Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020

Ένας Δραμινός… τυπώνει το πρώτο 3D διώροφο σπίτι στην Ευρώπη! (φωτο & βίντεο)

Αρχικά ζήτησε να χτίσει το ίδιο σπίτι στην Ελλάδα αλλά δεν ενδιαφέρθηκε κανένας

Ο Γιώργος Στάικος, είναι ένας Δραμινός με καταγωγή από τον Βώλακα που από την τρυφερή ακόμα ηλικία των 14 χρόνων, βρίσκεται στην Γερμανία. Σήμερα, στα 38 του χρόνια, ζει εκεί και μάλιστα έχει γίνει γνωστός στα διεθνή μέσα ενημέρωσης και φυσικά και στην Ελλάδα. Ο λόγος; Για ένα διώροφο σπίτι 162 τετραγωνικών μέτρων που τυπώνει μέσω εκτυπωτή!

του Θανάση Πολυμένη
Τα σχέδιά του, ξεκίνησαν εδώ και ενάμιση χρόνο περίπου και σήμερα πλέον, μετά από μια μεγάλη διαδρομή, βρίσκεται ήδη στο ξεκίνημα της … εκτύπωσης του σπιτιού και σε έξι μήνες περίπου θα είναι έτοιμο.

Ο «Πρωινός Τύπος» της Δράμας, επικοινώνησε με τον Γιώργο Στάικο, ο οποίος με πολύ ευγένεια δέχθηκε να συνομιλήσει μαζί μας και να απαντήσει στις ερωτήσεις μας, αν και είναι αλήθεια πως πολιορκείται από μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης, όπως είναι το BBC, που ήδη ετοιμάζει μια ειδική εκπομπή μαζί του.

Θα πρέπει να πούμε εδώ, ότι, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα τέτοιο σπίτι, χρειαζόταν και η κατάλληλη νομοθεσία η οποία δεν υπήρχε. Το έργο του, είχε την απόλυτη στήριξη της πολιτείας και χρηματοδοτήθηκε με το ποσό των 200.000 ευρώ από το κρατικό πρόγραμμα «Innovative Building» και όπως τονίζει ο ίδιος «θεωρείται ορόσημο με την τεχνολογία εκτύπωσης σκυροδέματος 3D».

Θεσπίστηκε λοιπόν ένα λειτουργικό νομικό πλαίσιο με ταχύτατες διαδικασίες εκτός γραφειοκρατίας, όπου με ακριβές χρονοδιάγραμμα τηρεί όλες τις προδιαγραφές για τη νέα μέθοδο κατασκευής, και έχει δώσει την έγκριση της επιθεώρησης κτιρίων. «Αυτό σημαίνει ότι το σπίτι έχει μια σταθερή νομική βάση που αποτελεί το εχέγγυο ο δυνητικός αγοραστής να επιλέξει το δικό μας μοντέλο δόμησης». 

Κύριε Στάικε, έχετε ξεκινήσει μια προσπάθεια να εκτυπώσετε ένα διώροφο σπίτι που να είναι κατοικήσιμο, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά παγκόσμια. Πείτε μου αρχικά, πώς προέκυψε αυτή η σκέψη και πώς περάσατε στην υλοποίησή της;


«Πάντα ήθελα τα όνειρά μου να τα κάνω πραγματικότητα και αυτό ήταν ένα όνειρο πριν δύο χρόνια, το οποίο πίστευα πως μπορώ να το πραγματοποιήσω. Έτσι έψαξα να βρω την σχετική τεχνολογία.

Μόλις είδα ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί μίλησα με τον δήμαρχο της πόλης και μου έδωσε όλο το ελεύθερο να κινηθώ και να πραγματοποιήσω αυτό το όνειρο. Έκανα μία συνάντηση στο Δήμο με τον αντιπρόσωπο του εκτυπωτή και παρουσιάσαμε το μηχάνημα πριν ενάμιση χρόνο, όπου εξηγήσαμε τι μπορεί να κάνει.

Στη διάρκεια της συζήτησής μας, ανάφερε η Πολεοδομία ότι δεν υπάρχει νομοθεσία στη Γερμανία για τα 3D σπίτια και εκεί μου ήρθε η ιδέα, να κάνουμε ομάδες και να συνεργαστούμε όλοι μαζί για αυτό το στόχο. Κάτι το οποίο και έγινε.

Πήγαμε τέσσερα άτομα στο υπουργείο Υποδομών και κάναμε μια συζήτηση, για το πώς μπορεί να βγει η άδεια για το σπίτι. Ακολουθήσαμε τις οδηγίες που μας έδωσαν και μέσα σε 11 μήνες βγήκε η άδεια για κατοικήσιμο 3D σπίτι. Είναι το πρώτο διώροφο στην Ευρώπη με γερμανική άδεια.

Όταν πήγαμε στο υπουργείο, μας απάντησαν ότι αυτό θα έπαιρνε από 7 μέχρι 10 χρόνια και τώρα, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, είμαστε ήδη στον πρώτο όροφο άρα όταν υπάρχει θέληση όλα γίνονται πιο γρήγορα και όταν υπάρχει σωστή ομάδα εκεί μπορούμε να κερδίζουμε».

Αν το ίδιο σπίτι γινόταν με την συμβατική μέθοδο, ποια θα ήταν η διαφορά του κόστους;

«Υπολογίζουμε ότι το εκτυπώσιμο σπίτι, θα είναι πιο φθηνό, πιο γρήγορο και μάλιστα σε πέντε λεπτά μπορεί να γίνει ένα τετραγωνικό μέτρο τοίχος. Μπορούμε να κάνουμε εντελώς διαφορετικό σχεδιασμό χωρίς να χάνουμε χρόνο. Το κόστος αυτή τη στιγμή είναι ακόμα άγνωστο γιατί όλοι δουλεύουμε εθελοντικά για αυτό το project. Τα υλικά είναι χορηγίες από τις εταιρείες που τα κατασκευάζουν και οι τοποθετήσεις γίνονται με τις τοπικές εταιρείες εδώ στην πόλη. Όταν τελειώσει το πρώτο σπίτι, τότε θα μπορεί ο καθένας να πει πόσο κοστίζει η δουλειά του και έτσι θα έχουμε και σωστές τιμές χωρίς να πούμε κάτι που δεν θα ισχύει». 


Πόσος χρόνος απαιτείται για ένα τέτοιο σπίτι και ποιο είναι το κέρδος από όλη αυτή την υπόθεση;

«Η συμφωνία με την ομάδα που έκανα εδώ, είναι να αποκτήσουμε εμπειρία σε μια καινούργια τεχνολογία και καινοτομία. Έχουμε υπολογίσει ότι σε έξι μήνες, θα είναι το σπίτι εντελώς τελειωμένο. Το κέρδος σε όλη αυτή την υπόθεση, είναι ότι μπορέσαμε και κάναμε το πρώτο σπίτι και αποκτήσαμε μια σημαντική εμπειρία. Και το σημαντικό επίσης, είναι οι γνωριμίες με ανθρώπους με τους οποίους δεν θα υπήρχε λόγος να έρθουν στην πόλη μας.

Όταν ετοιμαστεί το σπίτι αυτό, για ενάμιση χρόνο θα λειτουργεί ως εκθεσιακός χώρος. Θα μπορεί να το επισκέπτεται ο κόσμος, να το βλέπει. Στόχος μας είναι να κάνουμε αλλά 27 σπίτια στο διπλανό οικόπεδο, που σημαίνει ότι, μετά, δεν θα έχουμε το πρώτο σπίτι αλλά θα έχουμε την πρώτη συνοικία με 3D εκτυπωτή. Πρώτα ο Θεός όμως».

Τα σπίτια αυτά κ. Στάικο, δομικά, χρειάζονται θεμέλια, οπλισμό και άλλα υλικά όπως και τα συμβατικά;

«Εδώ στην περιοχή που βρισκόμαστε δεν είναι σεισμόπληκτη περιοχή. Τώρα γίνονται οι έρευνες για το πώς θα γίνει ο οπλισμός για σεισμόπληκτες περιοχές».

Θα αναλαμβάνετε να κάνετε ένα τέτοιο έργο στην Ελλάδα και ποιες θα ήταν οι διαφορές με την Γερμανία;

«Η αλήθεια είναι πως θέλω να το κάνω το ίδιο στην Ελλάδα και θέλω να δουλέψω με τον ίδιο τρόπο. Γιατί μόνο με σωστή ομάδα θα μπορέσουμε και στην Ελλάδα να πραγματοποιήσουμε το πρώτο σπίτι και δική μου προτίμηση είναι η Δράμα και ακόμα καλύτερα στο Βώλακα!

Πριν από ενάμιση χρόνο είχα δοκιμάσει να το ξεκινήσω παράλληλα και στην Ελλάδα για να γινόταν το πρώτο σπίτι στην Ευρώπη, αλλά δυστυχώς δεν είχα την ανταπόκριση και δεν ασχολήθηκε κανένας μαζί μου. Ζήτησα συνάντηση με κάποιες υπηρεσίες, αλλά δυστυχώς δεν έγινε τίποτα. Εδώ στην Γερμανία και σαν ξένος ακόμα, άνοιξαν οι πόρτες απευθείας και γι’ αυτό ευχαριστώ το δήμαρχο για την εμπιστοσύνη που μου έχει δείξει και τον έχω βγάλει ασπροπρόσωπο».

Επισκέπτεστε κατά καιρούς την Ελλάδα, γυρνάτε στα πάτρια εδάφη; Το μετανιώσατε ποτέ που φύγατε από τον Βώλακα; Ποια είναι η άποψή σας σήμερα για το χωριό σας, πέρα από τις μνήμες φυσικά και την αγάπη που έχετε γι’ αυτό;

«Κάθε φορά που έρχομαι στην Ελλάδα, επισκέπτομαι το χωριό έστω και για λίγη ώρα. Δεν μετανιώνω ποτέ για αυτό που κάνω, γιατί κοιτάζω να κάνω πάντα κάτι καλύτερο. Αλλά αυτό που κάνω προσπαθώ να το προσφέρω πάλι πίσω, από κει που ξεκίνησα. Γι’ αυτό έχω αναφέρει και πιο πριν, αν μπορέσω και κάνω κάποιο σπίτι στην Ελλάδα θα είναι στο Βώλακα. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ από πού είμαστε και από πού ξεκινάμε».

Κλείνοντας, ο κ. Στάικος επισημαίνει ότι, «το σπίτι γίνεται με ανακυκλώσιμα υλικά που όταν θα γκρεμιστεί θα μπορούν όλα αυτά να ξαναχρησιμοποιηθούν. Κάθε μέρα που περνάει εμφανίζονται καινούργιες ιδέες. Το σπίτι θα είναι αυτόνομο έως 90%, μπροστά στο πεζοδρόμιο στο πάρκινγκ και στο πάνω μέρος του σπιτιού θα υπάρχουν φωτοβολταϊκά, τα οποία θα παράγουν ενέργεια, θα αποθηκεύεται η ενέργεια αυτή και το βράδυ θα φωτίζουν. Όταν πέφτει χιόνι θα θερμαίνεται και με το ρεύμα που θα περισσεύει θα μπορούμε να το χρησιμοποιούμε για οικιακό ρεύμα και να φορτίζουμε ακόμα και το ηλεκτρικό αυτοκίνητο».

http://www.proinos-typos.gr/

Δείτε το βίντεο από την σελίδα housedruck.de/,όπου υπάρχει πλούσιο υλικό για το θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom