Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2022

Πρόγραμμα παραστάσεων στο Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός


Κατασκευασμένο τη δεκαετία του 1930, το ιστορικό (κηρυγμένο διατηρητέο μνημείο από το 1989) κτίριο του Εμπρός λειτούργησε αρχικά ως τυπογραφείο της ομώνυμης εφημερίδας και από το 1988 ώς το 2007 ως στέγη του Θεατρικού Οργανισμού “Μορφές” και στη συνέχεια της Εταιρείας Θεάτρου “Εμπρός”.

Εγκαταλελειμμένο και κλειστό επί πέντε σχεδόν χρόνια, επανενεργοποιήθηκε ως κατάληψη τον Νοέμβρη του 2011 με πρωτοβουλία της ομάδας καλλιτεχνών ”Κίνηση Μαβίλη” και με τη συμμετοχή και στήριξη της Κίνησης Κατοίκων Ψυρρή καθώς και άλλων καλλιτεχνών και θεωρητικών από τον χώρο των παραστατικών τεχνών, της μουσικής και των εικαστικών.

Μετά από έναν περίπου χρόνο πολύπλευρων καλλιτεχνικών και κοινωνικών δράσεων, και αφού μεσολάβησαν δύο απόπειρες της Αστυνομίας να σφραγίσει και να κλείσει το Θέατρο, την ευθύνη της λειτουργίας και διαχείρισής του ανέλαβε η εβδομαδιαία ανοιχτή του συνέλευση στην οποία μπορούν να συμμετέχουν ελεύθερα όσοι επιθυμούν.

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ στο Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός

Κάθε Παρασκευή και Σάββατο από 7/1 έως 12/2/2022, 21:00, "Καλόν Παράδεισο!"- Συντεταγμένοι

Η ομάδα "Συντεταγμένοι" παρουσιάζει, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το έργο του Michel Tremblay "Καλόν Παράδεισο!"

Η Νανά, είναι στον παράδεισο εδώ και 45 χρόνια.
Σε έναν παράδεισο που απέχει πολύ από τη στερεοτυπική αφελή ιδέα που είχε φτιάξει γι 'αυτόν, βασισμένη στην καθολική της κατήχηση.
Στα δεξιά του Θεού, (αλλά πολύ μακριά Του...) τον οποίο παραδέχεται ότι δεν έχει δει ποτέ, τοποθετημένη σε ένα μικρό και άβολο συννεφάκι ανάμεσα στην πεθερά της και τη μητέρα της, άλλοτε αστεία και άλλοτε συγκινητική, προσφέρει στον θεατή έναν ισχυρό, γεμάτο οίστρο μονόλογο, που ταλαντεύεται αριστοτεχνικά ανάμεσα στην καλοσύνη, την ειρωνεία και τη δυσπιστία, καθώς περνάει από τη μια αστεία ιστορία στην επόμενη αναμασώντας τις αναμνήσεις της από τη ζωή της στη Γη, για να περάσει τις ατελείωτες ώρες της αιωνιότητας.....
 
Ο Μισέλ Τραμπλέ είναι ένας πολύ επιτυχημένος και παγκοσμίως γνωστός θεατρικός συγγραφέας. Το έργο του αυτό είναι το πρώτο που μεταφράζεται και παίζεται στην Ελλάδα.
 
Μετάφραση-Σκηνοθεσία: Τατιάνα Σκανάτοβιτς
Ερμηνεία: Ζώγια Σεβαστιανού
Κοστούμι: Δέσποινα Μακαρούνη
Σκηνικά: Δημήτρης Νίκας
Φωτισμοί: Βαγγέλης Σαγρής
Διάρκεια παράστασης: 90'
 
Φωτογραφίες: Χρόνης Γιαννόπουλος
 
Για 12 παραστάσεις: Κάθε Παρασκευή και Σάββατο από 7/1/2022 έως 12/2/2022, στις 21:00

Στο Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός, Ρήγα Παλαμήδου 2, Ψυρρή.
Είσοδος με ελεύθερη συνεισφορά


Κάθε Δευτέρα: 18:00 - 20:00, Balkan Session of Athens
Το Balkan Session επιστρέφει και φέτος στο Θέατρο Εμπρός! 

Πρόκειται για μία ξεχωριστεί πρωτοβουλία η οποία έχει σκοπό την προώθηση της μουσικής των Βαλκανίων, και την ανάδειξη των μουσικών δικτύων που ενώνουν τις παραδόσεις τους. 

Το B.S χωρίζεται σε δύο μέρη : αρχικά μαθαίνουμε ένα καινούργιο τραγούδι κάθε εβδομάδα με έναν υπεύθυνο διδάσκοντα της ειδικότητας που μας αφορά (μελωδία, συνοδεία, ρυθμός και τραγούδι). 

Σε δεύτερη φάση πραγματοποιείται η πρόβα με όλους τους συντελεστές και το διασκευάζουμε με πνεύμα πρωτοβουλίας και συλλογικότητας. 

Τα μαθήματα θα είναι κάθε Δευτέρα 6 - 8 μ.μ. στο Θέατρο Εμπρός. 

Το Balkan Session λειτουργεί με το σύστημα της ελεύθερης συνεισφοράς ούτως ώστε να στηριχτούν τα έξοδα της οργάνωσης.

Κάθε Τρίτη: 18:00 - 20:00, Εργαστήρι θεατρικού αυτοσχεδιασμού
Κάθε Τρίτη και Παρασκευή: 18:00 - 20:00, μάθημα Hatha Yoga με την Τατιάνα

Kάθε Τρίτη και Παρασκευή 18:00-20:00 (από 19 Οκτωβρίου 2021)
Χάθα, στα σανσκριτικά, σημαίνει ήλιος (χα) και φεγγάρι (θα) και γιόγκα σημαίνει ένωση - σύνδεση. 

Ένωση της αναπνοής με την κίνηση, του σώματος με το νου, της ατομικής με τη συμπαντική ψυχή, του αρσενικού με το θηλυκό... όλων των αντιθέτων για να βρούμε ξανά το κέντρο μας, την πηγή.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, έχουμε ανάγκη την επιστροφή στις ρίζες μας, την επανένωση με την πηγή, με την εσωτερική μας δύναμη για να ξανακερδίσουμε την ακεραιότητά μας, την ενότητα σώματος, νου και ψυχής ώστε ν' αντιμετωπίσουμε την ολοένα αυξανόμενη πίεση και το άγχος που παράγουν οι καθημερινές συνθήκες της ζωής μας.
 
Η γιόγκα αποτελεί το ιδανικό εργαλείο για να το πετύχουμε. Άσκηση σωματική, ενεργειακή και πνευματική, βασισμένη στην προσεκτική και ακούραστη αυτοπαρατήρηση των ανθρώπων που ασκήθηκαν και ασκούνται σ' αυτή, εδώ και χιλιετίες, αποτελεί, στην πραγματικότητα, μία πλήρη επιστημονική αγωγή υγείας σε σωματικό, ψυχικό και πνευματικό επίπεδο. H γιόγκα βοηθάει τον άνθρωπο ν' αναπτύξει την ισορροπία, το συντονισμό κινήσεων και να εστιάσει στο κέντρο του, σωματικά και νοητικά. 

Ανανεώνει, αναζωογονεί, θεραπεύει το σώμα, τεντώνοντας τους μύες, τις αρθρώσεις, τη σπονδυλική στήλη, κάνοντας μασάζ στα εσωτερικά όργανα, τροφοδοτώντας με οξυγόνο το αίμα μέσω της αναπνοής. Το αίμα, τροφοδοτώντας με τη σειρά του με οξυγόνο όλα τα εσωτερικά όργανα συμπεριλαμβανομένου του νευρικού συστήματος και των αδένων,ρυθμίζει όλες τις λειτουργίες του οργανισμού!
 
Ένα πλήρες μάθημα παραδοσιακής χάθα γιόγκα διαρκεί από 1 1/2 έως 2 ώρες και περιλαμβάνει τεχνικές αναπνοής (πραναγιάμα), ασάνες (στάσεις που εναλλάσσονται ), καθοδηγούμενο διαλογισμό,ή, όπως συνηθίζουμε να λέμε, βαθιά χαλάρωση (νίντρα γιόγκα) και τεχνικές συγκέντρωσης του νου, ή όπως συνηθίζουμε να λέμε, διαλογισμό.
 
Ελάτε με άνετα ρούχα και με όποια διάθεση θέλετε....
Στρωματάκια γιόγκα, καθώς και κουβερτούλες φλις για τη βαθιά χαλάρωση υπάρχουν στο χώρο, αλλά μπορείτε, εννοείται να φέρετε τα δικά σας αν θέλετε.

Κάθε Τετάρτη 18:00 - 20:00 και Κυριακή 17:00 - 19:00, Μάθημα χορού salsa, kizomba, batchata με τον Υβ

Κάθε Τετάρτη 18:00 - 20:00 και Κυριακή 17:00 - 19:00.

Κάθε Πέμπτη - 19:00-21:00, Μαθήματα Παραδοσιακών Χορών με τον Δημοσθένη

Κάθε Πέμπτη
Στις 19.00 Τμήμα Αρχαρίων
Στις 20.00 Τμήμα Προχωρημένων
Διδασκαλία χορών Δημοσθένης Αλεξόπουλος
τηλ.επικοινωνίας 6973733425
email dimod25@yahoo.com

*************
Κάθε Κυριακή μετά τις 19:00 - Ανοιχτή Συνέλευση

Το Εμπρός είναι καλλιτεχνική, κοινωνική και πολιτική κατάληψη με οριζόντια λειτουργία που βασίζεται στις αρχές της αυτοδιαχείρισης και της αυτοοργάνωσης. 

Κάθε Κυριακή μετά τις 19:00 γίνεται η Ανοιχτή του Συνέλευση όπου συζητιούνται θέματα διαχείρισης και προγραμματισμού των εκδηλώσεων και διαμορφώνεται από κοινού η στάση της κατάληψης στα ζητήματα ευρύτερου κοινωνικού και πολιτικού ενδιαφέροντος. 

Είμαστε αντίθετες/οι σε κάθε μορφή ιεραρχίας, διακρίσεων και κάθετων συντονισμών με αναθέσεις. Με αυτοδιάθεση και αυτοδέσμευση όλων των παρόντων στην Ανοιχτή Συνέλευση για ενεργή συμμετοχή στη λειτουργία του, με αμοιβαίο σεβασμό και νοιάξιμο, αυτό είναι δυνατό. Το Εμπρός είναι φιλικό για θεατές και καλλιτέχνες με Αναπηρία.

Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός 
Ρήγα Παλαμήδη 2, Ψυρρή, Αθήνα 
email: embrostheater0@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: