Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021

Επίθεση με βιτριόλι: Νέα έρευνα για πιθανούς συνεργούς της Έφης


Η επίθεση με βιτριόλι εναντίον της Ιωάννας Παλιοσπύρου έχει συγκλονίσει. Μαζί με την ανακοίνωση της ποινής, το δικαστήριο θα αποφασίσει αν η υπόθεση θα οδηγηθεί ξανά στον εισαγγελέα.

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ετυμηγορία του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, όπου δικάζεται η Εφη Κακαράτζουλα για την επίθεση με βιτριόλι στην Ιωάννα Παλιοσπύρου.

της ΑΝΝΑΣ ΚΑΝΔΥΛΗ

Στις τρεις συνεδριάσεις που θα πραγματοποιηθούν έως την ερχόμενη Παρασκευή και αφού αγορεύσουν όλοι οι δικηγόροι, οι δικαστές και οι ένορκοι θα ρίξουν την αυλαία της δίκης με την απόφασή τους τόσο επί της ενοχής της κατηγορουμένης -που θεωρείται δεδομένη για ένα ομολογημένο έγκλημα- όσο και για ποιο αδίκημα.

Αν, δηλαδή, θα την καταδικάσουν για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη, όπως η ίδια ζητά, ή για απόπειρα ανθρωποκτονίας, την πράξη που της έχει αποδοθεί με το κατηγορητήριο. Η απόφαση, όσον αφορά το αδίκημα, είναι σημαντική, καθώς θα καθορίσει και το ύψος της ποινής της.

Στην πρώτη περίπτωση το «ταβάνι» είναι τα 10 χρόνια, ενώ στη δεύτερη τα 15. Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, ακόμη και αν της επιβληθεί η αυστηρότερη ποινή, βάσει των προβλέψεων του νόμου, η Έφη δεν θα μείνει στη φυλακή παραπάνω από 5 έως 6 χρόνια, για ένα έγκλημα που συγκλόνισε το πανελλήνιο.


Ο εισαγγελέας της έδρας Χαράλαμπος Μαστραντωνάκης, πάντως, ήταν ξεκάθαρος και απόλυτος στην πρότασή του. Η κατηγορούμενη, διακατεχόμενη από «ποταπά κίνητρα, ανθρωποκτόνο εγωισμό και ηθική μικρότητα», ήθελε να σκοτώσει την άτυχη κοπέλα, την οποία τελικώς καταδίκασε «εφ’ όρου ζωής να ανεβαίνει ένα Γολγοθά».

Το δικαστήριο, πλην της ποινικής μεταχείρισης της Εφ. Κακαράτζουλα, θα αποφασίσει και για το αν η δικογραφία θα διαβιβαστεί στον εισαγγελέα, ώστε να διερευνηθεί η πιθανότητα ύπαρξης ενός «δικτύου υποστήριξης» της δράστιδος. Από την αρχή της διαδικασίας, οι δικηγόροι της Ιωάννας είχαν θέσει το ερώτημα για την ύπαρξη συνεργών κατά την προετοιμασία της επίθεσης, αλλά και για την πηγή προμήθειας του καυστικού υγρού από την κατηγορούμενη.

βιτριόλι - Έφη Κακαράντζουλα

Στην πρότασή του, ο εισαγγελέας ανέφερε ότι δεν κατέστη δυνατό να διαπιστωθεί το πώς προμηθεύτηκε το βιτριόλι και εάν υπήρχαν συνεργοί, σημειώνοντας ότι «το δικαστήριο δεν πρέπει να το απασχολήσει το γεγονός για το εάν συνέδραμαν τρίτα πρόσωπα, αλλά ότι στα χέρια της έφτασε το δυσεύρετο χημικό υγρό». Σε περίπτωση που το δικαστήριο αποφασίσει να σταλεί εκ νέου η υπόθεση στον εισαγγελέα, τότε η νέα έρευνα θα εστιάσει αποκλειστικά στο ενδεχόμενο ύπαρξης συνεργών.

«Θηρευτής»

Παραθέτοντας ο εισαγγελικός λειτουργός όλα τα πραγματικά περιστατικά της υπόθεσης, στάθηκε στην παραμονή της επίθεσης, όταν «η κατηγορούμενη μετέβη στο σημείο αποφασισμένη να επιτεθεί με το βιτριόλι στην Ιωάννα. Προφανώς επειδή η ίδια δεν έκρινε κατάλληλες τις συνθήκες, δεν προχώρησε στην επίθεση. Ο ισχυρισμός της, ότι σκέφτηκε πως θα έκανε κάτι κακό, κρίνεται ως αναληθής. Ποτέ δεν σκέφτηκε να υπαναχωρήσει από την πράξη, απλώς δεν μπόρεσε να το κάνει εκείνη την ημέρα».


Αναφερόμενος στην «ημέρα που άλλαξε για πάντα η ζωή της Ιωάννας», την 20ή Μαΐου του 2020, ο εισαγγελέας Χ. Μαστραντωνάκης είπε:

«Εκείνη την ημέρα, η κατηγορούμενη κρατούσε μαζί της δοχείο με μεγάλο στόμιο, στο οποίο είχε 1 λίτρο θειικού οξέος σε μεγάλη πυκνότητα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών. Η κατηγορούμενη κρύφτηκε και παραφύλαγε στον υπόγειο χώρο… Η Ιωάννα εισήλθε στο ισόγειο και ανέμενε τον ανελκυστήρα βυθισμένη, δυστυχώς για την ίδια, στις σκέψεις της.

Ιωάννα Παλιοσπύρου-βιτριόλι

Η κατηγορούμενη ενεργώντας υποδειγματικά, σαν τον καλύτερο και ικανότερο της φύσης θηρευτή, ανέβηκε 17 σκαλιά… Εμφορούμενη από κίνητρα ποταπά, με ηθική μικρότητα, διακείμενη εχθρικά και εκδικητικά και διακατεχόμενη από ανθρωποκτόνο εγωισμό, περιέλουσε την παθούσα με όλη την ποσότητα του φονικού χημικού υγρού, στοχεύοντας κυρίως το πρόσωπό της… Στις 9:55 ήταν το λεπτό που άλλαξε όλη τη ζωή της Ιωάννας». Ο έμπειρος εισαγγελικός λειτουργός σημείωσε πως η Ιωάννα θα μπορούσε να έχει πεθάνει από την επίθεση αυτή συνεπεία πέντε παραγόντων.


«Του ολιγαιμικού σοκ, της καύσης των αεροφόρων οδών, της θανατηφόρου δόσης που ορίζεται στα 10 ml, ενώ εδώ η ποσότητα ήταν τουλάχιστον 1 λίτρο, της διαβρωτικής δράσης του οξέος, το οποίο, αν δεν είχε ξεπλύνει άμεσα το θύμα, θα μπορούσε να είχε προχωρήσει βαθύτερα, αλλά και συνεπεία των λοιμώξεων…

Η Ιωάννα απέφυγε το μοιραίο για λόγους ανεξάρτητους από τη θέληση της κατηγορουμένης», επεσήμανε ο εισαγγελέας. «Συνάγεται ότι οπωσδήποτε θεώρησε ως πιθανό τον θάνατο της παθούσας και το επιδοκίμασε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε εδώ κι εδώ ολόκληρο το δημοσίευμα της Realnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom