Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022

Αττική Οδός: 1.200 αυτοκίνητα παραμένουν εγκλωβισμένα! - «Σώστε μας, τρέμουμε!», συγκλονίζουν οι μαρτυρίες οδηγών (βίντεο)


Κάθε ώρα που περνάει, η απόγνωση των ανθρώπων που έχουν περάσει περισσότερες από 22 ώρες ακινητοποιημένοι στην Αττική Οδό, μεγαλώνει. Με την κακοκαιρία «Ελπίδα» να έχει σαρώσει τα πάντα, στον αυτοκινητόδρομο παραμένουν εγκλωβισμένα 1.200 αυτοκίνητα και 300 οδηγοί!

Μαζί με την απόγνωση των οδηγών, μεγαλώνει και η οργή της κοινωνίας για τις εικόνες της ντροπής. Μια κακοκαιρία που ξέραμε εδώ και μια εβδομάδα πως θα έφερνε έναν ιστορικό χιονιά. Και λίγες ώρες αφού ξέσπασαν τα καιρικά φαινόμενα, στην Αττική Οδό, έναν από τους υποτιθέμενους πιο ασφαλείς δρόμους, χιλιάδες οδηγοί πλήρωσαν τα διόδια, πέρασαν και λίγα μέτρα μακρά σταμάτησαν. Και παραμένουν ακόμη εκεί πολλοί απ’ αυτούς.

22 ώρες μετά και με το στρατό να αναλαμβάνει δράση το βράδυ της Δευτέρας (4.01.2022) και ενώ όλοι ήξεραν από τις 09:00 το πρωί πως υπήρχαν εγκλωβισμένοι οδηγοί στην Αττική οδό! Ο στρατός μοίρασε 1.040 κουβέρτες, 4.500 μπουκάλια νερό, 570 μερίδες φαγητό, 120 σάντουιτς, 200 κρουασάν, 160 σοκολάτες και 40 κονιάκ. Αλλά για μερικούς δεν έφτασαν!

20 ώρες εγκλωβισμένοι στην Αττική οδό, πολλοί δεν πήραν ούτε κουβέρτα, ούτε κονιάκ ούτε τίποτα. Ανάμεσά τους μια έγκυος, άνθρωποι με προβλήματα υγείας. Η προσπάθεια που γίνεται είναι να ανοίξει η Αττική Οδός έως το μεσημέρι, είπε στον ΣΚΑΙ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. Μένει να δούμε αν θα γίνει…

Τα 1.200 αυτοκίνητα που παραμένουν εγκλωβισμένα βρίσκονται και στα δυο ρεύματα της Αττικής Οδού, τόσο προς αεροδρόμιο όσο και προς Ελευσίνα. Σύμφωνα με τον διευθυντή κυκλοφορία της Αττικής Οδού, Φάνη Παπαδημητρίου, οι οδηγοί που παραμένουν εγκλωβισμένοι είναι περίπου 300.

«Σώστε μας, τρέμουμε!» 

Όλες οι μαρτυρίες ανθρώπων που εγκλωβίστηκαν στα χιόνια στην Αττική Οδό, αληθινό όσο… απίστευτο κι αν ακούγεται, είναι συγκλονιστικές. Άνθρωποι που έχουν μείνει σχεδόν 20 ώρες μέσα σε αυτοκίνητα, νηστικοί, χωρίς να μπορούν να πάνε έστω τουαλέτα. Άνθρωποι με προβλήματα υγείας.

Όπως ο 79χρονος κ. Χρήστος που μίλησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ και τα λόγια του ήταν γροθιά στο στομάχι. Έχει εγκλωβιστεί μόλις 80 μέτρα πριν από την έξοδο της Κάντζας, μαζί με τον 75χρονο φίλο του, τον κ. Λεωνίδα, ο οποίος έχει άσθμα.

Ο ηλικιωμένος άνδρας, με την απόγνωση στη φωνή του να τσακίζει κόκκαλα και πολλές φορές να «σπάει» από την αγωνία και την οργή, είπε πως μόνο ένας άνθρωπος του έδωσε λίγο νερό να πιεί τα χάπια του, ενώ το πετρέλαιο στο αυτοκίνητό του να έχει τελειώσει και άρα να μη μπορεί να ζεσταθεί άλλο!

«Δεν μπορώ, τρέμω, θα μείνω!» είπε ο άνδρας με τη φωνή του να «λυγίζει» και να παρακαλεί «να δείξουν έλεος. Δεν μπορείτε να φανταστείτε. Δεν υπάρχουμε εμείς γι’ αυτούς; Που θα πάμε τουαλέτα; Σώστε μας! Τρέμουμε!».

«Μπαλάκι» οι ευθύνες

Όπως συμβαίνει σε κάθε μεγάλο φιάσκο, οι καθ’ ύλην αρμόδιοι (το κράτος και η Αττική Οδός δηλαδή) δεν θέλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Όμως εξαιτίας τους χιλιάδες άνθρωποι βίωσαν μια πρωτόγνωρη ταλαιπωρία.

Ο διευθυντής κυκλοφορίας της Αττικής Οδού, Φάνης Παπαδημητρίου, μιλώντας στο MEGA, τα… έριξε στην κακοκαιρία και στην κίνηση.

«Φτάσαμε σε αυτό το σημείο γιατί ξεκινήσαμε πολύ άσχημα εχθές το πρωί. Η κακοκαιρία μας έπιασε στη χειρότερη ώρα, 09:00 το πρωί με όλη την Αθήνα στο δρόμο. Η κυκλοφορία ήταν πολύ μεγάλη, 70.000 αυτοκίνητα, 5.000 φορτηγά και 35 εκχιονιστικά δικά μας ανάμεσά τους», περιέγραψε.

Στο ερώτημα γιατί η Αττικής Οδός δεν έκλεισε, η απάντηση ήταν πως δεν είναι δική της απόφαση. «Χθες το πρωί η Αττική Οδός λειτουργούσε κανονικά. Στις 08:00 έπιασε η κίνηση και τα φαινόμενα. Όταν νιώθεις ότι το δρόμο τον έχεις, δεν τον κλείνεις. Η εταιρία δεν κλείνει το δρόμο μόνη της, χρειάζεται συντονισμός με την Τροχαία, και με διαταγή της Τροχαίας κλείνει, όπως και εκείνη απαγόρευσε τη διέλευση των φορτηγών. Ό,τι επιχείρηση έχει γίνει το βράδυ, έχει γίνει προσεγγίζοντας ανάποδα.

Η Αττική Οδός έχει 35 εκχιονιστικά, κάποια εγκλωβίστηκαν και τα ίδια. Γίνονταν και γίνονται τιτάνιες προσπάθειες. Και πάμε και κόντρα, και ανάμεσα στα αυτοκίνητα. Έχει έρθει και η Πυροσβεστική τώρα και προσπαθούμε να κάνουμε το αδύνατο, δυνατό», συνέχισε ο Φάνης Παπαδημητρίου.

«Έχουμε προσεγγίσει τον κόσμο, έχουμε δώσει και κουβέρτες. Δε μας αρέσει καθόλου η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Υπήρξαν και κρίσιμα περιστατικά, στα οποία χρειάστηκε να επέμβουμε. Αισθάνομαι πάρα πολύ άβολα, ελπίζουμε μέχρι το μεσημέρι να βοηθήσουμε να έχει γίνει κάτι», είπε.

Σε ό,τι αφορά την επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη, ο κ. Παπαδημητρίου εξήγησε ότι «προσεγγίζουμε την Κάντζα από πίσω, και με την Πυροσβεστική από μπροστά. Το σχέδιο είναι μαζί με την Πυροσβεστική και είμαστε σε συνεργασία και έτσι θα πορευτούμε. Κατά τη διάρκεια της ημέρας η προσπάθεια θα είναι διαρκής και εκτιμώ ότι μέχρι το μεσημέρι θα έχουμε ολοκληρώσει».

Φταίξιμο έριξε και στην Πολιτική Προστασία γιατί καθυστέρησε να απαγορεύσει την κυκλοφορία των φορτηγών. «Υπήρξε και σύσκεψη υπό τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας. Εισηγηθήκαμε από την αρχή ότι πρέπει να απαγορευτούν τα φορτηγά από την Κυριακή. Τα φορτηγά απαγορεύτηκαν εχτές στις 2 το μεσημέρι, όταν ήταν πολύ αργά. Άποψή μου ότι τα φορτηγά θα έπρεπε να είχαν απαγορευτεί από την Κυριακή το απόγευμα, όπως είχε γίνει σε άλλες περιπτώσεις. Αν είχε γίνει αυτό, η κατάσταση θα ήταν πολύ καλύτερη».

Πλέον, «ο δρόμος προς το αεροδρόμιο τώρα είναι ανοιχτός. Το πρόβλημα σημειώθηκε επειδή δίπλωσαν νταλίκες και σταμάτησαν αυτοκίνητα στη μέση του δρόμου. Θα βοηθούσε πολύ αν δεν είχαμε φορτηγά από την αρχή. Είχαμε 5.000 φορτηγά από τις 7 εχτές το πρωί στην Αττική Οδό. Η πολιτεία δεν ήθελε να κόψει την εφοδιαστική αλυσίδα», συνέχισε.

«Μπορώ να καταλάβω την οργή των ανθρώπων, δε νιώθουμε καθόλου άνετα», ανέφερε όταν του τονίστηκε πως πολλοί οδηγοί προτίθενται να κινηθούν νομικά κατά της Αττικής Οδού και να ζητήσουν αποζημιώσεις.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom