Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020

Εντοπίστηκαν οι επαφές της 38χρονης - Ελέγχονται και νέα ύποπτα κρούσματα


Στις ενέργειες στις οποίες έχουν προβεί οι υγειονομικές αρχές μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος κοροναϊού στη χώρα, αναφέρεται το υπουργείο Υγείας σε ενημέρωσή του.

Ο στόχος ήταν, όπως επισημαίνεται, η αποφυγή διασποράς του ιού, και για να επιτευχθεί αυτό έγιναν τα παρακάτω:

- Ιχνηλάτηση επαφών - με βάση ειδικό αλγόριθμο - της 38χρονης από το ταξίδι της προς την Ελλάδα, μέχρι και τη στιγμή που εισήχθη στο νοσοκομείο. Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν οι επιβάτες που κάθονταν δύο σειρές θέσεων μπροστά, πίσω, αριστερά και δεξιά από τη θέση που καθόταν η ασθενής που νοσεί, καθώς επίσης η οικογένεια και οι άνθρωποι που ήρθαν σε στενή επαφή μαζί της, όταν επέστρεψε από την Ιταλία.

- Οι παραπάνω άνθρωποι ειδοποιούνται, ενημερώνονται, και τίθενται σε επιτήρηση της υγείας τους, έτσι ώστε αν εμφανίσουν συμπτώματα, να διαγνωστούν γρήγορα και να τεθούν σε απομόνωση για διάστημα 14 ημερών. Δεν συνιστάται να ταξιδεύουν, ούτε να έχουν κοινωνικές επαφές.

- Έχουν καταγραφεί πολλά ύποπτα κρούσματα που αφορούν κυρίως ανθρώπους που είχαν ταξιδέψει στη βόρεια Ιταλία. Αυτοί οι ασθενείς ελέγχονται.

Πέτσας: Ο ιός έχει ήπια μορφή

«Η γυναίκα αυτή είναι μια υγιής γυναίκα κι αυτό μας δείχνει να καταλάβουμε ότι η αρχική σύσταση των ειδικών, την οποία πάντα ακολουθούμε είναι ότι πρόκειται για μια ήπια νόσο που θέλει να λαμβάνουμε όλα τα μέτρα προφύλαξης στην αρχή και αντιμετώπισης μετά. Δηλαδή να μένουμε στο σπίτι μας αν έχουμε κάποια συμπτώματα, να καλούμε το γιατρό μας, να πλένουμε συχνά τα χέρια μας και να κάνουμε όλα όσα πρέπει για να προφυλαχθούμε από οποιαδήποτε ήπια νόσο. Αντίθετα πρέπει να επιστήσουμε την προσοχή, σε ανθρώπους οι οποίοι έχουν προβλήματα δηλαδή άτομα με διαβήτη, με καρδιαγγειακές νόσους, άνθρωποι κάποιας μεγάλης ηλικίας πρέπει να προσέχουν κάπως παραπάνω αυτές τις μέρες», ανέφερε σε συνέντευξή του (Alpha) o κυβερνητικός εκπρόοσωπος Στέλιος Πέτσας.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου αν θα έπρεπε να έχουν ληφθεί κάποια μέτρα ώστε να μην υπάρχουν ελλείψεις στα φαρμακεία σε μάσκες, ακόμη και οινόπνευμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε:

Ελλείψεις

«Εμείς έχουμε το εξής πλεονέκτημα θα έλεγα. Είμαστε μια χώρα που έχει μια ισχυρή φαρμακοβιομηχανία. Επομένως όσον αφορά στα θέματα φαρμάκων κλπ σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις των ειδικών και του υπουργείου Υγείας δεν υπάρχουν κάποια θέματα. Όσον αφορά τα μέτρα ατομικής προστασίας όπως έχετε δει στην ΠΝΠ που πέρασε χθες μετά τη σύσκεψη που είχαμε με τον πρωθυπουργό, προβλέπονται επιπλέον δαπάνες του υπουργείου Υγείας για την προμήθεια τέτοιων υλικών. Και ευτυχώς επίσης έχουμε στην Ελλάδα τη δυνατότητα να έχουμε εγχωρίως παραγόμενα τέτοια υλικά πράγμα που δεν είναι βέβαιο για άλλες ευρωπαϊκές χώρες και θα κάνουμε χρήση αυτής της δυνατότητας.

Οι ελλείψεις έχουν δύο επίπεδα. Το ένα είναι η έλλειψη που μπορεί να προσλαμβάνει κάποιος πολίτης που θέλει να πάει στο φαρμακείο και σε μια κατάσταση γενικευμένου φόβου, δεν θα πω πανικού, η οποία δεν είναι δικαιολογημένη, σπεύδει να πάρει μάσκα και δεν τη βρίσκει. Κυρίως όμως πρέπει να ξέρουμε ότι τα μέτρα ατομικής προστασίας είναι απαραίτητα - και γι αυτό υπάρχουν όλες οι απαραίτητες προμήθειες - για τους ανθρώπους που ασχολούνται με την υγεία είτε είναι νοσηλευτικό είτε ιατρικό προσωπικό, για τους ανθρώπους που ασχολούνται με την Αστυνομία, τις Ένοπλες Δυνάμεις ή οποιαδήποτε ομάδα του Κράτους θα κληθεί να αντιμετωπίσει μία γενικευμένη κατάσταση ω μη γένοιτο. Γι αυτούς υπάρχει πλήρης πρόνοια και θα υπάρξει σταδιακά και για όλες τις υπόλοιπες ομάδες του πληθυσμού».
https://www.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom