Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2022

Σεισμοί στη Χαλκιδική: Σείεται η περιοχή μετά τα 5,4 ρίχτερ - Συνεχείς μετασεισμοί (βίντεο)


Τρόμαξε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα ο ισχυρός σεισμός των 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στη Χαλκιδική, στις 13:48′ το μεσημέρι της Κυριακής (16.01.2022). Αλλεπάλληλες δονήσεις σημειώνονται στην περιοχή.

Ο πολύ δυνατός σεισμός των 5,4R σημειώθηκε 12′ λεπτά πριν τις 2 το μεσημέρι της Κυριακής (16.01.2022) στη θαλάσσια περιοχή νότια της Χαλκιδικής. Το ακριβές επίκεντρο εντοπίζεται σε απόσταση 20 χιλιομέτρων νότια – νοτιοδυτικά του Άθου. Στα 18,8 χιλιόμετρα βρίσκεται το εστιακό βάθος.

Τα 5,4 Ρίχτερ ταρακούνησαν όλη τη Χαλκιδική και ιδιαιτέρως τον δήμο Σιθωνίας. Ο δήμαρχος Πάρης Ντέμπλας μιλώντας στο ThessToday.gr τόνισε πως μέχρι τώρα δεν έχουν αναφερθεί ζημιές.

Δείτε τον χάρτη του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου:

Από εκείνη τη στιγμή, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών έχει καταγράψει αρκετούς μετασεισμούς, με ισχυρότερο – προς το παρόν – αυτόν των 4,4 βαθμών στις 14:26′ το μεσημέρι. 

Δείτε τον χάρτη του Γεωδυναμικού:

Οι υπόλοιπες μετασεισμικές δονήσεις είναι της τάξης των 3,2 – 3,1 – 2,9 – 2,8 και 2,6R.

Λέκκας για σεισμό ανοιχτά της Χαλκιδικής: Συνδέεται με το ρήγμα της Ανατολίας, δεν “βλέπουμε” μεγαλύτερα μεγέθη – Μετασεισμός 4,4 Ρίχτερ

Μεγάλος σεισμός 5,4 Ρίχτερ σημειώθηκε σε θαλάσσια περιοχή 23 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά του Αγίου Όρους, με εστιακό βάθος στα 10 χλμ, ενώ πριν λίγο σημειώθηκε σεισμική δόνηση 4,4 Ρίχτερ με το ίδιο επίκεντρο. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές 

Ο προκαταρκτικός σεισμός εγινε αντιπηληπτός στη μισή ηπειρωτική χώρα” είπε ο Ευθύμιος Λέκκας στην ΕΡΤ διευκρινίζοντας ότι τοποθετείται σε παρακλάδι του ρήγματος της Ανατολίας το οποίο δίνει δονήσεις που γίνονται έντονα αντιληπτές. Επιβάλλεται να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη του φαινομένου λόγω της πλούσιας προϊστορίας του ρήγματος αλλά τα στοιχεία που έχουμε δεν δείχνουν ότι θα πάμε σε μεγαλύτερα μεγέθη”.

Όπως δήλωσε ο σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος στην ΕΡΤ3 ο σεισμός έγινε σε θαλάσσιο χώρο ανάμεσα στη Σιθωνία και το Άγιο Όρος και επεσήμανε ότι δεν υπάρχει καμία ανησυχία για τη Θεσσαλονίκη.

Παρακολουθήστε ρεπορτάζ της ΕΡΤ για το χτύπημα του Εγκέλαδου:

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σεισμολογικό Κέντρο, η σεισμική δόνηση ήταν μεγέθους 5,5 Ρίχτερ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom