Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020

Πρωτοβουλίες εκτόνωσης αναλαμβάνει η Κυβέρνηση ,αφού πρώτα δημιούργησε πολεμικό σκηνικό στα νησιά


Πρωτοβουλίες για εκτόνωση της έντασης μετά και τα σοβαρά επεισόδια στα νησιά του βορείου Αιγαίου, αναλαμβάνει η κυβέρνηση, δηλώνοντας ωστόσο αποφασισμένη να προχωρήσει στην εφαρμογή του σχεδίου της.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με συμμετοχή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, του υφυπουργού Λευτέρη Οικονόμου και του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, αποφασίστηκε να κληθεί σήμερα το απόγευμα ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, μαζί με τους αντιπεριφερειάρχες και τους δημάρχους των τριών νησιών, της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου, ώστε να γίνει μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης. Ταυτόχρονα, θα αποσυρθούν από τα νησιά αύριο, οι αστυνομικές δυνάμεις που είχαν φθάσει εκεί ενισχυτικά, αφού ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του σχεδίου και ξεκίνησαν τα έργα κατασκευής.

Κυβερνητικά στελέχη δήλωσαν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι δίνουν μεγάλη σημασία στην  συνάντηση στο Μαξίμου, πρωτοβουλία η οποία θα αναληφθεί «για να πέσουν οι τόνοι» αλλά και «προκειμένου να κληθεί καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του».

Αποχώρηση των ΜΑΤ

Αναφορικά με την, κατά τα φαινόμενα εσπευσμένη, αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων από τη Λέσβο και την Χίο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε συνέντευξή του (Alpha) δήλωσε:
«Οι αστυνομικές δυνάμεις δεν έχουν κάποιο λόγο να είναι πλέον εκεί και επιστρέφουν στις βάσεις τους. Κάποιες απ' αυτές που ήταν ενίσχυση θα επιστρέψουν στην Αθήνα και οι περισσότερες θα μείνουν στην περιοχή».


Τόνισε διευκρινιστικά ότι κάποιες από τις δυνάμεις θα αποσυρθούν και κάποιες θα παραμείνουν, γιατί όπως είπε μ' αυτή την έξαρση στο Μεταναστευτικό δεν μπορούν να μείνουν τα νησιά χωρίς αστυνομικές δυνάμεις.

Αναφορικά με το τι αναμένεται να γίνει στη δεύτερη φάση που ακολουθεί άμεσα, ο κ. Πέτσας απάντησε:

«Γι' αυτό το λόγο έχουμε αναλάβει μια πρωτοβουλία, αύριο έχει κληθεί στο Μέγαρο Μαξίμου, στις 5 η ώρα το απόγευμα ο περιφερειάρχης μαζί με τους αντιπεριφερειάρχες και τους δημάρχους των τριών νησιών, της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου για να γίνει μία προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι όπως ζήτησε και ο πρωθυπουργός και να υπάρξει μία αποκλιμάκωση της έντασης… Φαντάζομαι ότι όλοι όσοι είδαν αυτές τις εικόνες δεν θέλουν να τις ξαναδούν. Ήταν πραγματικά ακραίες εικόνες. Δεν μπορεί κάποιος πολίτης ο οποίος είναι αγανακτισμένος και θέλει να διαμαρτυρηθεί να παίρνει μαζί του μολότοφ. Συνήθως παίρνει την οργή του και όχι μολότοφ».

Επίθεση από ΣΥΡΙΖΑ

Κριτική στον πρωθυπουργό ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας ότι τώρα καλεί σε διάλογο αφού πρώτα «μετέτρεψε σε εμπόλεμη ζώνη» τα νησιά. Παράλληλα τον καλεί «να εγκαταλείψει οριστικά την επικίνδυνη επιλογή της βίας και του αυταρχισμού, πριν η εμμονή του οδηγήσει σε θύματα».

Ειδικότερα ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «ο κ. Μητσοτάκης, μετά το επτάμηνο μπάχαλο και αφού μετέτρεψε σε εμπόλεμη ζώνη τα νησιά για 48 ώρες, οδηγώντας την κατάσταση σε πρωτοφανείς συνθήκες σύγκρουσης και κοινωνικής αναταραχής, ακόμα και με πυροβολισμούς, ανακαλεί άρον άρον τις δυνάμεις των ΜΑΤ. Και αύριο, μετά το φιάσκο και εκ των υστέρων, καλεί σε διάλογο τον περιφερειάρχη και τους δημάρχους, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom