Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020

Προανακριτική: Παιχνίδια για γερά νεύρα και μηνύματα Παπαγγελόπουλου σε… ΣΥΡΙΖΑ - “Εμφανίστηκε” ο Σαράφης


Η εξέλιξη της υπόθεσης με τους προστατευόμενους μάρτυρες, αλλά και οι καταθέσεις των εισαγγελικών λειτουργών θα είναι αυτές που θα προσδιορίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα ολοκληρώσει τις εργασίες της η προανακριτική επιτροπή για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Κυρίως εάν θα προταθεί στην Ολομέλεια ή όχι η άσκηση δίωξης κατά του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης – άρα και η παραπομπή του στο Ειδικό Δικαστήριο – αλλά και αν θα διευρυνθεί ή όχι το κατηγορητήριο, όπως αφήνουν να εννοηθεί κομματικά στελέχη της πλειοψηφίας.

Σημαντικά στοιχεία για τον Παπαγγελόπουλο
Η εκτίμηση που υπάρχει, σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, είναι ότι οι εισαγγελικοί λειτουργοί έχουν καταθέσει σημαντικά στοιχεία που αφορούν παρεμβάσεις του κ. Παπαγγελόπουλου όχι μόνο στην υπόθεση Novartis, αλλά γενικότερα στο χώρο της Δικαιοσύνης και σε άλλες υποθέσεις. Γεγονός που από μόνο του αρκεί για να εισηγηθεί η επιτροπή τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να υπάρξουν κατηγορίες και για άλλα πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένου του Αλέξη Τσίπρα όπως δήλωσε π.χ. ο Άδωνις Γεωργιάδης, τα ίδια στελέχη τηρούν προσεκτική στάση και παραπέμπουν στην ολοκλήρωση των εργασιών της προανακριτικής, ούτως ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο αξιολογούνται ως ιδιαίτερα σημαντικές τυχόν καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων που ακόμη αναζητούνται ή ακόμη και η αποκάλυψη της πραγματικής τους ταυτότητας, η οποία, εάν συμπίπτει – ως λέγεται – με πρόσωπα που ήδη έχουν καταθέσει στη Δικαιοσύνη ή στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής αναμένεται να δώσει νέα τροπή στην υπόθεση.

Όπως ήδη έγραψε το newsit.gr, ανεξαρτήτως του τι θα συμβεί τις επόμενες ημέρες και κυρίως μετά το αίτημα της επιτροπής στη Δικαιοσύνη για άρση του καθεστώτος προστασίας των μαρτύρων με τις κωδικές ονομασίες Μάξιμος Σαράφης και Αικατερίνη Κελέση, οι δύο αυτοί μάρτυρες μπορούν να καταθέσουν οποιαδήποτε στιγμή έως την ολοκλήρωση των εργασιών της επιτροπής, η οποία προσδιορίζεται αυτή τη στιγμή στα μέσα Μαρτίου.

“Εμφανίστηκε” ο Σαράφης
Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μάξιμος Σαράφης φέρεται να ζήτησε από την Αστυνομία να καταθέσει υπό το καθεστώς προστασίας στο οποίο έχει ενταχθεί και δίχως να αποκαλυφθούν τα στοιχεία του.

Με το τελευταίο πάντως συμφωνούν και τα μέλη της πλειοψηφίας στην προανακριτική επιτροπή, όπως αποτυπώνεται στην επιστολή που απέστειλαν στον Άρειο Πάγο, σε αντίθεση, δηλαδή, με όσα υποστηρίζει από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για προσπάθεια εκφοβισμού των προστατευόμενων μαρτύρων.

Την ίδια στιγμή, σε συνέντευξή του στο Mega, o κ. Παπαγγελόπουλος στράφηκε κατά των τεσσάρων εισαγγελέων που κατέθεσαν εις βάρος του στην προανακριτική, μίλησε για σκευωρία εναντίον του και χαρακτηριστικά δήλωσε για τη Γεωργία Τσατάνη ότι «θα έπρεπε να έχει πάει φυλακή, διότι έβαλε στο αρχείο μια υπόθεση χιλιάδων σελίδων διαβάζοντας τη δικογραφία σε λίγες ώρες».

“Έχω την στήριξη του Τσίπρα”
Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει πάντως ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος επισήμανε πως έχει «τη στήριξη του Αλέξη Τσίπρα και των πρώην υπουργών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ», τη στιγμή που, όπως παρατηρούν και από τη ΝΔ, βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν να κρατήσουν διακριτικές αποστάσεις από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης.

Διατυπώνουν δε την εκτίμηση πως, από τη στιγμή που μπήκε μόνος του στο κάδρο με τη δήλωση του έκανε για τους προστατευόμενους μάρτυρες ο Αλέξης Τσίπρας, δείχνοντας πως «κάτι φοβάται», δεν είναι απίθανο τόσο τα μέλη της προανακριτικής επιτροπής που ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και γενικότερα η αξιωματική αντιπολίτευση και ο αρχηγός της να «αδειάσουν» στην πορεία τον κ. Παπαγγελόπουλο, προκειμένου να μην ταυτιστούν μαζί του και τα πιθανά αδικήματά του που μπορούν να τον οδηγήσουν στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου – πάντοτε σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν στελέχη της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ
https://www.newsit.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom