Δευτέρα 10 Ιουλίου 2017

Αποκάλυψη-σοκ: Μειώσεις έως και 25% σε 2,6 εκατ. συνταξιούχους - Οι νέες αποδοχές από το 2019 (πίνακας)


Μεγάλες μειώσεις στις συντάξεις του Δημοσίου, του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ) αλλά και των πρώην Ευγενών Ταμείων (ΔΕΚΟ-τραπεζών) αποκαλύπτουν τα επίσημα στοιχεία από τον επανυπολογισμό των ποσών που λαμβάνουν οι παλαιοί συνταξιούχοι.

Οι πίνακες που αποκαλύπτει σήμερα το ένθετο «Ασφάλιση και Συντάξεις» ρίχνουν φως στις περικοπές που ψήφισε η κυβέρνηση αλλά τις κρύβει από 2,6 εκατομμύρια συνταξιούχους για να μη δουν τις πραγματικές μειώσεις που βγαίνουν από τις προσωπικές διαφορές.

Το σοκ που έρχεται το 2019 είναι μεγάλο. Οι μειώσεις δεν θα είναι 18% αλλά φτάνουν και στο 25%, γιατί δεν κόβεται μόνο σύνταξη, λόγω προσωπικής διαφοράς, αλλά καταργούνται και τα επιδόματα συζύγου και τέκνων, όπως προβλέπει ρητά η διάταξη του ν. 4472/2017 με τα νέα μέτρα.

Η μέση κύρια σύνταξη για όσους συνταξιοδοτήθηκαν από το Δημόσιο με 25, 35 ή και 40 χρόνια υποχωρεί στα 868 ευρώ από 1.050 ευρώ που λαμβάνουν σήμερα.

Η μέση μείωση που θα έχουν από 1/1/2019 οι σημερινές συντάξεις των πολιτικών συνταξιούχων του Δημοσίου είναι 17,2%, λόγω της προσωπικής διαφοράς, πλην όμως, λόγω και της κατάργησης των επιδομάτων συζύγου – τέκνων, πολλοί συνταξιούχοι θα χάσουν από 1/1/2019 το 23% από το ποσό σύνταξης και επιδομάτων που λαμβάνουν σήμερα!

Στο ΙΚΑ, η μέση μείωση από τον επανυπολογισμό των παλιών συντάξεων είναι στο 15%, αλλά σε αυτό το ποσοστό θα προστεθεί και μια οριζόντια περικοπή άλλων 49 ευρώ από το επίδομα συζύγου που επίσης λαμβάνουν οι περισσότεροι συνταξιούχοι.

Οι συνταξιούχοι από τα πρώην Ευγενή Ταμεία (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, τραπεζών) έχουν «προσωπικές διαφορές» στις επανυπολογιζόμενες συντάξεις τους που είναι δύο ταχυτήτων:

• Οσοι αποχώρησαν με πολλά χρόνια (πάνω από 35 έτη) και με μεγάλους μισθούς (πάνω από 3.000 ευρώ) έχουν είτε μηδενική προσωπική διαφορά είτε οριακή μείωση.

• Οσοι (και κυρίως οι γυναίκες) αποχώρησαν με λίγα χρόνια (κάτω από 30 έτη), ακόμη και με μισθούς των 2.000-2.500 ευρώ, βγαίνουν ζημιωμένοι, γιατί η σύνταξή τους με τον επανυπολογισμό του νόμου Κατρούγκαλου βγαίνει κατά μέσο όρο μικρότερη κατά 10% με 12%.

Το πρώτο σοκ για τις συντάξεις θα έρθει μέσα από τα ενημερωτικά σημειώματα του 2018 και το δεύτερο θα είναι με την πληρωτέα σύνταξη που θα πάρουν στο χέρι οι συνταξιούχοι την 1η/1/2019.

Εντός του 2018 στα ενημερωτικά σημειώματα θα περιλαμβάνεται το ποσό της νέας σύνταξης, που έχει επανυπολογιστεί, και το ποσό της λεγόμενης προσωπικής διαφοράς, που είναι η μείωση της νέας σύνταξης από αυτή που παίρνουν σήμερα. Για όλο το 2018, θα λαμβάνουν το άθροισμα των δύο ποσών, δηλαδή τη νέα μικρότερη σύνταξη + την προσωπική διαφορά που καταργείται το 2019.

Την 1η/1/2019 η μείωση από τα «χαρτιά» θα περάσει στην τσέπη… Οσοι έχουν προσωπική διαφορά που οδηγεί σε μείωση άνω του 18% θα έχουν περικοπή μέχρι το 18%. Οσοι έχουν προσωπική διαφορά που βγάζει μείωση 15% θα μείνουν στο 15%.

Ξεχωριστά η μείωση έως 18% και η κατάργηση οικογενειακών επιδομάτων

Τα επιδόματα συζύγου και παιδιών καταργούνται ξεχωριστά και δεν μπαίνουν στο πλαφόν του 18%. Αυτό λέει ρητά η διάταξη του ν. 4472/2017, αυτό λέει και η γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου (ότι τα επιδόματα καταργούνται και δεν είναι μέρος της προσωπικής διαφοράς), ενώ το ίδιο αναφέρει και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, ότι δηλαδή από τη μια έχουμε κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων από τις καταβαλλόμενες παλιές συντάξεις (παράγραφος 1 του άρθρου 1 του ν. 4472/2017) και από την άλλη τη μείωση της σύνταξης έως 18% λόγω προσωπικής διαφοράς (παράγραφος 2 του άρθρου 1 του ν. 4472/2017).

Οι δυο περικοπές (σύνταξη και επιδόματα) οδηγούν σε συνολική απώλεια εισοδήματος άνω του 18%!

Το υπουργείο Εργασίας υποστηρίζει… προφορικά ότι τα επιδόματα συνυπολογίζονται στη σύνταξη και στη μείωση του 18%. Ο νόμος άλλα λέει και όχι μόνο ο νόμος αλλά και οι δικαστικοί του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Μένει να φανεί αν αυτό που λέει στα λόγια το υπουργείο θα το βγάλει και σε εγκύκλιο.


ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ
kkatikos@e-typos.com
Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στο ειδικό ένθετο Ασφάλιση και Συντάξεις που κυκλοφορεί μαζί με τον Ελεύθερο Τύπο 10/7/17

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom