Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2020

Μαζικό μήνυμα αγωνιστικής ανάτασης και κλιμάκωσης της πάλης στα χθεσινά συλλαλητήρια


«Φτώχεια, ανεργία, αυταρχισμός - Ο καπιταλισμός είναι ο ιός»: Εχοντας στην πρώτη γραμμή της πάλης τους την προστασία της υγείας του λαού και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του από την εντεινόμενη επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας, χιλιάδες εργαζόμενοι, άνεργοι, βιοπαλαιστές της πόλης και της υπαίθρου, νέοι, συνταξιούχοι, διαδήλωσαν χτες στα συλλαλητήρια που οργάνωσαν σε δεκάδες πόλεις της χώρας Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, Συνδικάτα και φορείς.

Στην αναμέτρηση με τον «ιό» της εκμετάλλευσης, της καταστολής, της επίθεσης σε κάθε πλευρά της ζωής των εργαζομένων, σωματεία, φορείς και διαδηλωτές έστειλαν μαζικό μήνυμα αγωνιστικής ανάτασης, διαμήνυσαν πως συνεχίζουν, συντονίζουν και κλιμακώνουν τις πρωτοβουλίες τους για να μην πληρώσουν ξανά οι εργαζόμενοι και ο λαός τη νέα οικονομική κρίση, για να μπουν οι δικές τους σύγχρονες ανάγκες στο προσκήνιο.

Μεγάλο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα

Στην Αθήνα, το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα έπιασε το νήμα από τη μεγάλη συγκέντρωση της προηγούμενης βδομάδας έξω από το Εφετείο, με την οποία εκφράστηκε η πάνδημη απαίτηση για καταδίκη και παραδειγματική τιμωρία των ναζιστών - εγκληματιών της Χρυσής Αυγής.

Από το βήμα της χτεσινής συγκέντρωσης ακούστηκε δυνατή η φωνή του αγώνα και της διεκδίκησης, των κινητοποιήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη σε μια σειρά από μέτωπα.


«Τώρα αγώνας μαζικός για την προστασία της υγείας του λαού και των δικαιωμάτων του», ήταν το σύνθημα - κάλεσμα των συνδικαλιστικών οργανώσεων, βάζοντας στην αγωνιστική ατζέντα κρίσιμα αιτήματα που αγγίζουν κάθε πλευρά της ζωής των εργαζομένων και του λαού: Για τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, την ανάγκη για προσλήψεις εκπαιδευτικών και προσωπικού καθαριότητας στα σχολεία, για φθηνή, ασφαλή και συχνή συγκοινωνία, για την προστασία από την απόλυση και την ανεργία. Για τη διεκδίκηση Συλλογικών Συμβάσεων, την πάλη για τα εργασιακά δικαιώματα, την υπεράσπιση της συνδικαλιστικής δράσης, απέναντι στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο που έχει στα σκαριά η κυβέρνηση. Για την απάντηση που πρέπει να πάρουν η καταστολή και ο αυταρχισμός που επιστρατεύει η κυβέρνηση απέναντι στις κινητοποιήσεις.

Κάλεσμα να σημάνει συναγερμός απέναντι στα χτυπήματα που ετοιμάζει η κυβέρνηση στα εργασιακά δικαιώματα και τη συνδικαλιστική δράση, καθώς και απέναντι στην εντεινόμενη καταστολή, απηύθυνε ο Νίκος Παπαγεωργίου, μέλος της διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) και της διοίκησης του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής.

Την ανάγκη ενιαίου αγώνα των εργαζομένων στα ΜΜΜ και όλου του λαού για φθηνές, γρήγορες, ασφαλείς και αξιόπιστες συγκοινωνίες ανέδειξε ο Σπύρος Ρεβύθης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αττικής (ΣΕΛΜΑ).


Τα δίκαια αιτήματα για τα δικαιώματα στην υγεία και τη μόρφωση, στα οποία η κυβέρνηση απαντά με χημικά, ΜΑΤ και καταστολή, επανέλαβαν ο Χαρίτος Γκιλάκης, μαθητής από τη Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας, και ο Αχιλλέας Ζορμπάς, μέλος του ΔΣ της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ).

Χαιρετισμό εκ μέρους των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ απηύθυνε ο Παναγιώτης Πολίτης, μέλος της διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων στο εργοστάσιο στη Λάρυμνα και πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας, καλώντας στην απεργιακή κινητοποίηση που οργανώνουν τα σωματεία της ΛΑΡΚΟ το Σάββατο.

Τις συνελεύσεις και στάσεις εργασίας με τις οποίες το Συνδικάτο Οικοδόμων προετοιμάζει το επόμενο βήμα στον αγώνα του μετέφερε ο πρόεδρός του, Γιάννης Αναγνώστου, ενώ ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, έστειλε μήνυμα πως η διεκδίκηση για την υγεία, το εισόδημα, τα δικαιώματα των εργαζομένων στον Τουρισμό δεν τελειώνει μαζί με τη σεζόν, αλλά συνεχίζεται με πιο δυναμικές πρωτοβουλίες.

«Ασφάλιση, υγεία, σύνταξη, δουλειά - Δεν θα τα χαρίσουμε στα αφεντικά!»

«Φάρμακα, γιατρούς, δωρεάν Υγεία, τώρα να πληρώσει η εργοδοσία» απαίτησαν τα μπλοκ των σωματείων, που έφτασαν στο Σύνταγμα από δύο διαφορετικές προσυγκεντρώσεις.


«Ασφάλιση, υγεία, σύνταξη, δουλειά - Δε θα τα χαρίσουμε στα αφεντικά», ξεκαθάρισαν, κόντρα στα σχέδια της κυβέρνησης για νέα επίθεση στα Εργασιακά. Στην ίδια κατεύθυνση, σωματεία από κλάδους στους οποίους κυριαρχεί η πολυδιαφημισμένη «ευελιξία» προέταξαν στα πανό το κάλεσμα αγώνα ενάντια στα ωράρια και τη ζωή - λάστιχο.

Με τα μουσικά τους όργανα να δίνουν τόνο και ρυθμό στην απαίτηση των εργαζομένων στον Πολιτισμό για λήψη μέτρων για την επιβίωσή τους έφτασαν στο Σύνταγμα ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος και καλλιτεχνικά σωματεία.

Στο πλευρό των εργατικών σωματείων διαδήλωσαν Φοιτητικοί Σύλλογοι, Ομοσπονδίες, Σωματεία και επιτροπές αυτοαπασχολούμενων, συνταξιουχικές οργανώσεις. Με τα δικά τους πανό συμμετείχαν επίσης η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας και η Κίνηση για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ).



ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Ανυποχώρητος αγώνας ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα και την καταστολή

Δήλωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Στο χτεσινό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα συμμετείχε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γενικό της Γραμματέα, Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος έκανε την εξής δήλωση:

«Η συνταγή και αυτής της κυβέρνησης, όπως και όλων των προηγούμενων, είναι δηλητήριο για το λαό, αφού προβλέπει νέα προνόμια για το μεγάλο κεφάλαιο, για τους λίγους, ενώ για τους πολλούς εργασία χωρίς δικαιώματα, εργασιακή ανασφάλεια, αντιλαϊκά μέτρα και μια σειρά τέτοια ζητήματα που πρέπει το οργανωμένο εργατικό κίνημα να τα αντιμετωπίσει. Ανυποχώρητος αγώνας ενάντια και στην καταστολή, ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα. Μια φωνή, μια γροθιά, όλοι για όλα, ο ένας για τον άλλο».

Ο αγώνας των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ μάς αφορά όλους!

Κάλεσμα για την απεργιακή συγκέντρωση το Σάββατο στη Λάρυμνα

Ο Π. Πολίτης
Ο Π. Πολίτης
«Δεν είναι μόνοι τους. Ο αγώνας των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ είναι και δικός μας αγώνας!».

Το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα έκλεισε με το πλατύ κάλεσμα σε σωματεία, φορείς και εργαζόμενους να βρεθούν μαζικά, με κάθε τρόπο, το Σάββατο 17/11, στις 11 π.μ., στην απεργιακή συγκέντρωση έξω από την πύλη του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, στηρίζοντας για μια ακόμα φορά τον πολύμηνο αγώνα ενάντια στην εκποίηση της επιχείρησης και τις απολύσεις όλου του προσωπικού.

Νωρίτερα, μιλώντας από το βήμα του συλλαλητηρίου, ο Παναγιώτης Πολίτης, εργάτης της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, μέλος του ΔΣ του επιχειρησιακού Σωματείου και πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας, τόνισε ότι ο αγώνας των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ, που κλείνει σχεδόν ένα χρόνο, είναι «ενταγμένος στα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζει η εργατική τάξη της χώρας μας, είναι αγώνας επιβίωσης, αγώνας για δουλειά, δικαιώματα, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία, για το δικαίωμα στην υγεία».

«Χωρίς την αλληλεγγύη που έχετε εκφράσει μέχρι σήμερα δεν θα τα είχαμε καταφέρει», υπογράμμισε. «Ο αγώνας αυτός από την πρώτη στιγμή και μέσα σε αυτόν το χρόνο έγινε υπόθεση όλης της εργατικής τάξης. Η νίκη θα είναι νίκη όλων μας».

Καλώντας στην απεργία και στη συγκέντρωση στη Λάρυμνα, ανέφερε πως απέναντι στα διαλυτικά σχέδια της κυβέρνησης «οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ, μέσα από μαζικές Γενικές Συνελεύσεις, έδωσαν την απάντηση: Από το εργοστάσιο, από τα μεταλλεία, από τα γραφεία, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ θα φύγουν είτε συνταξιούχοι, όταν θα τους έρθει η ώρα, είτε νεκροί. Απολυμένοι ποτέ. Αδέρφια, σας καλούμε όσοι μπορείτε να δώσετε το "παρών". Σας καλούμε να υπογράψετε το κείμενο ως μαζικοί φορείς, αλλά και ως μονάδα. Ολοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε. Σήμερα εδώ, αύριο στη ΛΑΡΚΟ, μεθαύριο σε έναν άλλο χώρο δουλειάς και ξανά εδώ».

https://www.rizospastis.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom