Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020

Συναγερμός για την Αττική: Τα λύματα "αποκαλύπτουν" 40.000 ενεργά κρούσματα κορονοϊού


Σαράντα χιλιάδες ενεργά κρούσματα του κορονοϊού μόνο στην Αττική και τους 4,2 εκατομμύρια κατοίκους της "βλέπουν" αυτή τη στιγμή οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Αθηνών από την επεξεργασία των λυμάτων της περιοχής.

Όπως λέει στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ,ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Νίκος Θωμαΐδης, επεξεργαζόμενος, με την ομάδα του, τα λύματα του λεκανοπεδίου, η εικόνα που έχει το εργαστήριό του από την επεξεργασία των λυμάτων της Ψυττάλειας, συνήθως βρίσκεται δύο-τρεις ημέρες μπροστά από τις επίσημες ανακοινώσεις για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού.

Βάσει των στοιχείων από το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων της Ψυττάλειας η εκτίμηση για τη Δευτέρα και την Τρίτη ήταν ότι τα ενεργά κρούσματα έφταναν τις 28.000-40.000.

Απότομη και ανησυχητική αύξηση του ιικού φορτίου

Σύμφωνα με τον κ. Θωμαΐδη διαπιστώθηκε μια απότομη και ανησυχητική αύξηση του ιικού φορτίου σε σχέση με την εικόνα της περασμένης Τρίτης.

Όπως εξηγεί, όταν κάποιος κολλήσει τον ιό δεν θα φανούν τα συμπτώματα της νόσου (αν πρόκειται να νοσήσει) αμέσως στους γύρω του, αλλά ο ίδιος θα εναποθέσει ιικό φορτίο μέσα σε 3-4 ώρες το πολύ στο αποχευτευτικό σύστημα της πόλης.

Σε κάθε περίπτωση τα ευρήματα αυτά στέλνονται αμέσως στην αρμόδια επιτροπή των ειδικών, όπου μαζί με τα υπόλοιπα στοιχεία των επιδημιολόγων και λοιμωξιολόγων εξετάζονται και αξιολογούνται.

Μία εβδομάδα νωρίτερα, στις 23 Οκτωβρίου, ο κ. Θωμαϊδης είχε μιλήσει στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα MEGA". Εκεί ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, ο οποίος μελετά τα αστικά λύματα της πρωτεύουσας, υπογράμμισε ότι υπάρχει μεγάλη αύξηση του ιικού φορτίου στα ευρήματα.

"Εδώ και τρεις ημέρες, υπάρχει μεγάλη αύξηση της ανίχνευσης του ιού στα λύματα της Ψυττάλειας, 4-5 φορές πάνω" σημείωσε, διευκρινίζοντας πως δεν υπάρχει αναλογία κρουσμάτων-λυμάτων, απλώς μέσω των δεύτερων δίνεται η τάση.

Παράλληλα, εκτίμησε ότι θα υπάρξει αύξηση κρουσμάτων στην Αθήνα, κάνοντας λόγο ακόμα και για 1.000 ημερησίως, καθώς "υπήρξε συγχρωτισμός και μεγάλες συγκεντρώσεις".

Θεσσαλονίκη: Είχαν δει την τρομακτική αύξηση των κρουσμάτων στα λύματα της πόλης

Έρευνα του ΑΠΘ υπολογίζει σε δεκαπλάσιες τιμές τη συγκέντρωση του κορονοϊού στα λύματα της Θεσσαλονίκης.

Η διεπιστημονική ομάδα ερευνητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, που σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ αναλύει συστηματικά, ανά δύο ημέρες, δείγματα από τα υγρά αστικά απόβλητα στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, στη μέτρηση της 27ης Οκτωβρίου 2020 υπολόγισε μία αύξηση του ιικού φορτίου, που επιβεβαίωσε την αλλαγή επιδημιολογικού επιπέδου στην πόλη και την αναγκαιότητα άμεσης λήψης μέτρων, προκειμένου να ανασχεθεί η δυναμική μιας εκθετικής διασποράς του κορονοϊού στην κοινότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom