Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020

Γιατροί χωρίς Σύνορα: Καταγγέλλουν βίαιες επιθέσεις εναντίον τους από ομάδα κατοίκων της Μόριας


Εξαιρετικά ανήσυχοι για την ασφάλειά τους είναι οι Γιατροί χωρίς Σύνορα, που εργάζονται στις δομές φιλοξενίας προσφύγων στο χωριό της Μόριας, στη Λέσβο. Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες δέχθηκαν επίθεση από μικρή ομάδα κατοίκων, όπως καταγγέλλουν.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καταγγέλλουν ότι οι εξαγριωμένοι κάτοικοι της Μόριας τους είχαν στήσει ενέδρα. Ήταν ακριβώς στο ίδιο σημείο, στο οποίο πριν από λίγες ημέρες, κάτοικοι του χωριού είχαν προπηλακίσει έναν άλλο εργαζόμενο και μάλιστα εν ώρα εργασίας.

"'Ένα ακόμα περιστατικό προπηλακισμού εργαζομένων μας στο χωριό της Μόριας. Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι για την ασφάλεια του προσωπικού μας, καθώς είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από δέκα μέρες που δεχόμαστε τέτοια επίθεση", αναφέρουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στην καταγγελία τους.

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: "Αυξάνονται οι επιθέσεις - Μας απείλησαν για την υποστήριξη που παρέχουμε στους πρόσφυγες και μετανάστες"
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα υποστηρίζουν ότι οι κάτοικοι της Μόριας ήταν από την αρχή της προσφυγικής κρίσης αλληλέγγυοι με τους αιτούντες άσυλο. Τα τελευταία 5 χρόνια, όμως, όπως αναφέρουν, που οι κάτοικοι έχουν αφεθεί από την ελληνική πολιτεία να διαχειριστούν μόνοι τους το μεγάλο πρόβλημα της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης, η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο.

Το τελευταίο περιστατικό συνέβη το βράδυ της περασμένης Δευτέρας (17-2-2020). Δύο εργαζόμενοι των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, την ώρα που κατευθύνονταν στο σπίτι τους με ιδιωτικό αυτοκίνητο, προπηλακίστηκαν και δέχθηκαν απειλές από μια μικρή ομάδα κατοίκων που τους είχε κλείσει τον δρόμο. Οι εργαζόμενοι ανέφεραν ότι δέχθηκαν επίθεση, εξαιτίας της υποστήριξης που παρέχουν στους αιτούντες άσυλο που ζουν στον καταυλισμό της Μόριας.

«Το πιο ανησυχητικό είναι ότι βλέπουμε ένα περιβάλλον όλο και πιο εχθρικό απέναντι στους εργαζομένους των ανθρωπιστικών οργανώσεων, τους εθελοντές καιτους αιτούντες άσυλο στο χωριό της Μόριας, υποκινούμενο από μια μικρή ομάδα κατοίκων» λέει ο Βασίλης Στραβαρίδης, γενικός διευθυντής του ελληνικού τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και προσθέτει:

"Εδώ και πέντε χρόνια το ελληνικό κράτος και η ΕΕ έχουναφήσει τις τοπικές κοινωνίες να αντιμετωπίσουν μόνες τους τις συνέπειες ενός πολύ δυσλειτουργικού συστήματος".



Η πρώτη επίθεση σε εργαζόμενο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα
Στις 9 Φερβουαρίου, εργαζόμενος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα διερχόμενος από το χωριό της Μόριας για να μεταβεί στο καμπ, έπρεπε να περάσει από σημείο στο οποίο είχε στηθεί μπλόκο και σύμφωνα με όσα καταγγέλλει. Το πλήθος βλέποντας τα διακριτικά της οργάνωσης σταμάτησε το όχημα, τον προπηλάκισε, του επιτέθηκε φραστικά και άρχισε να χτυπά το αυτοκίνητο. Ο ίδιος κατάφερε να τελικά να φύγει από το σημείο, ενώ στη συνέχεια έγινε καταγγελία στην Αστυνομική Διεύθυνση για το περιστατικό.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα βρισκονται στη Λέσβο από το 2008, παρέχοντας υπηρεσίες υγείας στους αιτούντες άσυλο που έρχονται στην Ελλάδα. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που κάποιο μέλος του προσωπικού προπηλακίστηκε εν ώρα καθήκοντος.

"Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εργαζόμαστε ασταμάτητα για να καλύψουμε το τεράστιο κενό που αδυνατεί να καλύψει η κυβέρνηση στον τομέα της παροχής υγειονομικής περίθαλψης στους 20.000 άνδρες, γυναίκες και παιδιά που σήμερα βρίσκονται παγιδευμένοι στη Μόρια.

Αντιλαμβανόμαστε ότι η Λέσβος, όπως και τα άλλα ελληνικά νησιά, έχουν φτάσει σε οριακό σημείο λόγω των αυξημένων αφίξεων και της τεράστιας συμφόρησης, αλλά ανησυχούμε για τις αυξημένες εντάσεις στη Λέσβο και καταδικάζουμε έντονα κάθε πράξη βίας. Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να δράσει άμεσα και να προχωρήσει στην αποσυμφόρηση του νησιού το συντομότερο δυνατό", ανέφεραν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, στην πρώτη τους καταγγελία.

Επιθέσεις καταγγέλλει και η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου
Με ανακοίνωση της και η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου επιβεβαιώνει τις επιθέσεις και καταγγέλλει «την απαράδεκτη τρομοκράτηση που συμβαίνει το τελευταίο διάστημα στη Μόρια σε εργαζομένους, από μια μειοψηφία «αγανακτισμένων πολίτων», που στήνουν μπλόκα στην είσοδο του χωριού και με ασφαλίτικες πρακτικές, τραμπουκισμούς, προσωπικές επιθέσεις και τελεσίγραφα απειλούν εργαζομένους που μένουν στο χωριό να αδειάσουν τα σπίτια στα οποία διαμένουν".

Όπως προσθέτει η Ένωση στη συνέχεια, σύμφωνα με την ιστοσελίδα stonisi.gr:

«Τέτοιες πρακτικές δίνουν άλλοθι στην πολιτική της κυβέρνησης όπου επιχειρείται ο εγκλωβισμός χιλιάδων ψυχών στο νησί μας εξισώνοντας τα θύματα με τους θύτες και αποπροσανατολίζουν από τον στόχο του απεγκλωβισμού από το νησί μας των προσφυγών και μεταναστών. Ταυτόχρονα ερωτηματικά προκαλεί η στάση και οι χειρισμοί της αστυνομίας, από την στιγμή μάλιστα που υπάρχουν επώνυμες καταγγελίες για τα περιστατικά αυτά", τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

https://www.iatropedia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom