Κυριακή 28 Μαΐου 2017

Σρι Λάνκα: Τουλάχιστον 122 νεκροί και 97 αγνοούμενοι από κατολισθήσεις και πλημμύρες


Τουλάχιστον 122 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις κατολισθήσεις και τις πλημμύρες που έπληξαν τη Σρι Λάνκα σύμφωνα με τις αρχές, ενώ αναπτύχθηκαν δυνάμεις του στρατού για να προσφέρουν βοήθεια στους πληγέντες.

Οι πολύ ισχυρές βροχοπτώσεις της Παρασκευής προκάλεσαν τις χειρότερες πλημμύρες και κατολισθήσεις που έχουν πλήξει το νότιο και το δυτικό τμήμα της νήσου τα τελευταία 14 χρόνια.

Το κέντρο αντιμετώπισης καταστροφών γνωστοποίησε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους αυξήθηκε χθες Σάββατο το βράδυ στους 122. Άλλοι 97 άνθρωποι αγνοούνται.

Ο στρατός διεξήγαγε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης σε περιοχές που επλήγησαν από κατολισθήσεις. Η πολεμική αεροπορία ανέπτυξε πέντε αεροσκάφη για επιχειρήσεις διάσωσης και άλλα πέντε για τη μεταφορά ειδών πρώτης ανάγκης για τους αποκλεισμένους χωρικούς, αφού δεν θα μπορούσαν να φθάσουν σ' αυτούς οδικώς.

Περίπου μισό εκατομμύριο άνθρωποι χρειάστηκε να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους και οι περισσότεροι από αυτούς φιλοξενούνται σε προσωρινά καταλύματα.

Στο χωριό Μπουλαθσινχάλα, κάτοικοι φόρτωσαν τα φέρετρα δέκα θυμάτων σε οχήματα μεταφοράς προσωπικού του στρατού για να μεταφερθούν σε περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο και να ταφούν.

Ο πρόεδρος Μαϊθριπάλα Σιρισένα μετέβη στην Καλουτάρα, μια από τις περιοχές στη νότια Σρι Λάνκα που επλήγησαν περισσότερο από τις πλημμύρες, για να επιβλέψει τις επιχειρήσεις διάσωσης.

«Η κυβέρνηση θα προσφέρει νέα σπίτια σε όλους όσοι έχασαν τα δικά τους», υποσχέθηκε σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Οι αρχές διένειμαν αεροπορικώς χιλιάδες σωσίβια σε αποκλεισμένους από τις πλημμύρες.

Σύμφωνα με μετεωρολόγους, η βροχόπτωση θα μειωθεί τις επόμενες ημέρες, αλλά ένας μουσώνας χαμηλής έντασης θα συνεχιστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom