Τρίτη 11 Ιουλίου 2017

ΕΦΚΑ: Εβαλαν τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα!


Συντάκτης: Τάσος Σαραντής

H διοίκηση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) διακηρύσσει ότι θα καταπολεμήσει τη διαφθορά των επίορκων υπαλλήλων του, που σε πολλές περιπτώσεις είναι υπεύθυνη για υποθέσεις εισφοροδιαφυγής εκατομμυρίων ευρώ.

Ωστόσο, για τη διερεύνηση αυτών των υποθέσεων, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι πειθαρχικοί έλεγχοι για τους υπαλλήλους και να ασκηθούν ποινικές διώξεις κατά μεγάλων ιδιωτικών κλινικών, ώστε το Δημόσιο να εισπράξει τα ποσά που του οφείλουν, φαίνεται ότι η διοίκηση του ΕΦΚΑ έβαλε τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα!

Ετσι, με απόφαση του υποδιοικητή του ΕΦΚΑ, Λάμπρου Σέμπου, στις 17/1/2017 προσλήφθηκε στο γραφείο του ως «ειδικός σύμβουλος-συνεργάτης» δικηγόρος ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», οφείλει στο τέως Ταμείο Νομικών ποσό που υπερβαίνει τα 100.000 ευρώ.

Και όχι μόνο αυτό. Στον συγκεκριμένο «ειδικό σύμβουλο» η διοίκηση του ΕΦΚΑ ανέθεσε σημαντικότατες υποθέσεις διαφθοράς που αποκάλυψε η «Εφ.Συν.» (βλ. «Παράνομες πληρωμές σε ιδιωτικά θεραπευτήρια»).

Από αυτήν τη σκανδαλώδη πρόσληψη προκύπτουν τεράστια ερωτήματα τόσο σε σχέση με τη λειτουργία του ΕΦΚΑ όσο και με αυτήν του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ):

► Πώς είναι δυνατόν ένας άνθρωπος που φέρεται πως οφείλει ένα τέτοιο τεράστιο ποσό στον ΕΦΚΑ να ασχολείται με υποθέσεις εισφοροδιαφυγής εκατομμυρίων ευρώ;

► Μπορεί, άραγε, ο κύριος αυτός να λαμβάνει μισθό από τον ΕΦΚΑ, ενώ οφείλει αυτό το ποσό;

► Εδωσε, ως υποχρεούται, ο συγκεκριμένος «ειδικός σύμβουλος» τον νόμιμο όρκο πριν αναλάβει καθήκοντα και, αν ναι, πώς τηρεί τον νόμο και το Σύνταγμα όταν ο ίδιος δεν εκπληρώνει τις νόμιμες υποχρεώσεις του απέναντι στο Ταμείο που είναι ασφαλισμένος και παράλληλα εισπράττει μισθό απ’ αυτό;

► Κι από την άλλη, σε ποιες ενέργειες έχει προβεί το ΚΕΑΟ για οφειλέτες, όπως ο ανωτέρω σύμβουλος, που εισπράττουν μισθούς ή άλλα ποσά από φορείς του Δημοσίου;

► Εχουν το ΚΕΑΟ ή ο ΕΦΚΑ προβεί σε ενημέρωση της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών, του Γενικού Λογιστηρίου Κράτους και κάθε άλλου υπευθύνου για την πληρωμή των δημόσιων λειτουργών, για την παρακράτηση των οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία ανθρώπων που εισπράττουν αποδοχές από τον Δημόσιο Τομέα.

Κι αυτό διότι, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», εκτός του προαναφερόμενου συμβούλου, υπάρχουν πολλοί ακόμη ειδικοί σύμβουλοι, μετακλητοί υπάλληλοι, μη εξαιρουμένων και βουλευτών, που οφείλουν στα ασφαλιστικά Ταμεία σημαντικά ποσά και την ίδια ώρα μισθοδοτούνται κανονικά από το Δημόσιο.

Την ώρα που η κοινωνία μαστίζεται και οι ασφαλισμένοι αδυνατούν να καταβάλουν τις εισφορές τους και δέχονται το κυνήγι του ΚΕΑΟ, καθώς οι οφειλές τους διαβιβάζονται με απόφαση του υφυπουργού Εργασίας Τάσου Πετρόπουλου στο ΚΕΑΟ από το πρώτο ευρώ, είναι απορίας άξιο αν η οφειλή του κυρίου συμβούλου του υποδιοικητή του ΕΦΚΑ έχει διαβιβαστεί στο ΚΕΑΟ και, αν ναι, ποια αναγκαστικά μέτρα έχουν ληφθεί για την είσπραξή της.

Συνολικότερα, δεν είναι διόλου βέβαιο αν το αρμόδιο υπουργείο, η Διοίκηση του ΕΦΚΑ και του ΚΕΑΟ έχουν προβεί στις δέουσες ενέργειες για την εξασφάλιση του αυτονόητου, δηλαδή να γίνονται οι σχετικές παρακρατήσεις οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά Ταμεία από όλους ανεξαιρέτως τους δημόσιους λειτουργούς.

Ανενεργό το Πειθαρχικό

Κατά τα λοιπά, τον τελευταίο καιρό γίνεται πολύς λόγος στον Τύπο και σε ανακοινώσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων για την έλλειψη δίωξης και τιμωρίας των επίορκων υπαλλήλων, ως αποτέλεσμα της μη λειτουργίας του Πειθαρχικού Συμβουλίου του ΕΦΚΑ.

Στις 21/4/2017 η «Εφ.Συν.», σε απάντηση επιστολής του Διοικητή του ΕΦΚΑ κ. Αθανάσιου Μπακαλέξη, έπειτα από ρεπορτάζ που αποκάλυπτε την έκθεση ελέγχου της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης σχετικά με τις παράνομες πληρωμές εκατομμυρίων ευρώ από τον ΕΦΚΑ σε ιδιωτικές κλινικές και θεραπευτήρια (βλ. «Στο σκοτάδι παραμένει η μεγάλη αφαίμαξη του Ταμείου Υγειονομικών»), είχε διατυπώσει πρώτη προς τον υφυπουργό Εργασίας Τ. Πετρόπουλο και στη Διοίκηση του ΕΦΚΑ το ακόλουθο ερώτημα: «...υφίσταται και λειτουργεί το Πειθαρχικό Συμβούλιο που είναι αρμόδιο για όλες αυτές τις υποθέσεις; Κι αν ναι, πόσες υποθέσεις επίορκων υπαλλήλων είναι εκκρεμείς και από πότε;».

Αν και για το ερώτημα αυτό δεν λάβαμε ποτέ απάντηση, ο υφυπουργός έσπευσε (ένα μήνα μετά το δημοσίευμα) και όρισε με απόφασή του στις 19/5/2017 τρία μέλη του Πειθαρχικού Συμβουλίου, παραλείποντας, βέβαια, όπως κατήγγειλαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, να ορίσει τους εκπροσώπους των εργαζομένων.

Και ναι μεν «το Πειθαρχικό Συμβούλιο στον ΕΦΚΑ έχει συσταθεί από την 19/12/2016, με απόφαση του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσου Πετρόπουλου, και στη συνέχεια εκδόθηκε η προβλεπόμενη από τον νόμο υπουργική απόφαση», όπως αναφέρεται σε πρόσφατη ανακοίνωση της διοίκησης του ΕΦΚΑ, ωστόσο, ένα περίπου χρόνο μετά την έναρξη λειτουργίας του Δ.Σ. του ΕΦΚΑ το Πειθαρχικό Συμβούλιο δεν λειτουργεί.

Κι όσο κι αν η διοίκηση του ΕΦΚΑ ισχυρίζεται στην ίδια ανακοίνωση ότι την ευθύνη για τη σύσταση και λειτουργία του Πειθαρχικού την έχει η πρόεδρός του, που όρισε ο ίδιος ο υφυπουργός, εκείνο που αποσιωπάται είναι ότι σε αυτόν τον ένα χρόνο πρέπει να προστεθεί και το χρονικό διάστημα (άνω του έτους) που δεν συνεδρίαζε το Πειθαρχικό Συμβούλιο των ενταχθέντων στον ΕΦΚΑ Ταμείων ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ−ΜΜΕ, ΤΑΥΤΕΚΩ, ΤΕΑΙΤ, ΤΕΑΔΥ, ΕΤΕΑ, ΤΑΠΙΤ, ΤΠΔΥ, ΟΠΑΔ, ΜΤΠΥ, NAT και ΤΕΑΠΑΣΑ.

Από αυτό προκύπτει ότι έχουν συσσωρευτεί δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες, περιπτώσεις επιόρκων υπαλλήλων, με σοβαρότατα αδικήματα (υπεξαιρέσεις κ.λπ.), οι οποίοι δεν έχουν υποστεί καμία συνέπεια, που παραμένουν στις θέσεις τους, κάποιοι μάλιστα ασκούν και καθήκοντα προϊσταμένου και τα αδικήματά τους είναι σχεδόν βέβαιο πως οδηγούνται σε παραγραφή. Διότι τα Πειθαρχικά Συμβούλια δεν αρκεί μόνο να ορίζονται, πρέπει και να συνεδριάζουν.

Πράγματι, η σημερινή Διοίκηση του ΕΦΚΑ ανέλαβε τα καθήκοντά της μόλις στις αρχές του χρόνου. Εντούτοις, ο ΕΦΚΑ λειτουργεί περίπου ένα χρόνο και αποτελεί συνέχεια των παλαιών ασφαλιστικών Ταμείων και οι διοικήσεις αυτών έχουν διοριστεί από υπουργούς της παρούσας κυβέρνησης, ενώ λειτουργούν τουλάχιστον δυόμισι χρόνια υπό κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛΛ.

Υπό αυτά τα δεδομένα, είναι να αναρωτιέται κανείς αν οι διαβεβαιώσεις της διοίκησης του ΕΦΚΑ ότι θα καταπολεμηθεί η διαφθορά είναι πραγματικές ή αν θα αποδειχτούν υποκριτικές.

http://www.efsyn.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom