγο θα αποφασίσουμε. Ο κόσμος έχει βγει στους δρόμους. Και τα Λύκεια και τα Δημοτικά σε όλα τα χωριά να μπορέσουν τα παιδιά να πάνε σπίτια τους. Κοιτάμε τα σχολεία πρώτα και τους χώρους που έχει κόσμο. Ακόμα δεν έχουμε ενημέρωση για τους δρόμους. Θα ενημερώσουμε τους διευθυντές των σχολείων να φύγουν τα παιδιά».

Εκτός από το σεισμό των 5,2 Ρίχτερ υπάρχουν απανωτοί μετασεισμοί, με 2 από αυτούς να είναι 3 και 3,7 Ρίχτερ. Επίκεντρο είναι η ίδια περιοχή.

https://www.newsit.gr/

Τι λέει ο Ευθ. Λέκκας για τον σεισμό

Για τον σεισμό των 5,2 ρίχτερ στην Εύβοια που ταρακούνησε και την Αττική, μίλησε ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας. 

Όπως είπε μιλώντας στην ΕΡΤ το επίκεντρο είναι σε μια περιοχή που δεν δίνει μεγάλους σεισμούς. Ο κ. Λέκκας συνέστησε προσοχή στους κατοίκους καθώς η περιοχή είναι επιρρεπής στις κατολισθήσεις αλλά και να αποφεύγουν τα παλιά σπίτια.

Όπως εξήγησε ο κ. Λέκκας το επίκεντρο που είναι στο δήμο Μαντουδίου Λίμνης είναι μια περιοχή που χαρακτηρίζεται από έντονη σεισμικότητα αλλά σε χαμηλά επίπεδα και ο σεισμός έγινε αισθητός σε μεγάλο μέρος της Εύβοιας αλλά και στην Αττική.

Πριν από 15 χρόνια είχαμε έναν αντίστοιχο σεισμό και και πριν δυο χρόνια είχαμε στην ευρύτερη περιοχή την εκδήλωση ενός μικρότερου σεισμού της τάξης των 4,8 ρίχτερ. Είπε ακόμα ότι «συγκεντρώνουμε τα στοιχεία για να δούμε τι γίνεται στην περιοχή». Ο κ. Λέκκας είπε επίσης ότι ελέγχεται η κατάσταση και είναι σε επαφή με τους δήμους. «Θα δούμε αμέσως μετά τι συμβαίνει στην περιοχή και θα δούμε πως θα εξελιχθεί το φαινόμενο».

Ο καθηγητής σεισμολογίας στο ΑΠΘ Μανώλης Σκορδίλης μιλώντας στο newsit.gr είπε ότι τα πρώτα λεπτά μετά τον σεισμό είναι δύσκολο να γίνει οποιαδήποτε ασφαλής εκτίμηση. «Είναι ένας σεισμός μετρίου μεγέθους και ήδη γίνονται μετασεισμοί οπότε θα πρέπει να δούμε πώς εξελίσσεται. Είναι πολύ νωρίς για να κάνουμε εκτίμηση».

https://www.newsit.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom