Δευτέρα 29 Μαΐου 2017

Στον Άρειο Πάγο ο Μουζάλας για τα σεξουαλικά σκάνδαλα ΜΚΟ - μεταναστών Ι Το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Ελ. Τύπου


Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, επισκέφθηκε σήμερα το απόγευμα την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου και τις επέδωσε την επιστολή
του επίτροπου Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, Χρήστου Στυλιανίδη, στην οποία καταγγέλλει τη δράση συγκεκριμένης Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης (ΜΚΟ) για περιστατικά σεξουαλικής εκμετάλλευσης, αλλά και για οικονομική αφαίμαξη μεταναστών και προσφύγων, τα οποία αποκάλυψε ο Ελεύθερός Τύπος.

Ακόμη, ο κ. Μουζάλας προσκόμισε στην εισαγγελική λειτουργό λίστα με τα κέντρα φιλοξενίας στα οποία δραστηριοποιούνται οι ΜΚΟ, μεταξύ των οποίων και η καταγγελλόμενη.

Πάντως, κατά την εν λόγω συνάντηση ήταν παρόντες και δυο αλλοδαποί εκπρόσωποι της εμπλεκόμενης ΜΚΟ, οι οποίοι δήλωσαν ότι όποια στοιχεία έχουν στην κατοχή τους θα τα παραδώσουν στις Ελληνικές εισαγγελικές αρχές, καθώς επιθυμούν να συμβάλουν στην διαλεύκανση της υπόθεσης.

Η κυρία Δημητρίου διαβίβασε τις καταγγελίες στον οικονομικό εισαγγελέα και έδωσε παραγγελία για την διεξαγωγή προκαταρκτικής έρευνας.

Από την πλευρά του ο κ. Μουζάλας κατά την αποχώρησή του από το δικαστικό Μέγαρο ανέφερε ότι προσκόμισε την επιστολή του κ. Στυλιανίδη στην μόνη αρμοδία που είναι η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους σχετικά με την επιστολή που φέρεται ότι απέστειλε προς τον Γερμανό ομόλογό του, στην οποία κάνει λόγο για καθυστερήσεις στην διαδικασία επανένταξης, μετεγκατάστασης και επανασύνδεση προσφυγικών οικογενειών από την πλευρά των Γερμανικών αρχών, ο κ. Μουζάλας επιβεβαίωσε ότι πράγματι απέστειλε την επιστολή, την οποία «βάφτισε» μήνυμα προς την Γερμανία για την επιβράδυνση της μεταστέγασης και επανασύνδεση οικογενειών.

«Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν τεχνικές δυσκολίες. Θα ήταν εύκολο για εμάς να καταγγέλλουμε.Όμως δεν καταγγέλλουμε, έχουμε διαλέξει την διπλωματική διαχείριση που είναι δύσκολη. Παλεύουμε με όλους τους τρόπους που έχουμε. Θέλουμε να προχωρήσει η διαδικασία βάσει νόμου, ώστε να μην υπάρχουν επιπτώσεις στους πρόσφυγες.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μουζάλας έχει ζητήσει παράταση του χρόνου, που λήγει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο για τις μεταστεγάσεις των προσφύγων.

Το δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου
Τον ανεξέλεγκτο ρόλο των μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ) μέσα στις δομές που φιλοξενούν πρόσφυγες έρχονται να επιβεβαιώσουν όχι μόνο η έρευνα για περιστατικά σεξουαλικής εκμετάλλευσης και οικονομικής διαφθοράς που ερευνά η Κομισιόν, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο η ίδια η κυβέρνηση προσπαθεί να δικαιολογήσει την παραίτηση ενός ακόμη γενικού γραμματέα στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Πρόκειται για το γενικό γραμματέα Υποδοχής, Τάσο Σαλτερή, ο οποίος, όπως αποκαλύψαμε σε προχθεσινό δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, ήρθε να προστεθεί στη μακρά σειρά των υπευθύνων που δεν μπόρεσαν να συνεργασθούν με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα.

Πριν από τον κ. Σαλτερή είχαν παραιτηθεί:

-τον Σεπτέμβριο του 2016 ο Οδυσσέας Βουδούρης καταγγέλλοντας οικονομική κακοδιαχείριση και λήψη των αποφάσεων από τους προσωπικούς συνεργάτες του υπουργού

-τον Νοέμβριο του 2016 ο Βασίλης Παπαδόπουλος που διαφωνούσε με την εφαρμογή της αποκαλούμενης συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας, επειδή γεννά κινδύνους για τους πρόσφυγες που εγκλωβίζονται στα νησιά

-νωρίτερα ο ειδικός γραμματέας της Διαχειριστικής Αρχής Γ. Καρατζόγλου η οποία υποτίθεται πως είχε συσταθεί για να εκταμιευθούν κοινοτικά κονδύλια.

Στη χθεσινή δήλωσή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο κ. Σαλτερής επιβεβαίωσε την παραίτησή του, λέγοντας πως έγινε κατόπιν πρότασης του υπουργού Επικρατείας Χρ. Βερναρδάκη για να ενταχθεί «στο επιτελείο για την παρακολούθηση και το συντονισμό του κυβερνητικού έργου».

Υπενθυμίζεται ότι θεωρητικά, ως γραμματέας Υποδοχής, ο κ. Σαλτερής ήταν αρμόδιος για τη λειτουργία των δομών φιλοξενίας προσφύγων, άρα, μεταξύ άλλων, και για την τραγελαφική κατάσταση που δημιουργήθηκε τον περασμένο χειμώνα με τους παγωμένους πρόσφυγες αλλά και εκείνους που πέθαναν στην προσπάθειά τους να ζεσταθούν.

Δεν «ζήλεψε» όμως ο κ. Βερναρδάκης τις «επιτυχίες» Σαλτερή για να τον «κλέψει» από τον Γ. Μουζάλα… Αυτό, διότι στον Τ. Σαλτερή ουδέποτε είχαν παραχωρηθεί οι ουσιαστικές αρμοδιότητες τις οποίες συνέχιζαν να ασκούν πρόσωπα από το περιβάλλον του υπουργού. Χαρακτηριστική ήταν και η χθεσινή δήλωση πηγών του υπουργείου που έκαναν λόγο για «μετακίνηση και όχι απομάκρυνση ή παραίτηση Σαλτερή».

Κατά πληροφορίες, στον κ. Σαλτερή που είναι από τους προβεβλημένους αποφοίτους της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης είχε ανατεθεί μόνο μελέτη σχετικά με το νέο οργανόγραμμα του υπουργείου, το οποίο όμως στη συνέχεια ανετέθη στην εταιρία Μακένζι.

Με άλλα λόγια, η δημόσια διοίκηση στους επτά μήνες που ήταν γραμματέας ο κ. Σαλτερής αλλά και τους πέντε που ήταν προηγουμένως ο Οδ. Βουδούρης έχασε την ευκαιρία να ελέγξει μέσω αυτών τον τρόπο λειτουργίας των δομών φιλοξενίας προσφύγων, την ίδια στιγμή που μέσα στη χθεσινή ημέρα αποκαλύφθηκε ότι:

1) Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει καταγγελίες για «ενδεχόμενη σεξουαλική εκμετάλλευση» προσφύγων από το προσωπικό οργάνωσης η οποία χρηματοδοτείται για να προσφέρει υπηρεσίες στην Ελλάδα. Το παραπάνω αποκαλύφθηκε μέσω δήλωσης του επιτρόπου Ανθρωπιστικής Βοήθειας, Χρήστου Στυλιανίδη, που δεν κατονόμασε την οργάνωση αλλά είπε πως γίνονται ενέργειες για την αναστολή πληρωμών προς αυτήν.

2) Κατά τον κ. Στυλιανίδη υπάρχουν καταγγελίες και για οικονομική διαφθορά «των εν λόγω μελών του προσωπικού» της ίδιας οργάνωσης. «Η Επιτροπή λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη» τις καταγγελίες, λέει ο κ. Στυλιανίδης, προσθέτοντας ότι έχουν ενημερωθεί οι ελληνικές αρχές και η OLAF, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης.

3) Σαράντα άτομα που μένουν στον καταυλισμό της Σούδας στη Χίο μεταφέρθηκαν με συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης μετά τη χορήγηση γεύματος με κοτόπουλο. Τα γεύματα παρέχονται από τοπικό κέτερινγκ το οποίο έχει πάρει την εργολαβία από την οργάνωση NRC (Νορβηγικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες). Η NRC είναι μία από τις πολλές ΜΚΟ που χρηματοδοτούνται από την Κομισιόν για να προσφέρουν υπηρεσίες στους πρόσφυγες. Με αφορμή το χθεσινό περιστατικό, μάλιστα, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου κατήγγειλε πως η NRC απέλυσε 42 εργαζομένους που απασχολούσε χωρίς να τους καταβάλει αποζημιώσεις, αφού προηγουμένως μετέφερε την έδρα της στη Θεσσαλονίκη.

Ενός τέτοιου περιστατικού θα έπρεπε αμέσως να επιληφθεί ο κ. Σαλτερής εάν είχε αρμοδιότητες και δεν είχε παραιτηθεί. Εως χθες, πάντως, δεν είχε επιληφθεί καν ο προϊστάμενός του υπουργός. Ισως διότι, όπως είπε και σε πρόσφατη κλειστή ημερίδα με τις ΜΚΟ, είναι εκείνες που έχουν αναλάβει και πληρώνονται για να προσφέρουν ένα συγκεκριμένο έργο. Αρα έχουν και την πλήρη ευθύνη;…

http://www.eleftherostypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom