Παρασκευή 16 Αυγούστου 2019

Κλείνει... μόλις άνοιξε το Aqua Fun Park - Προβληματική η αδειοδότησή του


Ενα ακόμη επεισόδιο στο πολυετές σίριαλ σφραγίσεων, λουκέτων και επαναλειτουργίας σε μια εγκατάσταση όπου εκατοντάδες νέοι και μεγαλύτεροι έρχονται να διασκεδάσουν παίζοντας αμέριμνοι σε
νεροτσουλήθρες, ετοιμάζεται να γραφτεί λίγο μετά το...Δαφνί, στο πάρκο αναψυχής «Aqua Fun Park», πρώην Copa Copana.

Πρόκειται για πάρκο υδάτινης ψυχαγωγίας που έλαβε πρώτη άδεια εγκατάστασης το 2006, καταγγέλθηκε για λειτουργία χωρίς περιβαλλοντικούς όρους και σε ελάχιστη απόσταση από τα απομεινάρια της αρχαίας Ιεράς Οδού, έκλεισε και ξανάνοιξε με άλλο καθεστώς και ενώ η αρχική άδεια είχε δικαστικά καταργηθεί. Στις 8 Αυγούστου 2019, το Υπουργείο Τουρισμού αποφάσισε ότι κακώς λειτουργεί και διέταξε την σφράγιση του από την ερχόμενη Δευτέρα 19/8.
Την ίδια στιγμή, πάντως, η εταιρεία που το εκμεταλλεύεται δηλώνει στο σάιτ της ότι «συνεχίζει να λειτουργεί και θα λειτουργεί προσηκόντως και με απόλυτη ασφάλεια», αποδίδει κάθε αντίθετη φήμη σε «αισθήματα ζηλοφθονίας» και προσφέρει εκπτώσεις στους πελάτες που θα έρθουν έως τις 16/8.

Προειδοποιεί δε ότι «οι ενέργειες των ανταγωνιστών της επιχείρησής μας, οι οποίες διαβάλλουν την επιχειρηματική δράση της εταιρείας μας και πλήττουν την άριστη φήμη της, θα ερευνηθούν κατά τον νόμο από τη δικαιοσύνη, η οποία θα κρίνει όχι μόνο τους αυτουργούς, αλλά και όλους όσους συνέπραξαν μαζί τους και διευκόλυναν τη σε βάρος της εταιρείας μας ζημιογόνα δράση τους».
Πάντως, το Υπουργείο Τουρισμού στο έγγραφο που ζητά την σφράγιση επικαλείται σειρά λόγων, μεταξύ των οποίων:
-Την έλλειψη πιστοποίησης από φορέα ο οποίος θα μπορούσε να βεβαιώσει ότι οι εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς για το κοινό που τις χρησιμοποιεί. Οπως αναφέρεται σχετικά, η εκπρόσωπος της εταιρείας επέδειξε ως Βεβαίωση Πιστοποίησης έγγραφο του φορέα ΤUV Hellas. Ομως, η ίδια η TUV όταν ρωτήθηκε, απάντησε στις 6/8/2019 ότι το έγγραφο «δεν ενέχει θέση βεβαίωσης πιστοποίησης αλλά έκθεσης περιοδικού ελέγχου». Λέει δηλαδή ότι πραγματοποίησε έλεγχο και κατέγγραψε σε Εκθεση «σχόλια και παρατηρήσεις αναφορικά μέ εκκρεμείς απαιτούμενες διορθωτικές ενέργειες, καθώς η εν λόγω εγκατάσταση είναι πεπαλαιωμένη».
-Προβλήματα στο καθεστώς μίσθωσης του χώρου ο οποίος ανήκει στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου – Κλειστών. Οπως αναφέρεται στα σχετικά της απόφασης του Υπουργείου Τουρισμού, η Ιερα Μονή διαμαρτύρεται σε εξώδικό της (1/8/2019) λέγοντας ότι η εταιρεία που λειτουργεί την εγκατάσταση της είναι άγνωστη και δεν έχει σχέση με τους συμμισθωτές του ακινήτου.
-Προβλήματα στο καθεστώς μίσθωσης του χώρου ο οποίος ανήκει στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου – Κλειστών. Οπως αναφέρεται στα σχετικά της απόφασης του Υπουργείου Τουρισμού, η Ιερα Μονή διαμαρτύρεται σε εξώδικό της (1/8/2019) λέγοντας ότι η εταιρεία Goldwater MON.IKE που λειτουργεί την εγκατάσταση, της είναι άγνωστη και δεν έχει σχέση με τους δύο συμμισθωτές του ακινήτου  
-Οπως προκύπτει από τα αναφερόμενα, οι δύο συμμισθωτές είχαν αρχικώς εκμισθώσει από κοινού τον χώρο ως συνέταιροι στην επιχείρηση με τις νεροτσουλήθρες. Ομως ο ένας επιχείρησε να εμφανισθεί ως υπεκμισθωτής στην Goldwater, αν και στο αρχικό συμφωνητικό μίσθωσης, αναφερόταν ότι συμμετέχουν σε ποσοστό 50% έκαστος «χωρίς να δύναται ένας εξ αυτών, μεμονωμένα να συνάψει οιαδήποτε σύμβαση-υπεκμίσθωση». Είναι προφανές ότι επιχειρήθηκε αδειοδότηση της επιχείρησης και μάλιστα ως «παράρτημα» του ξενοδοχείου KATRINA που λειτουργεί λίγα μέτρα παρακάτω, στον Σκαραμαγκά.
-Στα σχετικά της απόφασης σφράγισης, αποκαλύπτεται επίσης ότι ο έτερος εκ των αρχικών συνεταίρων, προχώρησε σε καταγγελίες προς την Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Αττικής στις 23, 24 και 25 Ιουλίου 2019 καταγγέλοντας ελλείψεις στα απαιτούμενα παραστατικά, συμβόλαια και δικαιολογητικά.
Με βάση όλα τα παραπάνω, το Υπουργείο Τουρισμού αποφασίζει «την σφράγιση των λειτουργικά συνενωμένων με το ξενοδοχείο Κατρινα εγκαταστάσεων, διαθέτουσες 4 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και 5 κολυμβητικές δεξαμενές, στο 12ο χιλιόμετρο της Νέας Εθνικής Οδού Αθηνών-Κορίνθου στο Χαϊδάρι Αττικής». 
Αναφέρει μάλιστα ότι η σφράγιση θα γίνει στις 11.00 π.μ. της Δευτέρας 19/8 και ότι έως τότε θα πρέπει να έχουν απομακρυνθεί πελάτες και προσωπικό, ευαλλοίωτα είδη και ευπαθή προϊόντα.
Πρόκειται, άραγε, για το αποτέλεσμα μιας συνηθισμένης διαμάχης ανάμεσα σε πρώην συνεταίρους; Το ιστορικό αποδεικνύει πως δεν πρόκειται για κάτι τέτοιο καθώς οι καταγγελίες ήταν πολλές σχετικά με το πώς κατάφερε να λάβει αρχικώς άδεια το 2006 από την Πολεοδομία της τότε Νομαρχίας Αθηνών (Δυτικός Τομέας). Οι δύο συνέταιροι φαίνεται πως είχαν καταφέρει να ξεπεράσουν πολλά προβλήματα ακόμη και να εξασφαλίσουν βεβαίωση από την Τροχαία ότι η Νέα Εθνική Οδός είναι δρόμος «ήπιας ελεγχόμενης κυκλοφορίας» προκειμένου να πετύχουν την οδική σύνδεση του πάρκου χωρίς να χρειάζονται περίπλοκες ρυθμίσεις. Μάλιστα, την βεβαίωση αυτή υπέγραφε ο Τζανέτος Φιλλιπάκος – μετέπειτα κυβερνητικό στέλεχος των ΑΝΕΛ.
Μεγαλο βάρος των προσφυγών στη Δικαιοσύνη είχε σηκώσει η παράταξη «Πολίτες σε Δράση» του δήμου Χαϊδαρίου. Το αποτέλεσμα ήταν η επιχείρηση να κλείσει αρχικά το 2009 όταν πρωτοανακλήθηκε η άδεια. Ανοιξε ξανά το 2011 αλλά έκλεισε λίγο αργότερα. Ρεπορτάζ της εποχής έδειχναν αυτοκίνητα να παρκάρουν πάνω στα απομεινάρια της αρχαίας Ιεράς Οδού που απέχει μόλις 7 μέτρα από την περίφραξη της εγκατάστασης ενώ τονιζόταν ότι βρισκεται μέσα σε περιοχή που είναι χαρακτηρισμένη ως «τοπος ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους» (πρόποδες Ποικίλου όρους).
Οι επιχειρηματίες προσπάθησαν ξανά να εξασφαλίσουν άδεια λειτουργίας με τον δήμο Χαϊδαρίου να αρνείται την χορήγηση τελευταία φορά το 2015. Στην τελευταία φάση, επιχειρήθηκε επαναλειτουργία ως παράρτημα ξενοδοχείου με τη διαδικασία της γνωστοποίησης που θεσπίστηκε κατ'επιταγή των θεσμών χωρίς να χρειάζονται προεγκρίσεις και άδειες από τον δήμο. Τα προβλήματα όμως αναδείχθηκαν όταν χρειάστηκε να γίνει, έστω και εκ των υστέρων έλεγχος.
Ενδεκτικά είναι τα όσα αναφέρονται στην απόφαση του Διοικητικού Εφετείου 2548/2017 με την οποια ακυρώθηκε οριστικά η αρχική άδεια λειτουργίας. Οπως αναφέρεται, «στην επίμαχη περιοχή δεν επιτρέπεται η χωροθέτηση και λειτουργία συστημάτων υδρολίσθησης σε κολυμβητικές δεξαμενές των διαστάσεων που προαναφέρθηκαν (2.500 κ.μ. και 700 κ.μ.) και για τον λόγο αυτό η προσβαλόμμενη πράξη (άδεια) πρέπει να ακυρωθεί στο σύνολό της καθόσον και οι λοιπές κατασκευές εξυπηρετούν τη λειτουργία των ανωτέρω συστημάτων υδρολίσθησης σε κολυμβητικές δεξαμενές».

1 σχόλιο:

Katagrafeas είπε...

Ο κάθε ἄσχετος κάνουν και μια καταγγελία. Ακου παρκάράρουν πάνω στο τεῖχος. ~~~~~~

Read more: Go to TOP and Bottom