Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2020

Κυβέρνηση είπα ξείπα: Πήραν πίσω την απόφαση για επιστροφή των φιλάθλων στα γήπεδα - Ολο το παρασκήνιο


Η κυβέρνηση άναψε χθες (19/10) το “πράσινο φως” για την επιστροφή των οπαδών στα ελληνικά γήπεδα, αλλά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έβαλε τελικά stop στην απόφαση.

Κι αυτό γιατί η επιτροπή λοιμωξιολόγων εξέφρασε την έντονη διαφωνία της για το θέμα, εξαιτίας και των… εντυπώσεων, σε μία περίοδο που λαμβάνονται ακόμη πιο αυστηρά μέτρα για διάφορες περιπτώσεις, στο πλαίσιο πάντα της πανδημίας του κορονοϊού.

Ως εκ τούτου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε την εντολή να ακυρωθεί η απόφαση, γεγονός που επηρεάζει άμεσα και το παιχνίδι Ολυμπιακός – Μαρσέιγ για το Champions League (Τετάρτη 21/10, 22:00), το οποίο και θα διεξαχθεί τελικά κεκλεισμένων των θυρών. Το ίδιο ισχύει φυσικά και για το παιχνίδι του ΠΑΟΚ την Πέμπτη στο Europa League, αλλά και για την 6η αγωνιστική της Superleague.

Η ενημέρωση για την εντολή Μητσοτάκη

“Με εντολή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ανακαλείται η απόφαση για την παρουσία περιορισμένου αριθμού φιλάθλων στους ποδοσφαιρικούς αγώνες. Ο Πρωθυπουργός λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση κρουσμάτων παντού στην Ευρώπη κάτι που δεν μπορεί να αποκλειστεί και στην Ελλάδα, έκρινε ότι η διεξαγωγή αγώνων έστω και με λίγους φιλάθλους, τη στιγμή που απαιτείται η αποφυγή κάθε συγχρωτισμού και η αυστηρή τήρηση των υγειονομικών κανόνων, θα έστελνε το λάθος μήνυμα στους πολίτες”.

Ο Μητσοτάκης ακύρωσε την επιστροφή οπαδών! 

Μετά την ανακοίνωσή της το απόγευμα της Δευτέρας, η κυβέρνηση αποφάσισε να βάλει «στοπ» στην επιστροφή των φιλάθλων στα γήπεδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τη συγκεκριμένη απόφαση την πήρε πάνω του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όχι μόνο για τη λάθος εικόνα που θα έδινε η χώρα, αλλά και για το υγειονομικό καλό.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με τη σειρά.

Όντως, το απόγευμα της Δευτέρας υπήρχε η ανακοίνωση από την κυβέρνηση, η οποία άναβε το «πράσινο φως» για την επιστροφή των φιλάθλων στα γήπεδα. Μία απόφαση που φυσικά ήρθε από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων. Μία απόφαση, όμως, που δεν ήταν ομόφωνη, αλλά πλειοψηφική.

Το βράδυ της Δευτέρας ο Μητσοτάκης είχε τηλεδιάσκεψη με τον Περιφερειάρχη Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα και τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα. Στην τηλεδιάσκεψη έλαβαν μέρος μεταξύ άλλων οι Βασίλης Κικίλιας, Νίκος Χαρδαλιάς και Σωτήρης Τσιόδρας.

Με την Αττική να βρίσκεται ήδη στο πορτοκαλί και τη Θεσσαλονίκη να οδεύει προς τα εκεί συζητήθηκε και η απόφαση των λοιμωξιολόγων για την επιστροφή των φιλάθλων στα γήπεδα. Στην κουβέντα, που έγινε, υπήρξε έντονος προβληματισμός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση του πρωθυπουργού δεν λήφθηκε το βράδυ της Δευτέρας, αλλά το πρωί της Τρίτης στο Μαξίμου. Ο Μητσοτάκης το πήρε πάνω του, κρίνοντας πως μια τέτοια κίνηση «θα έστελνε το λάθος μήνυμα στους πολίτες», όπως έγραφε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση, αλλά και πως με την Αττική στο πορτοκαλί και τη Θεσσαλονίκη να... κοντεύει, θα επιβαρυνόταν η κατάσταση.

Αυγενάκης: «Γι’ αυτό ανεστάλη η απόφαση για την επιστροφή του κόσμου στα γήπεδα»

Στα νέα στοιχεία που προέκυψαν στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας, μετά τη χθεσινή απόφαση της υγειονομικής επιτροπής να επιτρέψει την παρουσία ενός αριθμού φιλάθλων στα ποδοσφαιρικά γήπεδα, απέδωσε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, τη σημερινή απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να αναστείλει τη χθεσινή.

Διαβάστε τα κυριότερα σημεία της συνέντευξής του σε ραδιοφωνικό σταθμό:

- "Η κυβέρνηση έχει χειριστεί με απόλυτη υπευθυνότητα, προνοητικότητα και αποφασιστικότητα την πανδημία και έχει πάρει τα εύσημα διεθνώς.

- Έχουμε έναν πρωθυπουργό που δεν διστάζει να πάρει αντιδημοφιλείς αποφάσεις, ειδικά αν αυτές στοχεύουν στη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

- Για εμάς είναι πρωτεύον θέμα η ασφάλεια των πολιτών.

- Η συζήτηση με τη Super League 1 για είσοδο περιορισμένου ποσοστού φιλάθλων στα γήπεδα έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες. Από τη Λίγκα έχει εκπονηθεί ένα εξαιρετικό και λεπτομερέστατο επιχειρησιακό σχέδιο με γνώμονα τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

- Πάνω σε αυτό το σχέδιο συνεργαστήκαμε με τον Νίκο Χαρδαλιά και με την υγειονομική επιτροπή, ώστε να ολοκληρωθεί ένα πρωτόκολλο που να επιτρέπει να μπει κόσμος στα γήπεδα με ασφάλεια.

- Την περασμένη Παρασκευή είχαμε μία εκτενή συζήτηση με την επιτροπή λοιμωξιολόγων. Ακολούθησε ένα Σαββατοκύριακο στο οποίο έγιναν βελτιώσεις και βρισκόμασταν σε συνεχή επικοινωνία με ΕΟΔΥ, ώστε να έχουμε την απόλυτη έγκριση.

- Κατά πλειοψηφία, χθες το απόγευμα οι λοιμωξιολόγοι αποφάσισαν να μπει κόσμος στα γήπεδα, αλλά κατόπιν προέκυψαν νέα στοιχεία, καθώς η κατάσταση είναι διαρκώς μεταβαλλόμενη.

- Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε σχετικά για την επιδημιολογική εικόνα και αποφάσισε σήμερα το πρωί πως θα ήταν λάθος μήνυμα να μπει κόσμος στα γήπεδα αυτή τη χρονική στιγμή και ανέστειλε την απόφαση.

- Όλα είναι ρευστά, η εικόνα διαρκώς αλλάζει, είμαστε υποχρεωμένοι να αντιλαμβανόμαστε τους κινδύνους και πάνω απ’ όλα είναι η ασφάλεια των πολιτών".

https://filathlos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom