Παρασκευή, 19 Μαΐου 2017

Γενοκτονία Ποντίων: Φορτισμένο το κλίμα στο Σύνταγμα - Πλήθος κόσμου τιμάει τους νεκρούς - Ανεγκέφαλοι καίνε τουρκικές σημαίες (φωτο & βίντεο)


Η Μνήμη εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου τιμάται σήμερα, 19 Μαΐου, Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και ήδη στο Σύνταγμα έχουν ξεκινήσει οι εκδηλώσεις προς τιμήν των νεκρών.

Πλήθος κόσμου βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας, για να τιμήσουν όλους αυτούς τους Έλληνες του Πόντου που πέθαναν από το κίνημα των Νεότουρκων κατά την περίοδο 1914-1923 ενώ και η αλλαγή της φρουράς θα έχει ποντιακό αέρα. 

Ήδη στο σημείο έχουν ξεκινήσει οι εκδηλώσεις με χορευτές που φορούν παραδοσιακές στολές αλλά και μουσικούς που παίζουν ποντιακά τραγούδια.

Εκτιμάται ότι στοίχισε τη ζωή περίπου 326.000-382.000 Ελλήνων. Οι επιζώντες κατέφυγαν στον Άνω Πόντο (στην ΕΣΣΔ) και μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922, στην Ελλάδα.


Τα γεγονότα αυτά αναγνωρίζονται επισήμως ως γενοκτονία από το ελληνικό κράτος, τη Γερμανία, την Κύπρο, την Αρμενία, την Σουηδία, ορισμένες ομοσπονδιακές δημοκρατίες της Ρωσίας, οκτώ πολιτείες των ΗΠΑ, την Αυστραλία, την Αυστρία, την Ολλανδία, αλλά και από διεθνείς οργανισμούς, όπως η Διεθνής Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών.

O πρωθυπουργός σε μήνυμά του σημείωσε ότι "η ιστορική μνήμη της Γενοκτονίας των Ποντίων παραμένει πάντοτε ζωντανή" προσθέτοντας παράλληλα ότι "η 19η Μαΐου είναι ημέρα σεβασμού και τιμής στον Ποντιακό Ελληνισμό αλλά και διαρκής υπενθύμιση ότι οι λαοί οφείλουν να αφήσουν πίσω τους τη μισαλλοδοξία, εδραιώνοντας σχέσεις φιλίας και αλληλοσεβασμού".

Ανεγκέφαλοι καίνε τουρκικές σημαίες

Ξέφυγε για λίγη ώρα η κατάσταση έξω από τη Βουλή, ανήμερα της "μαύρης" επετείου για την Γενοκτονία των Ποντίων. Κάποιοι εκ των συγκεντρωμένων έβαλαν φωτιά σε σημαίες της Τουρκίας, ενώ πολλοί επικροτούσαν.

Από νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής, 19.05.2017, της επετείου δηλαδή της Γενοκτονίας των Ποντίων, πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί έξω από τη Βουλή, μπροστά στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Τα συναισθήματα ήταν ξανά "δυνατά", ενώ για μία ακόμη φορά συγκλονιστικές ήταν οι στιγμές της αλλαγής της φρουράς των Ευζώνων.

Κάποιοι εξ αυτών ήταν ενδεδυμένοι με την ζίπκα, την τιμημένη φορεσιά του Πόντιου αντάρτη, προς τιμής των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων, με πολλούς από τους ανθρώπους που βρίσκονταν στο σημείο να μη μπορούν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους...

Η κατάσταση, πάντως, ξέφυγε για μερικά λεπτά πριν ξεκινήσει η πορεία προς το ελληνικό προξενείο, όταν κάποιοι από το πλήθος έβαλαν φωτιά σε τουρκικές σημαίες. Εκείνη την ώρα οι περισσότεροι χειροκροτούσαν, ενώ ακούστηκαν και κάποια... γαλλικά.

Δείτε το βίντεο και τις φωτογραφίες
Ρεπορτάζ: Κώστας Στάμου

Δεν υπάρχουν σχόλια: