Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2023

50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου - Ανοικτό Δίκτυο: Κάλεσμα σε συμμετοχή


Δεν είμαστε ούτε οι πρωταγωνιστές, ούτε οι εκφραστές της εξέγερσης του Νοέμβρη του 1973, ούτε της “γενιάς του Πολυτεχνείου”.

Είμαστε ένα τμήμα από εκείνους που συμμετείχαν στην εξέγερση του Πολυτεχνείου ’73 και απευθυνόμαστε σε όλους όσους συμμετείχαν τότε να συνυπογράψουν το κείμενο της ταυτότητας. 

Και το πιο σημαντικό: να συνδιοργανώσουν και να συμμετάσχουν σε όλες τις δράσεις και στις δραστηριότητες για τα 50 χρόνια από την εξέγερση.

Ο σκοπός της ιστοσελίδας

Σε πρώτη φάση, το Ανοικτό Δίκτυο, μέσω της συντακτικής ομάδας του, ανοίγει το κείμενο ταυτότητας και υπογραφών με κάλεσμα συμμετοχής. Γίνεται μια συστηματική προσπάθεια συλλογής και καταγραφής, τόσο δημοσιευμένου όσο και πρωτότυπου υλικού, με επίκεντρο τα γεγονότα που σημάδεψαν την εξέγερση της νεολαίας τον Νοέμβρη του 1973. 

Το πολυδιάστατο αυτό υλικό αποτελείται από: χρονολόγια, απόψεις, γραπτές & προφορικές μαρτυρίες, σε συνδυασμό με μια ενδελεχή καταγραφή βιβλιογραφίας, μελετών, ερευνών & δημοσιευμάτων του τύπου, καθώς και μια συλλογή από φωτογραφικό & οπτικοακουστικό υλικό.

Η προοπτική μας είναι στο άμεσο μέλλον να διαμορφωθεί σε ενα πλούσιο ψηφιακό αρχείο, ανοικτό στην συμμετοχή και προσβάσιμο σε όλες κι όλους. Θέλουμε να προσφέρουμε το κατάλληλο υλικό για να μπορούν οι αναγνώστες να διαμορφώσουν τη δική τους κρίση ως προς το τι ήταν το Πολυτεχνείο του ’73, και ποιά παρακαταθήκη άφησε στις ερχόμενες γενιές.

Όπως δεν ξεχνάμε τους 24 επιβεβαιωμένους νεκρούς της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, έτσι δεν θέλουμε να ξεχαστούν ολότελα οι άνθρωποι που γνωρίσαμε στις μέρες του αντιδικτατορικού αγώνα κι έφυγαν από τη ζωή μετά το Πολυτεχνείο εν καιρώ ειρήνης και κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.

Καλούμε τους παλιούς συναγωνιστές, αλλά και τους νεότερους φίλους της πρωτοβουλίας μας, να συνδιαμορφώσουν την ιστοσελίδα στέλνοντας απόψεις, μαρτυρίες, φωτογραφίες, τεκμήρια, συμπληρώσεις σε ήδη αναρτημένα κείμενα. Κι ευχαριστούμε όσους ήδη μας πρόσφεραν πολύτιμο υλικό από το προσωπικό τους αρχείο.

Η πρωτοβουλία για τα 50 χρόνια Πολυτεχνείο

https://50xroniapolytexneio.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom