Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020

Κορωνοϊός: Το ταξίδι της 38χρονης στο Μιλάνο και οι κινήσεις της μετά την επιστροφή στη Θεσ/κη - Το νέο σποτ της κυβέρνησης (βίντεο)

Μήνυμα Τζιτζικώστα για ψυχραιμία μετά το πρώτο κρούσμα στη Θεσσαλονίκη

Χώρος υψηλού κινδύνου το δημαρχείο Θεσσαλονίκης όπου βρέθηκε επί ώρες τη Δευτέρα η γυναίκα -Συστάσεις σε όσους ήρθαν σε επαφή μαζί της να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους - Σε εξέλιξη σύσκεψη υπό τον Κ. Ζέρβα

Επιχειρηματίας στον χώρο της μόδας είναι η 38χρονη γυναίκα από τη Θεσσαλονίκη που διαγνώσθηκε ως «ασθενής μηδέν» του κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Η νεαρή γυναίκα είναι μητέρα ενός παιδιού, που μαζί με τον σύζυγο και τη μητέρα της έχουν ήδη κληθεί για εξετάσεις. Παράλληλα, η 38χρονη είναι ενεργή στα κοινά της Θεσσαλονίκης, εκλεγμένη διαμερισματική σύμβουλος και μάλιστα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, μετείχε τη Δευτέρα στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης.

Για το λόγο αυτό μάλιστα, δίνονται συστάσεις σε όσους βρέθηκαν στην αίθουσα να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και να παρακολουθούν επισταμένα την υγεία τους. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η 38χρονη ανέβασε πυρετό λίγες ώρες μετά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου όπου είχε παραμείνει τρεις ώρες.

Το Δημαρχείο Θεσσαλονίκης και ειδικά η αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου χαρακτηρίζεται πλέον ως χώρος υψηλού κινδύνου.

Την ίδια ώρα, ο δήμαρχος της πόλης Κωνσταντίνος Ζέρβας συγκάλεσε σύσκεψη στο δημαρχείο, παρουσία αντιδημάρχων και στελεχών του δήμου . Όπως αναφέρεται, ο κ. Ζέρβας βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια καθώς και με τον επικεφαλής του ΕΟΔΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι αναμένονται ανακοινώσεις για ακυρώσεις και αναβολές εκδηλώσεων. Επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν με το πέρας της σύσκεψης.

Η κλινική εικόνα της γυναίκας, όπως επεσήμανε ο καθηγητής λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας είναι γενικά καλή και λαμβάνει αντιιική αγωγή, νοσηλευόμενη σε θάλαμο αρνητικής πίεσης στο ΑΧΕΠΑ.

Η 38χρονη μετέβη στο Μιλάνο την περασμένη εβδομάδα για επαγγελματικούς λόγους, καθώς διεξαγόταν η εβδομάδα μόδας με σειρά επιδείξεων και εκδηλώσεων. Επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη το βράδυ της περασμένης Κυριακής και ενώ στην Ιταλία είχαν αρχίσει να διαπιστώνονται διαδοχικά κρούσματα της νόσου.



https://www.protothema.gr/

Μήνυμα Τζιτζικώστα για ψυχραιμία μετά το πρώτο κρούσμα στη Θεσσαλονίκη

Δημόσια έκκληση στους βορειοελλαδίτες απηύθυνε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας για το πρώτο κρούσμα του κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη.
“Δεν χρειάζεται πανικός, το μόνο που χρειάζεται σε αυτή τη φάση είναι ψυχραιμία”, συνέστησε σε όλους τους τόνους ο κ. Τζιτζικώστας μετά το πέρας της σύσκεψης στην Περιφέρεια, με αφορμή το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στη συμπρωτεύουσα.
Στη σύσκεψη ήταν παρόντες, ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας κι ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.
Εκτός των κ.κ. Τζιτζικώστα, Κικίλια και Χαρδαλιά στη σύσκεψη συμμετείχαν η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας Χρήστος Μήττας, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νικόλαος Νίτσας, οι Διοικητές της 3ης και 4ης Υγειονομικών Περιφερειών Ελλάδας Παναγιώτης Μπογιατζίδης και Δημήτρης Τσαλικάκης, οι Προϊστάμενοι των Διευθύνσεων Δημόσιας Υγείας και Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Σοφοκλής Κουρτίδης και Χαράλαμπος Στεργιάδης, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη.

Κορονοϊός – Κικίλιας: Σωστή ενημέρωση, οργάνωση και συνεργασία 

Από την πλευρά του ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας επισήμανε: “Ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και των κορυφαίων επιστημόνων, που μας δίνουν τις οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσουμε μετά από κάθε περιστατικό. Το τελευταίο διάστημα ελέγχθηκαν πολλά ύποπτα περιστατικά από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, από τις Υγειονομικές Περιφέρειες και τα Νοσοκομεία Αναφοράς. Έχουμε πλέον ένα θετικό κρούσμα το οποίο είναι σε Νοσοκομείο Αναφοράς της Θεσσαλονίκης και τώρα κάνουμε την ιχνηλάτηση των ανθρώπων που ήρθαν σε επαφή με τη συγκεκριμένη γυναίκα και ακολουθείται πιστά το σχετικό πρωτόκολλο. Θα ήθελα να ζητήσω να υπάρξει ψυχραιμία, ηρεμία αλλά και σωστή ενημέρωση των πολιτών. Προσυπογράφω αυτό που είπε ο Περιφερειάρχης. Εμείς αυτό θα κάνουμε με ειλικρίνεια και διαφάνεια κοιτώντας τους πολίτες στα μάτια. Θα ενημερώνουμε μόνιμα, σωστά και ψύχραιμα για την κατάσταση. Σε καμία των περιπτώσεων δεν υπάρχει λόγος πανικού. Το αντίθετο θα έλεγα. Η σωστή ενημέρωση, η οργάνωση και η συνεργασία θα φέρουν καλά αποτελέσματα. Να ακούμε τους ειδικούς, τους λοιμωξιολόγους, τους επιδημιολόγους, τους γιατρούς και όσους γνωρίζουν καλύτερα περί τίνος πρόκειται. Ο ιός αυτός προσομοιάζει με τη γρίπη και τα πιο πολλά περιστατικά θα είναι ασυμπτωματικά, όμως και όταν υπάρξουν συμπτώματα όπως της γρίπης ο κόσμος πρέπει να είναι ενημερωμένος. Όταν και εφόσον αισθάνεται τέτοια συμπτώματα να μένει στο σπίτι, να συμβουλεύεται τον προσωπικό του γιατρό και τους ανθρώπους της δημόσιας υγείας. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο θα πορευτούμε”.
Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε: “Αντιμετωπίζουμε το πρώτο κρούσμα και θεωρώ ότι και ο Περιφερειάρχης και ο Υπουργός έδωσαν το πραγματικό στίγμα. Κι αυτό είναι ότι πρέπει να παραμείνουμε απολύτως ψύχραιμοι. Δεν υπάρχει κανένας μα κανένας λόγος πανικού. Αυτό που χρειάζεται είναι να ενημερωνόμαστε και να υπάρχει αυτοπειθαρχία. Ο καθένας που νιώθει αδιαθεσία ή κάτι που τον προβληματίζει να απευθύνεται στο γιατρό του και στις δομές της υγείας και να ακολουθεί πιστά τις οδηγίες. Είμαστε έτοιμοι, ενεργοποιήσαμε τα απαιτούμενα πρωτόκολλα προληπτικά πάντα για να μπορέσουμε να κάνουμε τις ιχνηλατήσεις και όσα προβλέπονται στα ειδικά σχέδια και όλος ο κρατικός μηχανισμός είναι σε ετοιμότητα και θα πάνε όλα καλά”.

Το νέο σποτ της κυβέρνησης

Δεν φοβόμαστε, ενημερωνόμαστε”, είναι το μήνυμα του νέου σποτ της κυβέρνησης για τον κορονοϊό.

Όπως ενημερώνει, το 85% όσων νοσούν από τον κορονοϊό, εμφανίζουν ήπια συμπτώματα. Περισσότερο ευάλωτοι είναι οι ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα.

Δείτε το νέο σποτ της κυβέρνησης:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom