Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2022

Συγκλονιστικό συλλαλητήριο ενάντια στις απολύσεις στα «Πετρέλαια Καβάλας» (βίντεο)


Κοινό βηματισμό στο δρόμο του αγώνα βρήκαν οι εργαζόμενοι και ο λαός της Καβάλας με ένα μεγάλο και μαχητικό συλλαλητήριο που πραγματοποίησαν το απόγευμα της Πέμπτης ενάντια στην επίθεση της εργοδοσίας στα «Πετρέλαια Καβάλας» που με τις πλάτες της κυβέρνησης, το αντεργατικό νομικό οπλοστάσιο και την καταστολή του αστικού κράτους λαμβάνει χώρα ενάντια στους εργαζόμενους και το σωματείο τους.

Εκατοντάδες εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, επαγγελματίες και μαγαζάτορες, φοιτητές και μαθητές, συμμετείχαν στο συλλαλητήριο που κάλεσαν μετά από σύσκεψη 29 σωματεία και μαζικοί φορείς της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Το κύμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης στον αγώνα των εργαζομένων στα Πετρέλαια έχει γιγαντωθεί, με πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους να προστίθενται στον μακρύ κατάλογο των συνδικαλιστικών οργανώσεων και άλλων μαζικών φορέων του κινήματος που συμπαραστέκονται με αποφάσεις αλλά και έμπρακτα, και πλέον αριθμούν περισσότερους από 80.

«Ο πολύμηνος αγώνας των εργαζομένων στα Πετρέλαια είναι αγώνας όλων μας», ήταν το μήνυμα που στάλθηκε από το αποψινό συλλαλητήριο, καθώς ο σχεδιασμός απολύσεων και εργολαβοποίησης των θέσεων εργασίας που θέλει να επιβάλει η εργοδοσία της «Energean» κλιμακώθηκε με την απόλυση ολόκληρου του ΔΣ του Σωματείου, σε μια πρωτοφανή επίθεση στο συνδικαλιστικό δικαίωμα, με την αξιοποίηση του νόμου Χατζηδάκη.

Παράλληλα, αναδείχθηκε πως η επίθεση αυτή λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο που για τα κέρδη των εργοδοτών, σαν την «Energean» χτυπιέται συνολικά η λαϊκή οικογένεια, τα εργατικά δικαιώματα και η συνδικαλιστική πάλη, με αποτέλεσμα να φτωχαίνουν να απολύονται και να διώκονται οι εργάτες, οι υπάλληλοι, οι μικροί επαγγελματίες και αγρότες, οι συνταξιούχοι και η νεολαία.

Τους δρόμους της Καβάλας κατέκλεισε κατά τη διάρκεια της πορείας το χαρακτηριστικό πορτοκαλί των εργαζομένων στα πετρέλαια και το μπλε των συναδέλφων τους στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων με το πανό που έγραφε, «Χαμένος αγώνας είναι εκείνος που δε δόθηκε ποτέ». Ακολούθησαν τα πανό των φοιτητών και των μαθητών, των εργατικών και συνταξιουχικών σωματείων της Καβάλας με το σύνθημα, «Όλοι στον αγώνα για Υγεία, Μόρφωση, Δουλειά και Ζωή με Δικαιώματα!».

Η μαχητική πορεία πέρασε από κεντρικούς δρόμους της πόλης, όπου αντήχησαν τα συνθήματα, «Με αλληλεγγύη και πάλη ταξική απάντηση θα πάρει η Ενεργειακή», «Καβάλα Oil Εργατιά όλοι ενωμένοι μια γροθιά», «Είμαστε ψυχή από τη ψυχή σας, απολυμένα αδέρφια μας είμαστε μαζί σας» όπως και «Με ρόπαλα και ΜΑΤ χτυπάτε τους εργάτες και στην Energean κάνετε τις πλάτες».

Στη συγκέντρωση που προηγήθηκε στη πλατεία καπνεργάτη, πραγματοποιήθηκαν χαιρετισμοί από εκπροσώπους εργατικών σωματείων, εκπαιδευτικών, αυτοαπασχολούμενων της Καβάλας και των γύρω νομών, όπως και της ομοσπονδίας εργαζομένων Ενέργειας. Την κεντρική ομιλία έκανε ο Μανώλης Κελαϊδάκης, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στα «Πετρέλαια Καβάλας»

Ο ίδιος, ευχαρίστησε θερμά όλους όσους δείχνουν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των εργαζομένων, τονίζοντας πως «το γεγονός ότι «από 29 σωματεία και φορείς είμαστε 80 στέλνει ένα μήνυμα», και προσθέτοντας αυτό το κύμα συμπαράστασης δίνει δύναμη και κουράγιο στους εργαζόμενους. Αφού ανέφερε ένα ιστορικό του σχεδιασμού της εργοδοσίας, της τρομοκρατίας και της καταστολής ενάντια στο σωματείο και τα μέλη του, σημείωσε ότι η ίδια σκοπεύει να εξαντλήσει κάθε περιθώριο που της δίνει η κυβέρνηση. «Δεν είχαμε πολλά όπλα μαζί μας αρχικά», είπε, «αλλά δεν Δεν μετρήσαμε γερά τη δική σας συμπαράσταση, που μας δείχνει ότι έχουμε δίκιο και είμαστε στο σωστό δρόμο».

Επίσης, μεταξύ άλλων μετέφερε και το μήνυμα του προέδρου του σωματείου ΕΝΕΔΕΠ, Μάρκου Μπεκρή, που δεν κατάφερε να μεταβεί στη Καβάλα όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο λόγω συνδικαλιστικών υποχρεώσεων, πως ο αγώνας των εργαζομένων στη Καβάλα δεν είναι τοπικός, αλλά απασχολεί όλη την Ελλάδα, όπως και αυτός των εργαζομένων στη «COSCO» το προηγούμενο διάστημα.

Επόμενο σταθμό του αγώνα θα αποτελέσει η συναυλία αλληλεγγύης που οργανώνουν τα σωματεία και οι φορείς με τη Ρίτα Αντωνοπούλου και το Μανώλη Ανδρουλιδάκη το Σάββατο 5 Φλεβάρη, στις 12 το μεσημέρι στη κεντρική πλατεία της Καβάλας.

Στο πλευρό των εργαζομένων το ΚΚΕ

Επίσης, το παρόν έδωσε και κλιμάκιο της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του ΚΚΕ, στο οποίο συμμετείχε ο Διονύσης Κλάδης, Γραμματέας της ΕΠ ΑΜΘ και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Λεωνίδας Στολτίδης, βουλευτής του ΚΚΕ, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι το ΚΚΕ δεν έλειψε, ούτε πρόκειται να λείψει ούτε λεπτό σε αυτό τον δυναμικό, αποφασιστικό αγώνα των εργαζομένων στα «Πετρέλαια Καβάλας».

https://www.902.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom