Εγιναν σήμερα στις 11.30 π.πμ., τα εγκαίνια του Μνημείου – Μουσείου των ΕΑΜ – ΕΛΑΣ – ΔΣΕ στο Νεστόριο, με μαζική συμμετοχή κόσμου κάθε ηλικίας από την περιοχή της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και όλη την ευρύτερη περιοχή, μετά από πολύχρονη κοπιαστική προσπάθεια των κομμουνιστών.
Μέσα στη βδομάδα που πέρασε, το Μνημείο – Μουσείο των ΕΑΜ – ΕΛΑΣ – ΔΣΕ στο Νεστόριο της Καστοριάς έπαψε πλέον να είναι «εργοτάξιο». Μετά από έναν χρόνο και δύο μήνες απαιτητικής δουλειάς, είναι πλέον έτοιμο να προστεθεί στο δίκτυο ιστορικών χώρων και μνημείων της ΚΕ του ΚΚΕ που απλώνονται σε όλη τη χώρα, για να αποδώσουν την ελάχιστη οφειλόμενη τιμή στους χιλιάδες αλύγιστους της ταξικής πάλης και να συμβάλουν στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης.
Ντοκουμέντα μιας δεκαετίας ηρωικών αγώνων και θυσιών
Τα υλικά που φιλοξενούνται στο Μουσείο απαιτούν από τον επισκέπτη να αφιερώσει χρόνο. Δεν είναι απλά κειμήλια μιας άλλης εποχής αλλά ζωντανό κομμάτι της Ιστορίας της ταξικής πάλης στη χώρα, πηγή έμπνευσης και διδαγμάτων. Ενα τέτοιο παράδειγμα είναι οι τρεις χειρόγραφες σελίδες από το ημερολόγιο της μαχήτριας του ΔΣΕ Καλλιόπης Χαριζοπούλου, που περιγράφει την τελευταία μάχη στο Παπούλι, στις 26 Αυγούστου του 1949.
Είναι χαρακτηριστικά τα λόγια ενός από τους γέροντες του χωριού, που επισκεπτόταν το Μουσείο την περίοδο των εργασιών και έριχνε κλεφτές ματιές στα υλικά. Κάποια στιγμή πλησίασε έναν σύντροφο από τα συνεργεία και του είπε με απαιτητικότητα: «Ολα αυτά πρέπει να βγουν και σε βιβλίο για να μπορούμε να τα διαβάζουμε με την ησυχία μας, δεν προλαβαίνει κανείς να τα διαβάσει σωστά μόνο την ώρα της επίσκεψης».
Δύο άλλες θεματικές των εκθεμάτων προκαλούν ιδιαίτερη συγκίνηση: Σε δύο στήλες στις κολόνες υπάρχουν οι μορφές και τα σύντομα βιογραφικά των αγωνιστών που έπεσαν στη μάχη και χαρακτηρίστηκαν «τιμημένοι νεκροί». Παραδίπλα, έχουν τοποθετηθεί άλλες δύο στήλες με φωτογραφίες παιδιών που σώθηκαν στις Λαϊκές Δημοκρατίες.
Σειρά από τα εκθέματα του Μουσείου προβάλλουν ειδικότερα τον αγώνα στην ευρύτερη περιοχή της Καστοριάς και τη μεγάλη προσφορά των κατοίκων του Νεστορίου: Εκατοντάδες – πάνω από 600 – στον μόνιμο και τον εφεδρικό ΕΛΑΣ. Ολοι τους σχεδόν οργανωμένοι στο ΕΑΜ και την ΕΠΟΝ, όπως και την Εθνική Αλληλεγγύη. Και βέβαια, πάρα πολλοί από αυτούς μέλη του ΚΚΕ, εμπνευστή και καθοδηγητή αυτού του αγώνα.
Ο Γ. Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ στα εγκαίνια
Περιήγηση στο χώρο του Μνημείου – Μουσείου έκανε λίγο πριν από την εκδήλωση των εγκαινίων, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας υπέγραψε στο βιβλίο των επισκεπτών το εξής μήνυμα:
«Ρίγη συγκίνησης, ιστορική γνώση, μεγάλες αλήθειες των ηρώων του λαού μας τις δεκαετίες του 1940 – 1949. Το Νεστόριο, τα γύρω χωριά, ο Γράμμος είναι τα τιμημένα μέρη που πρέπει να επισκέπτονται οι νέοι και οι νέες της πατρίδας μας, οι νέοι και οι νέες όλων των χωρών των Βαλκανίων για να διδάσκονται πως οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας πάλεψαν με το όπλο στο χέρι, τόσο κατά την τριπλή φασιστική – ιμπεριαλιστική επίθεση και κατοχή, όσο και κατά της άρχουσας τάξης και των συμμάχων τους Βρετανών και Αμερικανών, πρώτα το 1940 – 1944 και σε συνέχεια στα χρόνια του ΔΣΕ 1946 – 1949.
Αλύγιστοι στα ιδανικά τους και στην υπηρεσία πάντα του εργαζόμενου λαού.
Εδώ στο Νεστόριο, σ’ αυτό το μουσείο που εγκαινιάζουμε σήμερα, συναντιώνται η Μνήμη, η Ιστορία, η Γνώση, η Πείρα.
Χαράζουν το δρόμο του σήμερα και του αύριο.
Τιμή και δόξα στους ηρωικούς νεκρούς μας! Τιμήκαι δόξα στο ΕΑΜ – ΕΛΑΣ – ΕΠΟΝ – ΔΣΕ!
Συντροφικά, Δ. Κουτσούμπας»
Στη συνέχεια, ο Δ. Κουτσούμπας βρέθηκε στο σπίτι του Χάρη Τουτούνη του συντρόφου που προσέφερε το κτίριο για τη στέγαση του Μνημείου – Μουσείου. Σε μία συζήτηση που διεξήχθη σε εγκάρδιο κλίμα, ο Δ. Κουτσούμπας δώρισε το λεύκωμα «Φωτογραφίζοντας τον ΔΣΕ» του Απόστολου Μουσούρη με ιδιόχειρη αφιέρωση, κάτι που συγκίνησε ιδιαίτερα τον οικοδεσπότη.
Οι ομιλίες στα εγκαίνια
Την εκδήλωση άνοιξε ο Κώστας Χατζηδιαμανός γραμματέας της ΤΟ Καστοριάς – Βοΐου του ΚΚΕ.
Στην ομιλία του ο Δημήτρης Κουτσούμπας σημείωσε:
«Αυτό το μνημείο εδώ στις προσβάσεις του Γράμμου, στα βουνά που κορυφώθηκε η ταξική σύγκρουση στα χρόνια 1946-49, αποτελεί οφειλόμενη τιμή στους αγωνιστές μα και εφαλτήριο γνώσης, γνωριμίας με την ιστορική αλήθεια, αναζήτησης και εξαγωγής συμπερασμάτων.
Πιστεύουμε πως το όμορφο Νεστόριο, με τους χιλιάδες επισκέπτες, δεν είναι πια το ίδιο, αφού το Μνημείο και Μουσείο, θα αναδεικνύει τη μεγάλη ιστορία αυτού του τόπου και των ανθρώπων του στη συνεχή πάλη για τη λευτεριά του.
Αποτελεί ένα παράδειγμα, όπου μπορεί ο καθένας και η καθεμιά να αναλογιστεί πώς σε κρίσιμες περιόδους, σε καμπές τις ιστορίας, οι καθημερινοί άνθρωποι με τις σκοτούρες της βιοπάλης, με τους μικροσυμβιβασμούς τους και την ατέλειωτη υπομονή τους, γίνονται πρωταγωνιστές της ιστορίας».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε:
«Καμιά πείρα δεν είναι για αντιγραφή, καθώς και οι συνθήκες αλλάζουν, αλλά και νέα συμπεράσματα προστίθενται ως πείρα του αγώνα. Όμως είναι πολλοί οι παραλληλισμοί που μπορεί να κάνει κανείς: Πως η αποφασιστική δράση μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Μας δίνει εμπιστοσύνη στη δύναμη του λαού πως με την πρωτοπόρα δράση των κομμουνιστών μπορεί να παίρνει την κατάσταση στα χέρια του χωρίς να περιμένει “σωτήρες”.
Η αστική τάξη μιλά ξανά σήμερα για «εθνική ενότητα» απέναντι στην “εθνική απειλή”. Καλεί σε συστράτευση για τα δικά της ιδιοτελή συμφέροντα που είναι σε βάρος των συμφερόντων του λαού, στην αντιπαράθεσή της με άλλες αστικές τάξεις, βάζοντας σε κίνδυνο όλους τους λαούς της περιοχής.
Μπροστά στα μάτια μας ξετυλίγεται ο παγκόσμιος ανταγωνισμός των καπιταλιστών. Αδυσώπητος. Όλοι οι παίκτες στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα, παίρνουν θέση, για μια αντιπαράθεση που δεν σταμάτησε να υπάρχει πάνω από έναν αιώνα τώρα.
Δεν κάνουν κάτι παράλογο. Κερδίζουν από την πολεμική βιομηχανία, από τα συντρίμμια που αφήνουν οι επεμβάσεις τους. Αυτός είναι ο αναγκαστικός στόχος τους, το καπιταλιστικό κέρδος. Αυτός όμως ο στόχος κάνει αναλώσιμους τους λαούς.
Η ανάκαμψη για την οποία μας καλούν να βάλουμε πλάτη, αφορά μόνο την ανάκαμψη των καπιταλιστικών κερδών. Κι αυτό σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης.
Μπορεί αυτή τη φορά την ανάπτυξή τους να τη βάφτισαν “πράσινη”, αλλά για μια περιοχή όπως η Δυτική Μακεδονία που για χρόνια είχε μεγάλο μερίδιο στην παραγωγή ενέργειας, απασχολώντας τόσους εργάτες στην εξόρυξη, μόνο “πράσινη” δεν είναι. Κατάμαυρη τη λες».
Την ομιλία του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ έκλεισε λέγοντας:
«Το κάλεσμα του για αντίσταση δεν ήταν προϊόν της στιγμής. Ήταν η σπορά χρόνων και χρόνων πίσω, που είχε έρθει η ώρα να καρπίσει.
Το ΚΚΕ παραμένει και σήμερα η δύναμη του λαού. Γιατί δεν μπαίνει στο μαντρί της κάλπικης “εθνικής συνεννόησης”. Δεν υπακούει στον εχθρικό για το λαό αστικό σχεδιασμό.
Το σημερινό μας κάλεσμα για αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ έρχεται από μακρυά, πατά στην ιστορική εμπειρία και στη γνώση, πως μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό βαδίζοντας στον δρόμο της ανατροπής».
Οι ομιλίες του Δημήτρη Κουτσούμπα και του Κώστα Χατζηδιαμανού γραμματέα της ΤΟ Καστοριάς – Βοΐου του ΚΚΕ
Μετά την ομιλία, έγινε κατάθεση στεφάνων από τον Γραμματέα του ΚΣ Νίκο Αμπατιέλο και τον Δημήτρη Κουτσούμπα εκ μέρους της ΚΕ του Κόμματος ενώ στη συνέχεια κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Δήμαρχος Νεστορίου Χρήστος Γκοσλιόπουλος. Την εκδήλωση έντυσε καλλιτεχνικά το συγκρότημα της ΚΝΕ Κεντρικής Μακεδονίας, από τους Βασιλική Γκρανοπούλου φωνή κιθάρα, Φανή Χριστάνη φωνή, Γεράσιμο Αραμπατζή φωνή, Νίκο Παντέχη φωνή πλήκτρα.
Με πληροφορίες: 902.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου