Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021

Αρχισαν τα... όργανα στην Ε.Ε.; - ΕΝΑ εκατομμύριο ευρώ ΠΡΟΣΤΙΜΟ την ημέρα στην Πολωνία


Η Πολωνία καταδικάστηκε σήμερα Τετάρτη να πληρώσει 1 εκατομμύριο ευρώ (1,16 εκατομμύρια δολάρια) για κάθε μέρα που δεν συμμορφώνεται με την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της ΕΕ, στην τελευταία έκρηξη εντάσεων μεταξύ Βαρσοβίας και Βρυξελλών.

  • Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε τον Ιούλιο ότι η πολωνική κυβέρνηση πρέπει να αναστείλει τη δραστηριότητα του δικού της Ανώτατου Δικαστηρίου. 
  • Αλλά η Πολωνία έκτοτε αγνόησε την απόφαση. 
  • Έτσι το ΔΕΕ ανακοίνωσε την Τετάρτη μια ημερήσια ποινή ενός εκατομμυρίου ευρώ.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε τον Ιούλιο ότι η πολωνική κυβέρνηση θα έπρεπε να αναστείλει τη δραστηριότητα του δικού της Ανώτατου Δικαστηρίου, με την ομάδα των δικαστών στην Πολωνία να θεωρείται ότι στερείται πραγματικής ανεξαρτησίας.

Αλλά η Πολωνία έκτοτε αγνόησε την απόφαση. Και έτσι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το εκτελεστικό σκέλος της ΕΕ, ζήτησε από το ΔΕΕ τον Σεπτέμβριο να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις στη Βαρσοβία.

Αυτή η τελευταία απόφαση του ΔΕΕ, που ανακοινώθηκε την Τετάρτη, ορίζει ημερήσια ποινή ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Το ζήτημα της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης στην Πολωνία ήταν ένα καυτό θέμα τους τελευταίους μήνες, ακόμη περισσότερο αφού το πολωνικό συνταγματικό δικαστήριο, και η ίδια ομάδα στην οποία έχει αντιρρήσεις η Επιτροπή της ΕΕ, έκρινε ότι μέρη του δικαίου της ΕΕ έρχονται σε άμεση σύγκρουση με το πολωνικό σύνταγμα. Η απόφαση αμφισβητεί τελικά την υπεροχή του ευρωπαϊκού δικαίου και τα ίδια τα θεμέλια της πολιτικής και οικονομικής ομάδας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση οικοδομήθηκε με βάση την αρχή ότι τα κράτη μέλη ακολουθούν ένα κοινό εγχειρίδιο κανόνων, παρόλο που διατηρούν τον τελευταίο λόγο σε ορισμένους τομείς πολιτικής. Αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, ότι μια χώρα της ΕΕ είναι ελεύθερη να αποφασίζει τη δική της δημοσιονομική πολιτική, αλλά υποτίθεται ότι έχει δημόσιο χρέος και έλλειμμα σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Πολωνός πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen συμμετείχαν σε μια έντονη συζήτηση για το θέμα. 

Ο Morawiecki είπε ότι η χώρα του δεν θα εκφοβιστεί και ότι ο υψηλότερος νόμος στην Πολωνία ήταν το σύνταγμά της. Από την άλλη πλευρά, η φον ντερ Λάιεν είπε ότι η ομάδα της θα μπορούσε να αναλάβει δράση.

Στήριξη της Ουγγαρίας

Η Πολωνία έχει έναν φίλο εντός της ΕΕ με το σχήμα του Πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, συχνά σε αντίθεση με τις Βρυξέλλες.

Είπε ότι συμφωνεί με την πολωνική απόφαση. «Αυτό που συμβαίνει εδώ είναι ότι τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα παρακάμπτουν τακτικά τα δικαιώματα των εθνικών κοινοβουλίων και των κυβερνήσεων», δήλωσε ο Όρμπαν την Πέμπτη κατά την έναρξη της συνόδου κορυφής της ΕΕ.

"Πολωνία,η καλύτερη χώρα στην Ευρώπη - δεν χρειάζεται να επιβληθεί καμία κύρωση, είναι γελοίο", είπε επίσης ο Όρμπαν σχετικά με πιθανές ενέργειες που ενδέχεται να λάβουν οι Βρυξέλλες κατά της Βαρσοβίας.

https://www.cnbc.com/

Σύμφωνα με την naftemporiki.gr/ αυτή η απόφαση αφορά κυρίως το Πειθαρχικό Συμβούλιο που ιδρύθηκε στην Πολωνία το 2018. Το όργανο αυτό είναι αρμόδιο για τις πειθαρχικές διαδικασίες κατά των δικαστών, μπορεί να άρει την ασυλία τους, να περικόψει τους μισθούς ή ακόμα και να αναστείλει την εργασία τους.

Το πολωνικό κυβερνών κόμμα υποστηρίζει ότι χρησιμοποιεί το Πειθαρχικό Συμβούλιο ενάντια στην διαφθορά, αλλά από την πλευρά της ΕΕ τονίζεται ότι με τον τρόπο αυτόν η Πολωνία παραβιάζει την αρχή της ανεξάρτητης δικαιοσύνης και υπονομεύει τη διάκριση των εξουσιών.

Το 2019 η ΕΕ κίνησε νομικές διαδικασίες κατά της Πολωνίας και πέρυσι το ΔΕΕ ζήτησε τον τερματισμό της λειτουργίας του Πειθαρχικού Συμβούλιο, γιατί έχει στόχο τον «πολιτικό έλεγχο των δικαστικών αποφάσεων» και την «άσκηση πίεσης στους δικαστές».

Αρχικά, φαινόταν ότι η Πολωνία θα υιοθετήσει τις αποφάσεις του ΔΕΕ και στις αρχές Αυγούστου, ο πρόεδρος του συντηρητικού κυβερνώντος κόμματος PiS, Γιάροσλαβ Κατζίνσκι, ανακοίνωσε ότι ήθελε να καταργήσει το Πειθαρχικό Συμβούλιο στην υπάρχουσα μορφή του. Αλλά το έργο του Πειθαρχικού συνεχίστηκε - και στις αρχές Οκτωβρίου κορυφώθηκε η διαμάχη μεταξύ Πολωνίας και ΕΕ. 

Το Πολωνικό Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι το δίκαιο της ΕΕ είναι εν μέρει ασυμβίβαστο με το σύνταγμα της χώρας και σε αυτές τις περιπτώσεις το εθνικό δίκαιο υπερισχύει του κοινοτικού. Πράγμα που σημαίνει ότι οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δεν υπερισχύουν της πολωνικής νομολογίας. 

Ως αποτέλεσμα, στις 9 Σεπτεμβρίου η Επιτροπή της ΕΕ ζήτησε την επιβολή οικονομικών κυρώσεων στην Πολωνία. «Τα δικαστικά συστήματα σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι ανεξάρτητα και δίκαια» είχε δηλώσει τότε η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. 

«Η Πολωνία πρέπει να εφαρμόσει τις αποφάσεις του Δικαστηρίου της ΕΕ προκειμένου να αποτραπεί μια «σοβαρή και ανεπανόρθωτη ζημιά στην έννομη τάξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις αξίες στις οποίες βασίζεται αυτή η Ενωση» αναφέρεται στο σκεπτικό του ΔΕΕ για το πρόστιμο ενάντια στην Πολωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom