Κόντρα έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως και τους εκπαιδευτικούς για το θέμα της αξιολόγησης.
Η υπουργός Παιδείας κατέθεσε αγωγή την Πέμπτη κατά το συνόλου των εκπαιδευτικών ζητώντας να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η «απεργία-αποχή» από τη διαδικασία της αξιολόγησης.
Η αγωγή εκδικάστηκε και πράγματι κρίθηκε παράνομη, όπως γνωστοποίησε η ίδια η υπουργός με ανάρτησή της στο Twitter λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «προχωράμε στην αξιολόγηση που αποτελεί σημαντική παράμετρο για τη συνολική αναβάθμιση της εκπαίδευσης».
Μιλώντας σήμερα στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, η κα Κεραμέως είπε ότι «επί 40 χρόνια συνδικαλιστικές ηγεσίες απεργούν γιατί δεν τους αρέσει η αξιολόγηση», ενώ πρόσθεσε ότι «με την αξιολόγηση δεν τίθεται θέμα απόλυσης εκπαιδευτικών. Πρόκειται για ψηφισμένο νόμο του κράτους που εφαρμόζεται στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε και που στοχεύει στην αξιολόγηση του ίδιου του σχολείου, προς όφελος της εκπαιδευτικής κοινότητας», ανέφερε η υπουργός Παιδείας.
Με νέο συλλαλητήριο το απόγευμα απαντούν οι εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες στις εξελίξεις, όπως έχουν προαναγγείλει με ανακοίνωσή τους. Αντίδραση δε, υπήρξε από την ΕΠΕΚΕ και το τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνοντας ότι στέκονται αλληλέγγυοι στην εκπαιδευτική κοινότητα «μετά την επίθεση που δέχτηκε από την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως που κατέθεσε αιφνιδιαστικά κατεπείγουσα αγωγή κατά όλων των εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών».
Με συλλαλητήριο «απαντούν» οι εκπαιδευτικοί στην Κεραμέως
Άμεση απάντηση στην αγωγή Κεραμέως κατά της απεργίας-αποχής από την αξιολόγηση, δίνουν οι εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες.
Μετά τη χθεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα δικαστήρια, ΟΛΜΕ, ΔΟΕ και ΟΙΕΛΕ οργανώνουν νέο συλλαλητήριο το απόγευμα στα Προπύλαια.
«Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας μπροστά στο συντριπτικό ρεύμα των συναδέλφων και των σχολείων σε όλη την Ελλάδα που δηλώνουν μαζικά απεργία – αποχή από την λεγόμενη αξιολόγηση καταφεύγει για μια ακόμα φορά στην τρομοκράτηση και την καταστολή. Κατέθεσε κατεπείγουσα αγωγή εναντίον των εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών για να βγάλει την απεργία – αποχή παράνομη και καταχρηστική. Αυτές οι κινήσεις δείχνουν τον πανικό της κυβέρνησης απέναντι στην ομόθυμη καταδίκη της πολιτικής της από το κλάδο.
Καλούμε όλους και όλες στο Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο (ΟΛΜΕ-ΔΟΕ-ΟΙΕΛΕ) την Παρασκευή, 01/10/2021 στις 18.00 στα Προπύλαια.
Κάτω τα χέρια από τη Δημόσια παιδεία, η τρομοκρατία δεν θα περάσει» τονίζουν σε ανακοίνωσή τους οι Ομοσπονδίες.
Συλλαλητήριο θα γίνει και στη Θεσσαλονίκη, στο Άγαλμα Βενιζέλου.
Τι λέει η ΟΙΕΛΕ
Σε ανακοίνωσή της η ΟΙΕΛΕ αναφέρει τα εξής:
«Με μια διαδικασία-εξπρές που προκάλεσε εύλογες απορίες, η δικαιοσύνη έκρινε παράνομη την απεργία-αποχή που είχαν κηρύξει οι τρεις Ομοσπονδίες, όμως η απόφαση δεν είναι άμεσα εκτελεστή (θα πρέπει να κριθεί πρώτα στο Εφετείο). Προκαλεί, ωστόσο, τεράστια εντύπωση ότι η απεργία κρίθηκε παράνομη, επειδή δεν ακολουθήθηκε η …διαδικασία του δημόσιου διαλόγου, μια διαδικασία που δεν προβλέπεται για τον ιδιωτικό τομέα! Επομένως, το νομικό σκεπτικό για την απεργία-αποχή της ΟΙΕΛΕ είναι απολύτως λανθασμένο, καθώς μας εξομοιώνει με δημόσιους υπαλλήλους!
Η κατεπείγουσα αγωγή της Υπουργού Παιδείας με σκοπό να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία-αποχή που οι Ομοσπονδίες έχουν κηρύξει είναι ενδεικτική του πώς αντιμετωπίζει η πολιτική ηγεσία το χώρο της Παιδείας και τους λειτουργούς της».
Αντίδραση και από τον ΣΥΡΙΖΑ και την ΕΠΕΚΕ για την Κεραμέως και την αγωγή
Κοινή ανακοίνωση εξέδωσε η ΕΠΕΚΕ και το Τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δηλώνοντας ότι στέκονται αλληλέγγυοι στην εκπαιδευτική κοινότητα μετά τη χθεσινή επίθεση που δέχθηκε από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως που κατέθεσε αιφνιδιαστικά κατεπείγουσα αγωγή κατά όλων των εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών.
«Όταν η κυβερνητική πολιτική αντιμετωπίζει τη μαζική απόρριψη της από την εκπαιδευτική κοινότητα, για τους ιδεοληπτικά νεοφιλελεύθερους δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Αξιοποιούν τους νόμους που κατασκεύασαν ώστε κάθε κινητοποίηση να κηρύσσεται παράνομη. Όμως καμιά συγκυριακή δικαστική απόφαση δεν μπορεί να βγάλει παράνομη την ψυχωμένη θέληση για αντίσταση και αγώνα της συντριπτικής πλειοψηφίας του εκπαιδευτικού κόσμου» αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθενται τα εξής:
«Η απεργία-αποχή από τις διαδικασίες της ψευδεπίγραφης «αξιολόγησης» που οργανώνουν τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών, γνωρίζει τη μαζική πλειοψηφική ενεργητική συμμετοχή του κόσμου της εκπαίδευσης. Το υπουργείο Παιδείας διαστρέφοντας αυτή τη πραγματικότητα κατασκευάζει μια καρικατούρα αναμέτρησης μιας απομονωμένης «συνδικαλιστικής ηγεσίας των εκπαιδευτικών» με το ίδιο, που έχει αυτοχρισθεί μοναδικός υπέρμαχος δήθεν τομών και μεταρρυθμίσεων. Το ΥΠΑΙΘ προσέφυγε δικαστικά κατά της κινητοποίησης των εκπαιδευτικών, επιτυγχάνοντας τη κήρυξη της απεργίας-αποχής ως παράνομης, στη βάση του νόμου Χατζηδάκη που αποδεικνύεται πως αποτελεί εγγύηση καταστολής κάθε εργατικής απεργιακής κινητοποίησης.
Η εκπαίδευση που γνώρισε ένα από τα μακροβιότερα lock-down διεθνώς λόγω της κυβερνητικής αδιαφορίας και ανικανότητας, δοκιμάζεται για μια ακόμα φορά από τον επιθετικό αντιδημοκρατικό δογματισμό της Νίκης Κεραμέως και από την εμμονική εκδικητικότητα της κυβέρνησης απέναντι στους εκπαιδευτικούς και τη νεολαία».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «η ΝΔ οικοδομεί το φτηνό σχολείο των αποκλεισμών και των ανισοτήτων, συμβατό με τις τάσεις ενός μοντέλου ανάπτυξης και μιας «αγοραίας» αντίληψης που υποβαθμίζει την Ελλάδα στο ευρωπαϊκό περιβάλλον. Κατασκευάζει με πρόσχημα την «αριστεία» το μίζερο και απωθητικό σχολείο-εξεταστικό κέντρο της ΕΒΕ, της Τράπεζας Θεμάτων, του άκρατου ανταγωνισμού που θα εκτοξεύσουν τη μαθητική διαρροή.
Το σχολείο, στον αντίποδα αυτών των πολιτικών έχει ανάγκη από δημοκρατικές εγγυήσεις συλλογικής λειτουργίας ώστε σήμερα να μείνει ανοιχτό, να αντιμετωπίσει την πρωτοφανή υγειονομική κρίση και ταυτόχρονα να αναβαθμίσει το ρόλο του ως ο βασικός θεσμός Δημοκρατίας, Γνώσης και Ισότητας. Το σχολείο έχει ανάγκη από μια ισχυρή πνοή δημοκρατίας που θα το θωρακίσει απέναντι σε φασιστικές-ρατσιστικές ιδέες και βιαιότητες.
Η ΝΔ, αντί της στήριξης και της αναβάθμισης του δημόσιου σχολείου, εκτελεί αλλεπάλληλα συμβόλαια κατεδάφισής του υπέρ των ιδιωτικών συμφερόντων. Αντιμετωπίζει τους εκπαιδευτικούς με απίστευτη περιφρόνηση και αλαζονεία, προσπαθώντας να καθυποτάξει το δημοκρατικό εκπαιδευτικό τους φρόνημα. Να γυρίσει την εκπαίδευση πολλά χρόνια πίσω και να αναβιώσει σκοτεινές εποχές με τους διευθυντές-«δερβέναγες» και τον αλήστου μνήμης «επιθεωρητισμό».
Για το σκοπό αυτό κατάργησε ένα πλέγμα δημοκρατικών-συμμετοχικών εκπαιδευτικών θεσμών που είχε προωθήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για την συλλογική αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου σε επίπεδο σχολικής μονάδας, με κεντρικό το ρόλο του Συλλόγου Διδασκόντων και με την παιδαγωγική συνεισφορά των ΠΕΚΕΣ.
Η κυβέρνηση έχει επιλέξει την μετωπική αναμέτρηση με το κόσμο της εκπαίδευσης. Για μια ακόμη φορά θα πάρει την απάντηση. Ένα ισχυρό και αποφασισμένο Μέτωπο Παιδείας εκπαιδευτικών, φοιτητών, μαθητών και γονέων θα βάλει φρένο στον αυταρχικό και αντιδημοκρατικό κατήφορο. Όπως μπήκε τέλος στην κατάδοση των μαθητών που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις, στις κάμερες στην τάξη, στις εκλογές-φιάσκο για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια, στην Πανεπιστημιακή Αστυνομία.
Με πείσμα, επιμονή και μαχητικότητα κι αυτός ο αγώνας θα κερδηθεί. Η κυβερνητική πολιτική θα ηττηθεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στέκεται αλληλέγγυος στον δημοκρατικό αγώνα του εκπαιδευτικού κόσμου».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου