Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021

Στη δίνη του «Μπάλλου» η χώρα - Προβλήματα και έκτακτα μέτρα (βίντεο)


Τα προβλήματα από την κακοκαιρία “Μπάλλος” παραμένουν σε πολλές περιοχές της χώρας, ενώ, σύμφωνα με τις προβλέψεις, αναμένεται εξασθένηση των έντονων καιρικών φαινομένων, σταδιακά από το απόγευμα.

Άκαρπες έως τώρα οι προσπάθειες της Πυροσβεστικής για τον εντοπισμό 70χρονου κτηνοτρόφου στη Νότια Εύβοια, στην περιοχή Τσακαίοι του Δήμου Καρύστου. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν εντοπιστεί κάποια κομμάτια του αυτοκινήτου του. Ομαλά διεξάγεται η κυκλοφορία στους οδικούς άξονες της Αθήνας και μόνον στην παλαιά παραλιακή, από το ύψος της Θησέως μέχρι λίγο πριν τον Φλοίσβο, έχει διακοπεί, λόγω του πλημμυρισμένου οδοστρώματος.

Στον Κολωνό και στην Ακαδημία Πλάτωνος πλημμύρισαν πολλοί δρόμοι και προκλήθηκαν ζημιές σε ισόγεια σπίτια. Συνεργεία πραγματοποιούν απάντληση υδάτων.

Κανονικά λειτουργούν οι γραμμές του μετρό, ενώ, ξεκίνησε και η λειτουργία του τραμ, με προσωρινό τερματικό σταθμό τη στάση Τροκαντερό, λόγω εργασιών απάντλησης υδάτων στην υπόγεια γέφυρα στο Δέλτα Φαλήρου. Προβλήματα υπάρχουν στα δρομολόγια των λεωφορείων, λόγω πλημμυρισμένων δρόμων.

Προβλήματα ηλεκτροδότησης στον Πειραιά και το Περιστέρι και διάσπαρτες βλάβες σε όλη την Αττική.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της Ένωσης Tεχνικών της ΔΕΗ Κώστας Μανιάτης, ανέφερε ότι πέντε υποσταθμοί παραμένουν από χθες πλημμυρισμένοι, γεγονός που δημιουργεί προβλήματα στην ηλεκτρόδοτηση στο κέντρο της Αθήνας, στον Πειραιά και στο Περιστέρι αλλά και διάσπαρτες στην Αττική, όπως στην Ελευσίνα. Χθες όπως είπε ξεπέρασαν τις 1.200 βλάβες έχουν αποκατασταθεί στο μεγαλύτερο μέρος, και γίνονται προσπάθειες από το τεχνικό προσωπικό να αποκαταστήσουν όλες τις βλάβες.

Ισχυρή βροχόπτωση σημειώθηκε στην Αττική λίγο μετά τις 4 το ξημέρωμα, ωστόσο δεν είχε μεγάλη διάρκεια, ενώ όλη τη νύχτα συνεργεία της πυροσβεστικής εργάζονταν πυρετωδώς σε όλη τη χώρα, ωστόσο, όπως αναφέρει η Πυροσβεστική, στην Αττική δεν υπήρχε κάποιο ιδιαίτερο θέμα τα ξημερώματα καθώς ειδοποιήθηκαν περισσότερο για διακοπές ρεύματος, οι οποίες έχουν ήδη ολοκληρωθεί χωρίς κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα.

Την λήψη προληπτικών μέτρων για την προστασία των πολιτών από την κακοκαιρία “Μπάλλος” αποφάσισε η κυβέρνηση. Η Πολιτική Προστασία θεωρεί, ότι, εκτός από την Αττική, ιδιαίτερα επικίνδυνη είναι η κατάσταση σε Ιόνιο, Ικαρία, Σάμο, Χαλκιδική, Καβάλα, Θάσο, Φθιώτιδα και Εύβοια, ενώ η κακοκαιρία χτυπάει τις Κυκλάδες και συγκεκριμένα τη Σύρο και τη Νάξο.

Συνολικά από χθες το πρωί το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε συνολικά 1.424 κλήσεις, κυρίως για αντλήσεις υδάτων, μεταφορές ατόμων σε ασφαλές σημείο, κοπές δέντρων και αφαιρέσεις αντικειμένων.

Στην Κάρυστο, σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση της Πυροσβεστικής για τον εντοπισμό 69χρονου κτηνοτρόφου, στην περιοχή Τσακαίοι του Δήμου Καρύστου.

Στο Μεσοχώρι Καρύστου ορμητικός χείμαρρος ισοπέδωσε τον κεντρικό δρόμο και παρέσυρε στη θάλασσα το οδόστρωμα, επίσης ένα σπίτι βυθίστηκε.

Στην Βόρεια Εύβοια, έχουν απομακρυνθεί προληπτικά κάτοικοι από τα χωριά Κοτσικιά, Αγία Άννα και Αχλάδι, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας ήταν σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός ώστε να παρέμβουν, για να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενες πλημμύρες. Από τις πρώτες πρωινές ώρες βρέχει ακατάπαυστα, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν εντοπιστεί κρίσιμα θέματα. Οι περιπολίες συνεχίζονται, καθώς οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν ενισχυθεί ιδιαίτερα.

Η υπερχείλιση ποταμού στα Νέα Στύρα, η διακοπή της κυκλοφορίας στο δρόμο που οδηγεί στην περιοχή, τα 8 πλημμυρισμένα σπίτια και ο απεγκλωβισμός των οικογενειών που είδαν τα νερά να μπαίνουν στα σπίτια τους.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Κέρκυρα, ενώ στην Κεφαλλονιά υπερχείλισε το ποτάμι που διασχίζει το Ληξούρι, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει η πόλη.

Ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Ιονίων Νήσων Νίκος Μηλιώτης μίλησε στην ΕΡΤ για τα προβλήματα που δημιούργησε ο “Μπάλλος” στο πέρασμά του. Όπως είπε έχουν προκληθεί εκτεταμένες ζημιές σε οικίες και καταστήματα στην Κέρκυρα και έγιναν πάνω από 70 απεγκλωβισμοί. Τα δύο ποτάμια του νησιού ξεχείλισαν και έγιναν καταστροφές, προσθέτοντας πως ζημιές προκλήθηκαν και στην Ιθάκη και την Κεφαλλονιά, ιδιαίτερα στο Ληξούρι.

Με ισχυρές βροχοπτώσεις, κεραυνούς και καταιγίδες συνεχίζεται το κύμα κακοκαιρίας και στην ανατολική Κρήτη. Η ένταση του φαινομένου έως και τις πέντε το πρωί ήταν πρωτοφανής, ευτυχώς χωρίς να καταγράφονται εκτεταμένα προβλήματα. Δύσκολη η νύχτα και για τους κατοίκους στο Αρκαλοχώρι.

Έκτακτα μέτρα

Κλειστές σήμερα οι δημόσιες υπηρεσίες, εκτός από τις αναγκαίες για τη διαχείριση του φαινομένου και των ΟΤΑ, ενώ για τον ιδιωτικό τομέα ενθαρρύνεται η τηλεργασία στην Αττική.

Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία οι βρεφονηπιακοί σταθμοί και τα ΚΔΑΠ σε Κέρκυρα, Ζάκυνθο, Σάμο και Ικαρία, Αττική, Χαλκιδική και Εύβοια.

Για σήμερα αναστέλλονται οι εργασίες των δικαστηρίων στην Αττική. Εξαιρούνται τα αυτόφωρα και οι υποθέσεις που χρήζουν άμεσου χειρισμού λόγω επείγοντος χαρακτήρα.

https://www.ertnews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom