Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2020

Δίκη Χρυσής Αυγής: Σήμερα η εισαγγελική πρόταση - Ποιοι θα πάνε φυλακή


Με την πρόταση της εισαγγελέως, Αδαμαντίας Οικονόμου, ξεκινά σήμερα η πλέον κρίσιμη φάση της δίκης της Χρυσής Αυγής, κατά την οποία θα αποφασιστεί εάν θα δοθεί ή όχι αναστολή στην εκτέλεση των ποινών.

Στο τελευταίο και πιο κρίσιμο στάδιο μπαίνει σήμερα (19/10) η δίκη της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής.

Στις 11, με την επανέναρξη της δίκης, τον λόγο θα λάβει η εισαγγελέας της έδρας, Αδαμαντία Οικονόμου, προκειμένου να προτείνει για το θέμα της αναστολής. Σχετικά, δηλαδή, με το ποιοι από τους καταδικασθέντες σε βαριές ποινές θα πρέπει να πάνε στη φυλακή και σε ποιους θα δοθεί αναστολή στην έκτιση της ποινής τους.

Η πρότασή της δεν δεσμεύει το δικαστήριο, το οποίο αποφασίζει ελεύθερα. Στη συνέχεια και αφού η εισαγγελέας αναπτύξει την πρότασή της για τις αναστολές, τον λόγο θα λάβουν και πάλι οι συνήγοροι υπεράσπισης για να δευτερολογήσουν. 

Αφού ολοκληρωθούν και οι δευτερολογίες των συνηγόρων, τότε η πρόεδρος του δικαστηρίου Μ. Λεπενιώτη θα ανακοινώσει ότι το δικαστήριο αποσύρεται σε διάσκεψη, ώστε να αποφασίσει για τις αναστολές. Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται αύριο, Τρίτη ή το αργότερο Τετάρτη.

Υπενθυμίζεται ότι το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων έχει κρίνει ενόχους 57 από τους 68 κατηγορούμενους στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής και έχει επιβάλλει στο διευθυντήριο της οργάνωσης ποινές που ξεκινούν από 10 έτη και φτάνουν έως τα 13 και κάτι έτη κάθειρξης. 

Ακόμη, το δικαστήριο έχει επιβάλλει ποινές από 5 έως 12 έτη κάθειρξη για τους υπόλοιπους καταδικασθέντες (πλην του Γ. Ρουπακιά), οι οποίοι κατά περίπτωση καταδικάστηκαν για ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και άλλες αξιόποινες πράξεις.

Αν οι δικαστές δώσουν αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση τότε δεν θα οδηγήσουν στη φυλακή όσους καταδίκασαν και θα τους αφήσουν ελεύθερους (με ή χωρίς όρους) μέχρι τη δίκη τους στο Εφετείο. Αν δώσουν αναστέλλουσα δύναμη τότε οι καταδικασθέντες ή κάποιος εξ αυτών (κάθε περίπτωση κρίνεται ξεχωριστά) θα πρέπει να οδηγηθούν άμεσα στη φυλακή.

Η εισαγγελική πρόταση, εξάλλου, θα υποβληθεί μετά τα αιτήματα που υπέβαλαν καταδικασθέντες για αναστολή στην έκτιση της ποινής τους, μεταξύ των οποίων και η ηγετική πολιτική ομάδα της Χρυσής Αυγής, πλην του Ιωάννου Λαγού, ο οποίος έχει καταδικαστεί για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης σε 13 χρόνια κάθειρξη, εκτός από τον Αρτέμη Ματθαιόπουλο που καταδικάστηκε σε 10 χρόνια.

Αιτήματα έχουν υποβάλει επίσης πολιτικά στελέχη, πρώην βουλευτές της Χ.Α. που έχουν καταδικαστεί σε επτά η έξι χρόνια, καθώς το δικαστήριο δεν τους αναγνώρισε ελαφρυντικό και άλλοι με ποινές πέντε χρόνια με την αναγνώριση ελαφρυντικού.

Ο Γιώργος Ρουπακιάς, που έχει πλέον καταδικαστεί ως δολοφόνος του Παύλου Φύσσα σε ισόβια και 14 χρόνια δεν υπέβαλε σχετικό αίτημα, καθώς είναι αυτονόητο πως δεν επρόκειτο να του αναγνωριστεί λόγω της βαρύτατης ποινής στην οποία είναι καταδικασμένος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom