Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2020

Ολα όσα είπαν Χαρδαλιάς και Μαγιορκίνης για την πορεία του κορονοϊού και τα νέα μέτρα - Τηλ. γραμμή 10306 (βίντεο)

Απαντήσεις για τα αυξημένα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα έδωσαν νωρίτερα ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς και ο Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Γκίκας Μαγιορκίνης: Καμπανάκι για τον αριθμό κρουσμάτων στην Αττική

Τον λόγο αρχικά πήρε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος τόνισε πως στην Αττική εντοπίστηκαν 207 κρούσματα και στην Θεσσαλονίκη πέντε, ενώ δίπλα του βρίσκονται ο Νίκος Χαρδαλιάς και η υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη. 

 

«Καμπανάκι» για τον πολύ μεγάλο αριθμό κρουσμάτων στην Αττική χτύπησε ο Γκίκας Μαγιορκίνης κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης. Μάλιστα, τόνισε πως εκεί καταγράφονται συχνά περισσότερα από τα μισά ημερήσια κρούσματα.

Όσον αφορά στη σημερινή μέρα, από τα 460 κρούσματα, τα 207 εντοπίστηκαν στην Αττική, ενώ 114 σε εργαζόμενους εργοστασίου κονσερβοποιίας στο Μαυροβούνι Σκύδρας στην Πέλλα.

Όπως είπε, εντοπίζονται περισσότερα από 300 κρούσματα ανά ημέρα, με ανοδική τάση.

«Η μάσκα κι η κοινωνική απόσταση παραμένουν η ραχοκοκαλιά της προστασίας μας» εξήγησε για ακόμη μια φορά ο κ. Μαγιορκίνης.

«Η δυναμική της επιδημίας παραμένει δυσανάλογα αυξημένη στην Αττική. Η αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων στην Αττική γίνεται αργά, αλλά όχι σταθερά. Το σενάριο της δραματικής αύξησης είναι μακριά, αλλά χρειάζεται προσοχή. Αναμένουμε αύξηση κρουσμάτων στα τέλη Οκτωβρίου. 

Είναι λογικό να αναμένουμε αύξηση κρουσμάτων μετά το τέλος Οκτωβρίου, λόγω της παραμονής μας σε κλειστούς χώρους, παράγοντας που μπορεί και να δεκαπλασιάσει τα κρούσματα. Η χρήση μάσκας είναι το εργαλείο απέναντι στον ιό», είπε ο λοιμωξιολόγος.

Παράλληλα αναφέρθηκε σε χώρες που μπήκαν νωρίτερα από την Ελλάδα στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, η οποία στο βόρειο ημισφαίριο επεκτείνεται.

«Το δεύτερο κύμα στην Ευρώπη εισέρχεται σε καθεστώς αυξημένης μεταδοτικότητας, που θα επηρεαστεί από την πτώση θερμοκρασίας, αλλά και την μετακίνηση σε κλειστούς χώρους» κατέληξε.

Νίκος Χαρδαλιάς:Παρατείνονται τα περιοριστικά μέτρα μέχρι 12 Οκτωβρίου - Είμαστε μακριά από lockdown

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, επεσήμανε πως βρισκόμαστε στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, ενώ βλέπουμε πόσο μεταδοτικός είναι ο ιός και πόσο σημαντική είναι η τήρηση των μέτρων.

Κατά μέσο όρο στην Ελλάδα καταγράφονται 314 κρούσματα ημερησίως, η μέση ηλικία είναι τα 39 έτη, ενώ υπάρχει αυξητική τάση στις διασωληνώσεις, άρα αυτή η κατάσταση απαιτεί αυξημένη επαγρύπνηση.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως μετά από πρόταση και συνεννόηση με Επιτροπή αποφασίστηκε η παράταση των μέτρων για αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού μέχρι 12 Οκτωβρίου.

«Μέσα από την καθημερινότητα βλέπουμε πόσο μεταδοτικός είναι ο κορωνοϊός» επεσήμανε ο υφυπουργός. Πάντως, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν απαιτείται η λήψη νέων μέτρων αλλά η αυστηρή τήρηση των μέτρων που ήδη έχουν αποφασιστεί.

Νέες οδηγίες για τις πτήσεις

Παράλληλα, ο υφυπουργός αναφερόμενος στις πτήσεις από το εξωτερικό είπε πως από οι επιβάτες από τις παρακάτω χώρες θα πρέπει να παρουσιάσουν αρνητικό τεστ κοροναϊού μέχρι 72 ώρες πριν.

Πολωνία, Τσεχία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μάλτα, Βέλγιο, Ισπανία,Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία

Για το γηροκομείο του Αγίου Παντελεήμονα

Αναφερόμενος στο γηροκομείο στον Άγιο Παντελεήμονα ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως έχουν εντοπιστεί συνολικά 47 κρούσματα και πλέον διαμένουν μόνο όσοι είναι αρνητικοί στην Covid 19.

Εξάλλου, έχει επιβληθεί αναστολή εισόδου και εξόδου στο γηροκομείο με εξαίρεση το προσωπικό, ενώ κλιμάκια του ΕΟΔΥ διενεργεί καθημερινά τεστ.

Σε συναγερμό η Πέλλα

Ακόμη, αναφέρθηκε στα κρούσματα στην Πέλλα, στο Μαυροβούνι Σκύδρας και συγκεκριμένα στο εργοστάσιο κονσερβοποιίας. Στη συγκεκριμένη μονάδα εντοπίστηκαν συνολικά 114 κρούσματα με αποτέλεσμα σημάνει συναγερμός και να κλείσει το εργοστάσιο.

Ο κ. Χαρδαλιάς απευθύνθηκε στους πολίτες της περιοχής, τονίζοντας πως πρέπει να ακολουθούν τα μέτρα.

Ζωή Ράπτη: Η γραμμή ψυχολογικής στήριξης 10306

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom